Per xerrar de llibres i altres coses

09-09-09

Mira per on, jo que me consider un friki dels números (alerta, he dit friki, no especialista) i és en Marc qui m’ha de fer veure quin dia som avui: 9 del 9 del 9, o sigui, 09-09-09, i mira que avui faig 1 any (els primers 50 no compten, avui començ un compte nou). No, no faig aquesta entrada per rebre felicitacions (gràcies, gràcies, muac, muac), sinó perquè quedi constancia del dia que som, que en queden pocs: 10-10-10, 11-11-11, 12-12-12 i ja (no crec que durem 89 anys més, en principi). Quantes dates d’aquestes hem viscut? Idò 9, comptant avui.

Evidentment, perquè l’entrada quedi una mica digna, he d’afegir qualque cosa més, així que la revestiré amb dues anècdotes que fan referencia als números i als matemàtics.

La primera d’elles té que veure amb un dels més grans especialistes en Teoria de Nombres, famós per la seva facilitat amb el càlcul, l’indi Srinivasa Ramanujan (1887-1920), que va col.laborar durant un temps amb l’anglès G. H. Hardy (1877-1947). Un dia que en Ramanujan estava hospitalitzat per patir tuberculosi, en Hardy el va anar a veure a la clínica i, coneguent la seva habilitat numèrica, li va dir: He vengut amb un taxi amb un número de matrícula sense cap gràcia, el 1729. Immediatament, en Ramanujan li va contestar: Tot el contrari, fixi’s si será interessant que es tracta del nombre més petit que pot expresar-se de dues maneres diferents com a suma de dos cubs (el de 10 més el de 9, i el de 12 més el de 1).

La segona anécdota té que veure amb en Bertrand Russell (1872-1970), filòsof i matemàtic gal.lès, guanyador del premi Nobel de Literatura l’any 1950. Un dia, mentres a clase explicava que d’una proposició falsa pot extreure’s qualsevol conseqüència, un alumne el va interrompre i li va dir: Vol dir vostè que, si acceptam que 2+2=5, aleshores podem concloure que vostè és el Papa de Roma?. En Russell li va contestar immediatament:
Miri, si 2+2=5, resti vostè 2 i obtindrà que 2=3, o sigui, que 3=2; i si ara resta vostè 1 als dos costats de la igualtat, obtindrà que 2=1. Ara, com que el Papa i jo som dos, i ja que 2=1, estarà vostè d’acord amb mi que el Papa i jo som un, d’on deduïm que jo som, en efecte, el Papa de Roma.

Per acabar, vull indicar algunes persones que varen néixer el mateix dia que jo (no del mateix any, emperò). Començaré amb na Marjorie Lee Browne (1914-1979), la segona matemàtica afroamericana en llegir la seva tesi doctoral als Estats Units. Venint d’un sector tan marginat al seu país d’origen, té el mèrit d’haver superat tots els problemes que se li presentaren i, encoratjada pel seu pare (la seva mare va morir quan ella tenia 2 anys), gran aficionat a les matemàtiques, arribar a defensar amb èxit una tesi doctoral, titulada On the One Parameter Subgroups in Certain Topological and Matrix Groups. Durant els seus darrers anys de vida, va gastar bona part dels seus diners ajudant a estudiants a completar els seus estudis, i serà recordada per haver ajudat a cada estudiant que li va demanar ajuda a acabar la seva tesi.

Famosos nascuts el 9 del 9: Henry Thomas (1971, el nin de ET), Hugh Grant (1960), Adam Sandler (1955), Topol (1935, el d’El violinista en el tejado), el gran bateria de Jazz Elvin Jones (1927), Cliff Robertson (1923, el tio de n’Spiderman), i fins i tot en Frank Lucas (1930), la vida del qual va interpretar en Denzel Washington a American Gangster (2007).

En fi, queda dit: avui som el dia 9, del mes 9, de l’any 9.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Núvol

Per xerrar de llibres i altres coses

Llibres i amics

Per xerrar de llibres i altres coses

Per xerrar de llibres i altres coses

L'illa dels llibres

Per xerrar de llibres i altres coses

LLIBRES & ROSELLES

Lectures i ressenyes

Les Contraportades

Un bloc, sobretot, sobre llibres

Naucoris

Literatura & Companyia

%d bloggers like this: