Per xerrar de llibres i altres coses

Tiempo para matar, tiempo para crear (Time to murder and create, 1977; ed. RBA, 2012; 181 pàgs.) és la tercera novel.la protagonitzada per l’expolicia alcohòlic, actualment detectiu privat, Matthew Scudder, i és la segona que llegesc jo, després de Ocho millones de maneras de morir (vegeu ressenya dins Novel.la negra i similars-1, de 21 de juny de 2009), la cinquena novel.la de la sèrie iniciada p’en Lawrence Block l’any 1976 amb Los pecados de nuestros padres. Autor de més de 50 novel.les i més de 100 relats, en Block ha escrit fins a 6 sèries de novel.les diferents (les 17 de n’Scudder, les 10 i 3 històries curtes protagonitzades pel lladre i cavaller Bernie Rhodenbarr, les 8 de l’aventurer i revolucionari accidental Evan Michael Tanner, les 4 i una història curta d’en Chip Harrison, particular homentage d’en Block al Nero Wolfe d’en Rex Stout, les 5 del sicari Keller, i les 3 de l’exboina verda Paul Kavanagh), a més d’altres obres de ficció i una sèrie de llibres d’ajut per a escriptors (o candidats a ser-ho). També ha escrit guions de sèries televisives i ha estat coguionista de la pel.lícula My Blueberry Nights (2007; dir. Kar Wai Wong), protagonitzada per l’excel.lent cantant Norah Jones, filla (extramarital) per cert de l’afamat músic indi Ravi Shankar (a que no ho sabies, Benet?).

En aquesta novel.la trobam un Scudder no tan alcoholitzat, encara que bevedor empedreït. Un dia rep la visita d’un amic, el conegut com Voltejador perquè sempre fa fer voltes a una moneda de plata mentres parla amb la gent, amb un encàrrec curiós: li dóna un sobre i li diu que li guardi i que només l’obri si ell mor; en aquest cas, ja sabrà què fer en veure el contingut del sobre. Cada divendres el Voltejador telefona a n’Scudder per fer-li saber que segueix viu i, si no el troba, li deixa un missatge a la recepció de l’hotel on viu n’Scudder. Però un divendres no hi ha cridada ni missatge i n’Scudder dedica els pròxims tres dies a llegir els diaris per veure si parlen de la mort de qualcú, i així és, tot pareix indicar que el Voltejador ha mort i, per tant, ha d’obrir el sobre. Quan mira el seu contingut, descobreix que hi ha tres possibles causants de la mort del Voltejador, i decideix investigar fins que arribi a aclarir qui és l’assassí. En el camí, la seva vida correrà autèntic perill i, al final, resulta que ningú no hauria estat capaç d’encertar la veritat.

En fi, es tracta d’una bona novel.la negra, obra d’un dels grans noms del gènere, entretenguda i molt ben escrita. A més, el personatge d’en Matthew Scudder (sovint vist com l’alter ego de l’autor) és entranyable, dels que els agafes afecte, vaja. Mem si aviat RBA en treu una altra i, així, els amants del gènere negre podem seguir-ne disfrutant; i és que no hi ha manera de trobar cap de les novel.les ja publicades (fa anys) a Espanya, ni a les llibreries, ni a les biblioteques ni… bé, ni a la xarxa.

Anuncis

Comments on: "Tiempo para matar, tiempo para crear. Lawrence Block" (1)

  1. Veig que com altres autors de novel.la negra, aquest també és molt prolífic. No , no sabia això de Norah Jones, però sí que sabia qui era ella i son pare, per separat, però.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Llibres i amics

Per xerrar de llibres i altres coses

Per xerrar de llibres i altres coses

L'illa dels llibres

Per xerrar de llibres i altres coses

Les Contraportades

Un bloc, sobretot, sobre llibres

Naucoris

Literatura & Companyia

%d bloggers like this: