Per xerrar de llibres i altres coses

L’home a la recerca de sentit és un llibre escrit i publicat l’any 1946 i refet en diverses ocasions pel doctor Viktor Frankl, un psiquiatra vienès nascut el 1905, creador del que s’ha anomenat tercera escola de psicoteràpia vienesa, la logoteràpia . Es doctorà en medicina i en filosofia. Va ser catedràtic de Neurologia i Psiquiatria a la Universitat de Viena, professor entre altres llocs a Harvard i  Stanford i doctor honoris causa de vint-i-nou universitats de tot el món. Va morir a Viena l’any 1997.

Viktor Frankl  va estar internat tres anys a Auschwitz, Dachau i altres camps de concentració. Aquest llibre és el relat i l’anàlisi psicològica d’aquesta experiència. El títol inicial del llibre i presentat com a subtítol a les edicions espanyola i catalana és Un psicòleg en un camp de concentració. Així es va vendre a partir de 1946 amb unes vendes moderades. L’any 1955 es va publicar en anglès com  Dels camps de la mort a l’existencialisme amb un èxit escàs.

Va ser al 1963 quan va sortir als Estats Units amb el títol que encapçala aquesta ressenya que es va convertir en un llibre molt conegut, traduït a múltiples idiomes i amb milions d’exemplars venuts. La Library of Congress a Washington l’ha declarat com un dels deu llibres de més influència a Amèrica.

En una altra ocasió us vaig recomanar Si això és un home  de Primo Levi com un dels millors testimonis sobre els camps de treball i extermini nazis perquè a part d’explicar tot el que va viure ho explica amb qualitat literària i amb contenció expressiva. Després d’haver llegit els dos llibres, em sembla que em continua agradant més el de Primo Levi, però tampoc hem de desmerèixer el que tenim entre mans. El que passa és que són molt diferents.

Viktor Frankl

Mentre Levi només ens mostra la conducta humana en circumstàncies extremes, el doctor Frankl fa un esforç per comprendre aquesta mateixa naturalesa i explicar-la, i per això, en el llibre es comporta com un observador i analitzador d’aquesta realitat. De fet em sembla que és arrel de la seva experiència que va desenvolupar el seu mètode psicològic, molt interessant, d’altra banda. Intenta anar una mica més enllà de la psicoanàlisi, però no em vull ficar en aquest camp, preferiria que ho llegíssiu voltros mateixos.

Ja veieu, doncs, de què es tracta, és necessita una disposició d’ànim apropiada. A canvi, és un llibret molt curt, 116 pàgines més un apèndix teòric de lectura voluntària. Us el recoman, aprendreu coses i a més tindreu la satisfacció d’haver llegit un llibre molt conegut sobre un tema que no hauríem d’oblidar

Anuncis

Comments on: "Viktor Frankl. L’home a la recerca de sentit." (1)

  1. Realment fas venir ganes de llegir-lo, i amb només 116 pàgines…

    Per cert, m’he pres la llibertat de posar el nom i l’etiqueta a l’entrada perquè veig que no ho has fet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Llibres i amics

Per xerrar de llibres i altres coses

Per xerrar de llibres i altres coses

L'illa dels llibres

Per xerrar de llibres i altres coses

Les Contraportades

Un bloc, sobretot, sobre llibres

Naucoris

Literatura & Companyia

%d bloggers like this: