Per xerrar de llibres i altres coses

En Moloc (en castellà, Mólek) va ser un antic déu ammonita representat com una figura humana amb cap de vedell. En els temples on se li rendia culte, hi havia una estàtua de bronze que estava buida per dins i que tenia els braços estirats cap endavant. Per tal d’obtenir riquesa, bones collites i sort en la batalla, se sacrificaven nins petits, a qui se narcotitzava i se depositava en els braços de l’estàtua, després d’haver encès un foc en el seu interior. La cinquena novel.la de n’Åsa Larsson, El sacrifici a Moloc (Till offer at Moloc, 2012; ed. Columna, 2013; 458 pàgs.), premi de l’Acadèmia Sueca a la millor novel.la negra, va ser escrita amb aquesta història al cap i, la veritat, trob que el títol és perfectament adequat a la trama, encara que, sense que desvetlli res important, diré que no va d’assassinats de nins, més que res perquè aquesta desagradable possibilitat no vos eviti llegir la novel.la. Segons comenta na Larsson en un reportatge publicat a La Vanguardia (http://www.lavanguardia.com/libros/20130422/54371439322/asa-larsson-sacrificio-a-molek-escritor.html), aquesta és la novel.la que més li va costar escriure, ja que va sofrir “el pitjor malson d’un escriptor, és a dir, el bloqueig”. Segons conta, li va costar molt de temps escriure la novel.la perquè “durant més d’un any no entenia bé el que passava amb la història”.

Na Sol-Britt Uusitalo és una dona major que viu amb el seu nét de 7 anys, en Marcus, de qui se va fer càrrec quan son pare va morir repentinament ja que sa mare fa molts anys que els va abandonar i mai no ha volgut ni tan sols veure el seu fill. Quan na Sol-Britt és trobada morta a ca seva i el nin ha desaparescut, la fiscal del districte Rebecka Martinsson i la policia de Kiruna, sota el comandament de n’Anna-Maria Mella, comencen la investigació del cas. Més tard na Rebecka és apartada del cas i substituïda pel polític i ineficaç fiscal Carl von Post; ella, enfadada, decideix agafar-se unes vacances que tenia pendents des de feia temps; però, evidentment, no pot deixar de pensar en el cas, i decideix investigar pel seu compte. A poc a poc va descobrint que la família d’en Markus ha sofert darrerament moltes pèrdues “accidentals”, i no vol que el nin en sigui el següent.

La veritat és que na Larsson ha tornat a crear una molt bona novel.la, amb dosis d’intriga i emoció, i sense que falti un dels seus típics finals trepidants, amb na Rebecka sempre bordejant la mort. En aquesta novel.la, coneixerem una mica més el policia i instructor caní, en Krister Eriksson, qui estima secretament (cada vegada menys secretament) a na Rebecka, que comença a dubtar del seu amor cap a l’advocat Mans, la seva parella tot i que viu i treballa a Estocolm, a més de 1000 Kms de Kiruna. En Krister i na Rebecka són els autèntics protagonistes de la novel.la, deixant per a na Mella un paper més secundari.

Aquesta novel.la conté passatges impressionants: comença amb una història de caceres d’óssos que és, senzillament, espectacular; i la història paral.lela de principis del segle XX, que a poc a poc anam connectant amb els aconteixements actuals, és també insuperable. Es tracta, en fi, d’una de les millors novel.les de na Larsson. Desgraciadament, com vaig comentar a la ressenya de la seva anterior novel.la, ha anunciat que la sisena entrega posarà punt i final a les històries de na Rebecka; de totes formes, també ha dit que no matarà el personatge, o sigui que… qui sap, a lo millor s’ho repensa.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Llibres i amics

Per xerrar de llibres i altres coses

Per xerrar de llibres i altres coses

L'illa dels llibres

Per xerrar de llibres i altres coses

Les Contraportades

Un bloc, sobretot, sobre llibres

Naucoris

Literatura & Companyia

%d bloggers like this: