Per xerrar de llibres i altres coses

En Miquel Vicens Escandell (Palma, 1961) és llicenciat en Història de l’Art per la Universitat de les Illes Balears i, des de fa ja temps, es dedica a escriure novel.la negra. La novel.la que resseny aquí és la quarta protagonitzada pel detectiu privat Agustí Ferrà; la segona de la sèrie, Mort a Madrid (2006) va ser mereixedora del premi Ferran Canyameres. També ha col.laborat en dos llibres de reculls de relats breus del gènere negre i és coautor del llibre Toni Serra. La ploma i el capell. Homenatge (El Gall, Editors, 2011), un homenatge a un dels grans referents de la novel.la negra catalana, creador de l’emblemàtic Celso Mosqueiro.

L’últim cop que vaig veure n’Aina (ed. El Tall, 2010; 263 pàgs.) està protagonitzat pel detectiu privat Agustí Ferrà, un homo de bona família que posseeix una finca familiar a Sineu convertida en agroturisme, Son Ferrà. N’Agustí té dos amics molt amics, encara que entre ells dos simplement se suporten. Per una banda, tenim en Sebastià, un notari que li duu els comptes de la finca, i que té una fixació cap a les prostitutes; dit d’una altra manera, és asidu dels puticlubs de Mallorca. L’altre amic és l’inspector Ignasi Roser, de la Policia Nacional, el contacte que tot detectiu privat necessita dins les forces de l’ordre.

Un dia, n’Ignasi crida n’Agustí perquè en Sebastià és a la comissaria, en un estat lamentable. Quan arriba allà, en Sebastià li explica que ha desaparescut una empleada d’un dels puticlubs més coneguts de Palma; es tracta d’una russa de la que s’ha enamorat perdudament, i a qui volia ajudar a fugir per anar-se’n a viure junts. N’Ignasi no pot dedicar gens de temps a aquest assumpte perquè està immers en la investigació de la mort del director d’una sucursal bancària del carrer Colom, trobat penjat a prop de Son Bibiloni. Per acabar d’embullar la troca, n’Agustí rep la visita d’una dona que el vol llogar perquè cerqui a la seva filla, de trenta i tants anys, que ha desaparescut amb la seva llibreta d’estalvis; segons li explica la dona, la seva filla ha caigut en les mans d’un suposat vident que li xucla tots els doblers.

La veritat és que es tracta una bona novel.la negra, ben escrita i amb una trama molt ben elaborada i molt ben resolta, cosa que no és gens fàcil perquè, com he dit abans, conté tres investigacions diferents que, potser, s’entrellaçaran al final. A més a més, el fet que la història passi a Mallorca (sobretot, a Palma), la fa molt atractiva per a noltros: hi ha trobades a la plaça de París, persecucions per les Avingudes que acaben en Es Molinar, cafetets a la plaça de Santa Eulàlia,… en fi, és molt interessant.

I ara, la part negativa, molt negativa, però que no ha de fer desistir a ningú de la lectura de la novel.la, perquè repetesc que és molt interessant. Resulta que l’edició és de molt baix nivell, amb continus errors ortogràfics i tipogràfics que, sincerament, m’han posat els pèls de punta en més d’una ocasió. D’altra banda, i això és una decisió de l’autor i, per tant, totalment respectable, l’elecció del català estàndard ha fet que me costàs molt entrar en la història, i més si passa a Mallorca; evidentment, no esperava un ús de l’article salat, ni tan sols en els diàlegs, sobretot perquè uns ignorants l’han devaluat fins a punts extrems (o potser, més ben dit, se l’han apropiat sense tenir-n’hi cap dret), però tampoc llegir, per exemple, que “Agustí”, o “Irina”, o “Ignasi” va fer tal o tal altra cosa; simplement posant “n’Agustí”, o “n’Irina”, o “n’Ignasi”, la lectura seria molt més fluida. Repetesc, però, que això és un tema exlusivament de l’autor i que ningú llevat d’ell no en té res a dir al respecte; i, de totes formes, la novel.la és suficientement bona per poder obviar tots aquests aspectes.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Llibres i amics

Per xerrar de llibres i altres coses

Per xerrar de llibres i altres coses

L'illa dels llibres

Per xerrar de llibres i altres coses

Les Contraportades

Un bloc, sobretot, sobre llibres

Naucoris

Literatura & Companyia

%d bloggers like this: