Per xerrar de llibres i altres coses

Ja havia parlat en anteriors ressenyes d’en Lawrence Block, un dels grans autors de novel.la negra. Curiosament, i seguint la línia que pareix que me marca el destí, tampoc amb ell no puc llegir les novel.les en l’ordre en què les va publicar. Primer vaig llegir la cinquena (Ocho millones de maneras de morir), després, la tercera (Tiempo para crear, tiempo para matar) i, ara, li toca el torn a la primera de la sèrie protagonitzada p’en Matthew Scudder, un expolicia reconvertit en detectiu privat, encara sense llicència, fent, com diu ell, favors a amics. N’Scudder és tot un personatge, amb seriosos problemes amb l’alcohol (sobretot a partir de Ocho millones…), que acostuma a entrar a les esglésies que es troba pel camí on hi deixa un generós donatiu. Com que ha estat policia, té contactes en el cos a qui pot demanar ajuda quan la necessita, a canvi, és clar, de petits incentius econòmics, i també coneix molt bé a la gent del carrer. Curiosament, Ocho millones…, considerada per molts la millor novel.la de la sèrie (a mi me va entusiasmar), havia de ser la darrera novel.la protagonitzada p’en Matt Scudder, però la promesa que havia fet a un amic editor d’entregar-li una història curta original es va convertir en la sisena novel.la de la sèrie, a la que n’han seguit un caramull, fins a arribar a la publicada l’any 2011, la que fa la dessetena.

Los pecados de nuestros padres (The Sins of the Fathers, 1976; RBA, Serie Negra núm. 267, 2013; 185 pàgs.) comença amb un final. M’explic: una jove i atractiva dona és trobada brutalment assassinada a l’apartament que compartia amb un amic; aquest ha estat trobat mig despullat enmig del carrer, ple de sang i cridant que  ell havia mort a la dona. Immediatament és detingut i acusat de l’assassinat, i poc després es penja a la presó. Fins aquí, pareix que tot s’ha acabat… o no? Però el pare de la jove contracta en Matthew Scudder  no perquè resolgui el cas, ja tancat, sinó perquè investigui la vida recent de la seva filla, ja que fa anys que va perdre el contacte amb ella i vol entendre què la va conduir a la seva mort. A poc a poc, n’Scudder anirà descobrint que no tot és aigua clara ni en la vida de la dona, ni en la de la seva família, ni en la del seu company de pis.

La novel.la és molt bona, dins de la línia de les altres dues que ja he ressenyat  i, realment, en Lawrence Block és un autor a qui s’ha de seguir fidelment. Esperem que l’editorial RBA, dins de la seva Serie Negra que duu camí de convertir-se en un autèntic referent del gènere (si no ho és ja), mos segueixi fent disfrutar amb més novel.les d’aquest autor.

Per cert, l’any que ve està prevista l’estrena d’una nova pel.lícula sobre en Matthew Scudder, adaptació de la seva desena novel.la de la sèrie, Un paseo entre las tumbas (A Walk Among the Tomstones, 1992). Es tracta de la segona pel.lícula protagonitzada pel detectiu privat alcohòlic. Si a Ocho millones de maneras de morir era en Jeff Bridges qui (de manera magistral, per a mi, i no tant per al gran públic) encarnava el personatge central, en aquesta altra l’honor serà per a un altre gran actor, en Liam Neeson, sota la direcció i guió de n’Scott Frank, guionista també de Prisioneros del cielo (James Lee Burke), Un romance muy peligroso (Elmore Leonard), Minority Report (Philip K. Dick) i, fins i tot, Lobezno inmortal. Esperarem ansiosos.

Anuncis

Comments on: "Los pecados de nuestros padres. Lawrence Block" (2)

  1. Record la ressenya anterior, on parlaves molt bé d’aquest autor.
    Tal vegada podríem llegir la nova novel.la abans de la pel.lícula, si ens informa’m de quan l’estrenen exactament.

    • Les seves novel.les són altament recomanables. De moment només sé que la pel.lícula està prevista per a l’any que ve. De totes formes, és l’adaptació de la desena novel.la, i les reedicions només van per la tercera.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Llibres i amics

Per xerrar de llibres i altres coses

Per xerrar de llibres i altres coses

L'illa dels llibres

Per xerrar de llibres i altres coses

Les Contraportades

Un bloc, sobretot, sobre llibres

Naucoris

Literatura & Companyia

%d bloggers like this: