Per xerrar de llibres i altres coses

Dacia

Dacia Maraini

Avui vull presentar una nova autora al bloc: Dacia Maraini (Fiesole 1936), escriptora molt coneguda a Itàlia i molt traduïda fora del seu país. Durant molt s anys va ser parella del també escriptor Alberto Moravia, un autor important de la literatura italiana i europea del segle XX. Se la considera una de les grans escriptores italianes actuals. Ja fa un temps m’havien aconsellat una altra novel.la seva, però aquesta és la primera obra que he llegit de l’autora, i ja us puc avançar que no serà la darrera.

el tren

464 pàgines

El text que us  coment avui va ser publicat en castellà l’any 2012,  encara que l’original italià és de l’any 2008.El tren de la última noche (Il treno dell’ultima notte) parteix l’any 1956, quan una jove italiana comença la recerca d’un amic d’infantesa i amor d’adolescència desaparegut després de la Segona Guerra Mundial.  Aquest amic era un nin de família jueva, rica, comenciant, d’orígen austríac, tots dos viuen a Florència i són amics malgrat que ella sigui d’una classe social més humil. Incomprensiblement, a finals dels anys trenta el pare d’aquest nin decideix tornar a Àustria amb un equivocat sentiment patriòtic malgrat les notícies que ja començaven a arribar sobre la persecució dels jueus per part del nazis. Aquesta decisió es revelarà un error tràgic i ja podeu suposar on acabarà la família: a Auschwitz. Ella pensa que el seu amic va sobreviure i que l’ha de trobar. Però,  d’altra banda, perquè no ha donat senyals de vida?

Durant aquesta recerca la protagonista es troba a Budapest en el moment de la revolta contra els soviètics i ella en la seva condició de periodista, juntament amb  els peculiars companys de viatge que ha anat fent, seran testimonis d’uns fets dels quals tots hem sentit parlar però dels què no en sabem gran cosa. O sigui que ja ho veieu, novel.la en part històrica: Budapest, Auschwitz. En part psicològica: els personages i la seva evolució seran una part important de la novel.la. Una obra molt intensa, instructiva i amb un final moral. No voldria ser més explícit, només us voldria encoratjar a conèixer aquesta autora i considerar-la en futures lectures.

Anuncis

Comments on: "El tren de la última noche. Dacia Maraini." (1)

  1. Benet, parlant seriosament, la trama de la novel.la me pareix molt interessant. Potser si els autors de novel.la negra decideixen prendre’s un any sabàtic, o jo llegesc molt ràpid i me qued sense lectura negra, podria llegir aquesta novel.la. Fora bromes, és una novel.la no negra (encara que amb certes dosis fosques) que m’agradaria llegir qualque dia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Llibres i amics

Per xerrar de llibres i altres coses

Per xerrar de llibres i altres coses

L'illa dels llibres

Per xerrar de llibres i altres coses

Les Contraportades

Un bloc, sobretot, sobre llibres

Naucoris

Literatura & Companyia

%d bloggers like this: