Per xerrar de llibres i altres coses

Sabríeu de qui vos parl si dic que ahir vaig veure una pel.lícula protagonitzada p’en Roy Harold Scherer Jr., o que en Charles Dennis Buchinsky mai no va actuar amb na Mary Cathleen Collins, o que en Maurice Joseph Micklewhite té dos Òscars a les seves vitrines? I me creureu si vos dic que en Warren Beatty i na Shirley MacLaine són germans? O que també ho eren la recentment desparescuda Joan Fontaine i la nonagenària Olivia de Havilland? Potser sí que coneixereu l’actriu Norma Jeane Mortenson, o l’actor Marion Robert Morrison, o el director Allan Stewart Konigsberg, encara que segurament vos equivocareu si parlam d’en Michael John Douglas.

I és que molta de gent de l’espectacle (no només del cinema, sinó també de la música) ha hagut (o volgut) canviar de nom, per diferents motius. No vos heu demanat mai per què? Idò amb aquesta entrada resoldre alguns d’aquests dubtes. Vull deixar clar, emperò, que la llista no serà ni molt menys exhaustiva; primer de tot, i principalment, per motius pràctics d’espai (així i tot, l’entrada ha quedat llarguíssima); segon, perquè he preferit no posar noms poc coneguts (de totes formes, en tenc uns quants més de coneguts, però me’ls reservaré per a una altra entrada); i també, és clar, perquè com vos podeu imaginar, la tasca de localitzar noms artístics diferents dels noms de neixement és, per dir-ho aviat, llarga i costosa. En fi, esper que disfruteu de l’entrada o, si més no, que vos resulti interessant. Si la trobau llarga (que ho és), no la llegiu d’una tirada. També ho podeu agafar com un joc: jo aniré posant pistes i, tapant el final de cada paràgraf, intentau endevinar de qui es tracta.

En Roy Harold Scherer Jr. (17/01/1925-02/10/1985), és un dels grans noms de la comèdia americana (en tots els sentits: tenia una alçada de 1’96 mts.), encara que la seva única nominació als Òscars (pel paper protagonista) va ser amb un drama de 1956 on va compartir cartell amb n’Elizabeth Taylor i en James Dean, Gigante. Famoses són les seves comèdies amb na Doris Day, Confidencias de medianoche (1959), Pijama para dos (1961)  i No me mandes flores (1964). Efectivament, es tracta del gran Rock Hudson. I d’on ve el seu nom? Idò el caçatalents de Hollywood Henry Willson (II) li va posar el nom a partir del penyal (en anglès, Rock) de Gibraltar i del riu Hudson.

En Charles Dennis Buchinsky (03/11/1921-30/08/2003) va ser un actor amb un físic molt apropiat per fer les pel.lícules que va protagonitzar, principalment d’acció, de l’oest i de guerra. Va participar en clàssics d’aquests dos darrers gèneres com Los siete magníficos (1960), La gran evasión (1963) i Doce del patíbulo (1967), i en pel.lícules d’acció que, encara que a nivell de crítica varen acabar bastant mal parades (com va dir ell mateix, “no feim pel.lícules per als crítics, ja que tanmateix no paguen per veure-les“), sí que crearen un estil, com Lo secretos de la Cosa Nostra (1972), Mr. Majestik (1974), El justiciero de la ciudad (1974), Yo soy la justicia (1982),… Ho heu endevinat, estic parlant d’en Charles Bronson. El seu agent, a principis dels 50’s i en plena caça de bruixes del senador McCarthy, va pensar que el llinatge Buchinsky no li faria cap favor (recordem que se cercaven comunistes) i, per això, li va proposar un canvi de nom. Segons es diu, el nom li ve de la Bronson Gate dels estudis de la Paramount.

Realment, no té  molt de sentit posar a na Mary Cathleen Collins (20/11/1956) al costat de tants noms il.lustres, si no és perquè una pel.lícula seva, en la que no parlava fins quasi bé al final de tot, va ser un boom d’un any 1979 que va veure grans pel.lícules: Manhattan, Mad Max, La vida de Brian, Alien, Apocalypse Now,… Star Trek la pel.lícula. A 10, la mujer perfecta, ella era l’amor platònic del compositor Dudley Moore (19/04/1935-27/03/2002). Efectivament, es tracta de na Bo Derek, qui va agafar el llinatge del seu marit, el director i modelador d’actrius John Derek (12/08/1926-22/05-1998), el nom real del qual era, per cert, Derek Delevan Harris, però això és una altra història.

En Maurice Joseph Micklewhite (14/03/1933), doble guanyador d’un Òscar al millor actor secundari per Hannah y sus hermanas (1986) i Las normas de la casa de la sidra (1999), a més de quatre altres nominacions, té el curiós honor d’haver aparescut en els remakes de dues pel.lícules seves (fent altres papers): Asesino implacable (1971)/Get Carter (2000) i La huella (1972 i 2007); en el remake d’aquesta darrera pel.lícula, a més, fa el paper que feia l’altre protagonista de la primera versió, en Laurence Olivier (22/05/1907-11/07/1989). Efectivament, estam parlant d’en Michael Caine qui, aconsellat pel seu agent, va canviar de nom, agafant el llinatge de la pel.lícula El motín del Caine (1954) i el nom de… bé, crec que està clar.

Els noms artístics d’en Warren Beatty (30/03/1937) i na Shirley MacLaine (24/04/1934), de noms autèntics Henry Warren Beaty i Shirley MacLean Beaty, no tenen massa complicació: ell va afegir una “t” al llinatge i ella va modificar lleugerament el seu segon nom per formar el llinatge artístic; això sí, he de dir que a ella li posaren el primer nom en honor de la gran actriu infantil Shirley Temple (23/04/1928). Només comentaré dues curiositats de les seves carreres, brillants (un Òscar perhom: ella com a actriu principal per La fuerza del cariño, de 1983, a més de 5 nominacions més; i ell com a director de Rojos, de 1981, amb 13 nominacions més); la primera és que en Beatty comparteix amb n’Orson Welles el complicat honor de ser nominat en una mateixa pel.lícula com a director, productor, guionista i actor principal: ell per Rojos i El cielo puede esperar (1978), i en Wells per Ciudadano Kane (1941); i la segona curiositat és que na Shirley havia estat triada inicialment per fer de Bonnie Parker a la pel.lícula Bonnie and Clyde (1967;  2 Òscars i 8 nominacions més), però quan el seu germà va acceptar fer de Clyde Barrow, va ser substituïda per na Faye Dunaway (14/01/1941).

Que na Joan Fontaine (22/10/1917-15/12/2013) i n’Olivia de Havilland (01/07/16) eren germanes quedarà molt més clar si vos dic que els seus noms en néixer eren, respectivament, Joan de Beauvoir de Havilland  i Olivia Mary de Havilland. La primera va agafar el seu llinatge del de la seva mare, l’actriu de teatre Lillian Fontaine. Les dues germanes no se varen dur mai massa bé, i la rivalitat va augmentar quan, l’any 1941, totes dues varen ser nominades a l’Òscar a la millor actriu principal, na Joan per Sospecha i n’Olivia per Si no amaneciera. La guanyadora, na Joan, ha resultat esser l’única persona en guanyar un Òscar interpretatiu per la seva actuació en una pel.lícula de n’Alfred Hitchcock. N’Olivia, amb un total de 5 nominacions, acabaria guanyant 2 Òscars, per Vida íntima de Julia Norris (1946) i La heredera (1949), mentres que na Joan només guanyaria el citat abans, a més d’obtenir altres dues nominacions.

Na Norma Jeane Mortenson (01/06/1926-05/08/1962), un dels mites més grans de la història del cinema, va ser batiada com Norma Jeane Baker, encara que durant la seva vida va ser coneguda com Norma Jeane Dougherty i, fins i tot com Jean Norman. Quan va signar per la 20th Century Fox, un executiu li va triar el nom de Carol Lind, encara que a ella no li va agradar, ja que volia utilitzar el llinatge de fadrina de la seva mare, Monroe. A l’hora de triar el nom, es plantejaren tres possibilitats: la primera, Norma Jeane Monroe, va ser descartada perquè trobaven que sonava malament; la segona, Jean Monroe, era la que li agradava a ella; però, finalment, degut a que l’executiu anteriorment mencionat trobava que  s’assemblava a l’actriu de teatre Marilyn Miller, es va decidir que s’anomenaria Marilyn Monroe. Quines coses…

El canvi de nom d’en Marion Robert Morrison (26/05/1907-11/06/1979) estava cantat: amb una alçada de 1’93 i fent papers de dur, no podia esser d’una altra manera. Després de fitxar-lo per a la seva pel.lícula La gran jornada (1930), els estudis Fox decidiren que s’havia de canviar el nom. El director de la pel.lícula, en Raoul Walsh, va comentar que estava llegint una biografia del General “Mad” Anthony Wayne (1745-1796), heroi de la guerra de la Independència, i va suggerir aquest nom, però els estudis finalment li canviaren Anthony per John, formant així un nom que s’ha convertit en sinònim d’actor de western, John Wayne.

N’Allan Stewart Konigsberg (01/12/1935), guionista, director i actor quasi bé d’una pel.lícula per any des de principis dels 70, encara que darrerament ja no sol sortir a les seves pel.lícules, és un enamorat del jazz, com queda ben clar amb les bandes sonores de les seves pel.lícules. Un bon dia va decidir canviar-se legalment el seu nom pel de Heywood Allen, encara que sol firmar amb un altre nom de pila, agafat d’un dels grans del jazz, el clarinetista, saxofonista alto i soprano, cantant i director de big bands Woody Herman. En Woody Allen ha aconseguit nominacions per a 15 actors i actrius de les seves pel.lícules (inclòs ell mateix), i 5 d’ells han guanyat l’estatueta: Diane Keaton (actriu principal a Annie Hall, 1977), Michael Caine (actor secundari a Hannah y sus hermanas, 1986), Dianne West (actriu secundària a Hannah y sus hermanas, 1986, i a Balas sobre Broadway, 1994), Mira Sorvino (actriu secundària a Poderosa Afrodita, 1995) i Penélope Cruz (actriu secundària a Vicky Cristina Barcelona, 2008). Ell mateix té 4 Òscars (direcció per Annie Hall, i guió original per Annie Hall, Hannah y sus hermanas i Midnight in Paris, de 2011) que, per cert, no va recollir personalment,… i 19 nominacions més!

En Michael John Douglas (05/09/1951), el primer Batman “modern” (de 1989 i de la segona part, de 1992), va decidir canviar el seu llinatge per evitar confusions amb el ja reconegut en aquell temps Michael Douglas; després de llegir un article sobre l’actriu Diane Keaton, va decidir agafar aquest llinatge, convertint-se així en en Michael Keaton que tothom coneix.

El més curiós del cas és que na Diane Keaton (05/01/1946) no se nomia així; de fet, va néixer amb el nom de Diane Hall. Què curiós, per cert, que guanyàs el seu Òscar per interpretar el paper d’una dona anomenada Annie Hall, més quan ella és coneguda com Annie. És de suposar que en Woody Allen, parella seva en aquella època, ho va tenir en compte a l’hora de triar el nom del seu personatge. Sabeu per què va canviar el seu nom? Idò perquè en el gremi d’actors dels USA ja hi havia una actriu afiliada amb el nom de Diane Hall; així, va triar el llinatge de fadrina de la seva mare, Keaton.

En fi, ja n’hi ha prou per ara, més endavant en faré una segona entrega, que exemples no me’n falten.

Anuncis

Comments on: "Noms artístics i noms reals. El perquè de tot plegat" (3)

  1. Alguns me’ls sabia i altres no. Molt documentat. M’ha sorprès Shirley Maclaine. I em pensava que Marilyn només era Norma Jeane Baker, aquest Mortenson també m’ha sorprès.

  2. Molt curios els noms de na Marilyn. Això de neixer amb un nom i batiar-se amb un altre no sé si passa moltes vegades… Però si dius que un temps va ser coneguda com a Norma Jean Dougherty perque es va casar amb un James Dougherty, supos que també hauriem de dir que en algun moment el seu nom va ser Norma Jean Di Maggio i Norma Jean Miller, no? Fins i tot Norma Jean Slaze encara que aquest matrimoni va durar tan poc que no se si va tenir temps que algú li digues alguna vegada Slaze. O si, perquè si jo m’haves cassat encara que només per un cap de setmana amb na Marilyn Monroe i es meu nom fos Slaze segur que el mateix vespre li hagues dit alguna cosa aixi: “What’s up Mrs Slaze?”

    • De fet, durant el seu matrimoni amb n’Arthur Miller se la va conèixer com Marilyn Monroe Miller. En fi, realment va tenir una vida de pel.lícula, començant pel dia que va néixer o, fins i tot, des de 9 mesos abans.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Llibres i amics

Per xerrar de llibres i altres coses

Per xerrar de llibres i altres coses

L'illa dels llibres

Per xerrar de llibres i altres coses

Les Contraportades

Un bloc, sobretot, sobre llibres

Naucoris

Literatura & Companyia

%d bloggers like this: