Per xerrar de llibres i altres coses

En Gauke Andriesse (Bloemendaal, Holanda, 1959), economista de professió, és un escriptor de novel.la negra que també és un expert en art, i aquest món apareix sovint a les seves novel.les. Fins ara n’ha publicat tres, totes protagonitzades p’en Jager Havix, un detectiu privat especialitzat en art que, degut a la seva amistat amb l’inspector Jaap Tielemans, sovint col.labora amb el Departament d’Homicidis de la Policia Judicial de La Haya. Amb la seva tercera novel.la, Las manos de Kalman Teller, n’Andriesse va guanyar l’any 2011 el premi De Gouden Strop a la millor novel.la negra holandesa de l’any.

Las pinturas desaparecidas (De verdwenen schilderijen, 2006; Alianza Editorial, 2008; 359 pàgs.) és la seva primera novel.la. Després d’assistir al funeral d’un amic seu expert en art, el detectiu Jager Havix és contractat pels Lisetsky, dos germans fills d’un banquer jueu assassinat pels nazis l’any 1941; l’encàrrec consisteix en recuperar la col.lecció de pintures que els nazis robaren als seus pares durant l’expoli d’obres d’art duit a terme pels alemanys durant la segona guerra mundial. El seu amic difunt va deixar per a’n Havix una herència consistent en un quadre i una carta. El quadre sembla ser una de les obres perdudes d’en Johannes Vermeer, un dels més grans pintors de l’edat d’or holandesa. A la carta, el seu amic li explica la història d’en Han van Meegeren, un pintor holandès considerat com un dels més grans falsificadors de la història.

Després de veure la seva obra menyspreada pels crítics d’art, en van Meegeren es va dedicar a falsificar quadres d’en Vermeer, i les falsificacions eren tan bones que alguns dels més importants experts en art consideraren la seva falsificació d’Els deixebles d’Emaús com la millor pintura d’en Vermeer que havien vist en la seva vida. Al final de la segona guerra mundial es va descobrir que el propi Göring posseïa una de les falsificacions d’en van Meegeren, i pensant-se que es tractava d’un autèntic Vermeer, les autoritats holandeses tancaren en van Meegeren a la presó per haver venut propietat cultural holandesa als nazis. Per evitar la pena de mort que comportava aquest acte de traïció, va haver de confessar que es tractava d’una falsificació i, acusat de frau, va ser condemnat a un any de presó, sentència que no va arribar a complir perquè abans d’entrar a la presó va morir d’un atac de cor. Es calcula que va arribar a aconseguir l’equivalent a més de 30 milions de dòlars actuals.

La novel.la transcorr de manera paral.lela entre la recerca de l’herència dels Lisetsky i la investigació sobre l’autenticitat del quadre que ha rebut en Havix. Al llarg de la novel.la, l’autor ens mostrarà el seu coneixement sobre l’art, especialment sobre l’obra d’en Vermeer, i ens parlarà de tècniques de falsificació de quadres, així com d’alguns aspectes de l’expoli nazi d’obres d’art, tot dins d’una trama amb molta intriga. Realment està molt ben escrita i, a més, qualsevol a qui hagi agradat la pel.lícula The Monuments Men trobarà aquesta novel.la molt interessant.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Llibres i amics

Per xerrar de llibres i altres coses

Per xerrar de llibres i altres coses

L'illa dels llibres

Per xerrar de llibres i altres coses

Les Contraportades

Un bloc, sobretot, sobre llibres

Naucoris

Literatura & Companyia

%d bloggers like this: