Per xerrar de llibres i altres coses

Na Patricia Daniels Cornwell (Miami, 1956) és una gran escriptora de novel.la negra, com demostra amb cada nova novel.la que escriu. La seva obra ha estat traduïda a més de 35 idiomes, i es publica en més de 50 països; es tracta d’un dels grans noms de la novel.la negra actual.

Causa de muerte (Curse of Death, 1996; RBA, 2008; 394 pàgs.) és la seva setena novel.la, i la setena de la sèrie, començada amb Post Mortem (1990), protagonitzada per la forense en cap de Virgínia, na Kay Scarpetta. Precisament la seva primera novel.la li va donar alguns dels premis més prestigiosos del gènere, com els Edgar, Anthony i Macavity a la millor primera novel.la, a més del Prix du Roman d’Adventures francès i el premi New Blood Dagger de la Crime Writers Association; sense cap mena de dubte, un debut espectacular, amb un nivell que ha sabut mantenir al llarg de les ja 21 novel.les (20 editades a Espanya) protagonitzades per una Scarpetta que l’any 1999 va ser distingida amb el Premi Sherlock al millor detectiu. Per acabar amb el repàs (no complet) de guardons, recordem que la seva novel.la Niebla roja va guanyar l’any 2011 el V Premi Internacional RBA de novel.la negra, el més ben dotat (econòmicament) del món (del gènere negre), amb 125.000 euros.

La trama de Causa de muerte és la següent: quan un amic seu, forense com ella, ha hagut de partir cap a Londres per la mort de la seva mare, n’Scarpetta accepta substituir-lo temporalment a l’oficina de Norfolk; poc després és trobat el cos sense vida d’un conegut periodista, ofegat mentres practicava submarinisme en una zona restringida on es conserven vaixells de l’exèrcit americà ja retirats del servei. Quan n’Scarpetta arriba al lloc dels fets per investigar, es troba amb el rebuig del departament de policia de Norfolk i comença a viure situacions estranyes: telefonades misterioses, sabotatges a les seves pertinences,… Realment, hi ha algú poderós a qui no li interessa que s’aclareixi l’assumpte. Al llarg de la investigació, apareixeran proves que semblen indicar que una secta anomenada Els nous sionistes té qualque cosa que veure amb el cas. Com sempre, durant la investigació rebrà la inestimable ajuda del policia Pete Marino, de l’agent de l’FBI Benton Wesley, i de la seva neboda Lucy, més implicada en el cas del que la seva tia voldria.

Tot i que la novel.la és molt bona, no m’ha acabat d’enganxar degut a que se surt una mica del que és habitual en l’obra de na Cornwell: la investigació no és la típica persecució d’un assassí, sinó que la trama és més àmplia, amb certs tocs terroristes en els que no puc entrar per no desvetllar res important. Per dir-ho de manera asèptica, no és una típica novel.la de na Cornwell, a estones pareix més d’en Tom Clancy, si se me permet l’exageració. De totes formes, és bona, entretenguda i es llegeix sense cap problema.

Per acabar, comentaré que encara no se sap res de quan estarà llesta la versió cinematogràfica de les aventures de la forense més famosa de Virginia, ni si finalment serà n’Angelina Jolie qui l’interpretarà, fet que si es confirma no farà molta gràcia als fans de les novel.les, que ja han expressat a la xarxa el seu rebuig a l’oscaritzada actriu californiana. Encara que no és res comparat amb la que es va armar quan es va comentar que, a la versió en pantalla gran que s’està preparant, en Magnum seria interpretat p’en… Nicolas Cage! Pareix que això ja està descartat, ara es parla d’en Matthew McConaughey (psé) i d’en Gerald Butler (millor), tot i que jo mantenc que es podria crear una història adequada perquè el protagonista fos en Tom Selleck. I és que mai no hi haurà cap altre Magnum!

Anuncis

Comments on: "Causa de muerte. Patricia D. Cornwell" (2)

  1. O sigui que pels qui no hem començat encara a llegir aquesta senyora, millor començar per una altra novel.la. D’altra banda, ara que hi pens, si hem de començar, millor per la primera de la sèrie com és habitual, no ?

  2. Efectivament; i, a més, la primera és realment fantàstica. L’anterior a la que resseny aquí, Una muerte sin nombre, com ja vaig contar a la ressenya que en vaig fer, és molt bona, o sigui que, encara que aquesta no enganxi tant, com que quan la llegeixes ja has disfrutat de l’anterior (i de les altres 5), no t’afecta molt; de fet, ara encara tenc més ganes de seguir llegint la sèrie.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Llibres i amics

Per xerrar de llibres i altres coses

Per xerrar de llibres i altres coses

L'illa dels llibres

Per xerrar de llibres i altres coses

Les Contraportades

Un bloc, sobretot, sobre llibres

Naucoris

Literatura & Companyia

%d bloggers like this: