Per xerrar de llibres i altres coses

descarga

Ed. Columna ( La butxaca). 313 pgs.

Premi Prudenci Bertrana 2010.

Na Nadia Ghulam és la protagonista real d’aquesta història en format de novel·la, nascuda a Kabul el 1985. La seva vida va quedar truncada als 8 anys a causa d’una bomba. Va estar dos anys a l’hospital amb greus ferides i poques esperances de sobreviure. La seva mare, en contra del que opinaven els metges, sempre va tenir clar que la seva filla se’n sortiria, i per distreure-la del dolor li recitava a peu de llit les rondalles populars afganeses que es transmetien oralment. Poques dones tenien accés a l’alfabetització. Aquesta lliçó materna li seria de molta utilitat a na Nadia al sortir de l’hospital i trobar-se amb el règim talibà al poder. Na Nadia, la seva mare i dues germanes petites no tenien cap home a casa (no dono més detalls perquè la situació del pare s’explica al llibre) que els hi pogués portar menjar a casa. El nou govern havia prohibit a les dones treballar a fora de casa. Na Nadia es va vestir de nen per poder treballar i  poder així portar un sou i alimentar la família.

La història de na Nadia, tot i ser tràgica, està narrada amb humor i la saviesa popular que ella va apendre dels contes que sa mare li explicava durant la convalescència l’aplica dia a dia per sortir-se’n de situacions molt complicades. Tots aquests ingredients fan d’aquesta novel·la una autèntica joia.

Na Nadia ha escrit les històries tradicionals afganeses explicades per la seva mare, i en Joan Soler i Amigó hi ha col·laborat. Editorial  Columna (2014). Contes que em van curar. Na Nadia va venir a Palma a presentar aquest llibre. En Jaume Guiscafrè ens la va presentar als qui vam tenir la sort de poder ser-hi. Però això és una altra història que narraré a l’entrada corresponent.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Llibres i amics

Per xerrar de llibres i altres coses

Per xerrar de llibres i altres coses

L'illa dels llibres

Per xerrar de llibres i altres coses

Les Contraportades

Un bloc, sobretot, sobre llibres

Naucoris

Literatura & Companyia

%d bloggers like this: