Per xerrar de llibres i altres coses

En Robert B. Parker, n’Spenser (Robert Urich) i la seva parella en la ficció, Susan Silverman (Barbara Stock)

Ja he acabat la segona novel.la d’en Robert B. Parker, llegida, a més, immediatament després de l’altra, i la veritat és que trob que estan molt bé, respiren un aire clàssic que te transporta a l’època de les grans novel.les de detectius. Si hagués de triar un detectiu privat al que me recorda molt n’Spenser (el protagonista de les novel.les d’en Parker) me quedaria amb en Mike Hammer, creació del gran Mickey Spillane, a qui va donar vida de manera eficient n’Stacey Keach a la sèrie de TV del mateix nom (emesa entre el 84 i el 89), encara que abans havia tengut altres adaptacions també bones. I és que el “graciós” (com l’anomenen a la novel.la) Spenser té alguns trets molt hammerians, com la xuleria, el poc respecte per les normes, així com disposar d’un bon “piquito de oro” que fa servir tant amb les dones com amb els homes, encara que amb finalitats diferents.

El manuscrito Godwulf (The Godwulf Manuscript, 1973; RBA Serie Negra, 2014; 224 pàgs.) és la primera de les novel.les protagonitzades per n’Spenser, a qui contracta el rector de la Universitat de Boston perquè recuperi el manuscrit que dóna títol a la novel.la, un manuscrit il.luminat medieval d’un valor incalculable pel que demanen una gran quantitat de diners.

N’Spenser comença la seva investigació interrogant a na Terry Orchard, una jove de classe alta pertanyent a un grup radical anticapitalista d’estudiants. La cosa es complica quan es troba el cadàver del jove que compartia pis amb na Terry i ella és acusada de l’assassinat. Els seus pares contracten n’Spenser perquè demostri la innocència de la seva filla. Res, que el bo de n’Spenser es veu ficat en un bon embolic, que involucra tràfic de drogues i adulteri, a part d’assassinats, radicalisme polític i crim organitzat. A més, la seva feina no serà gens fàcil ja que la Universitat no li posarà cap facilitat quan dirigeixi les seves indagacions cap als membres de tan magna institució.

En fi, es tracta d’una novel.la àgil, entretenguda, curta i divertida que te permet passar una estona agradable amb la sensació (real, per altra part) d’haver llegit tot un clàssic de la novel.la negra. A més, els que ens dedicam a la docència (i recerca) universitària no podem deixar de sentir-mos atrets per una novel.la ambientada en aquest món, encara que la universitat de la novel.la no tengui res que veure amb el nostro lloc de treball (segur?).

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Llibres i amics

Per xerrar de llibres i altres coses

Per xerrar de llibres i altres coses

L'illa dels llibres

Per xerrar de llibres i altres coses

Les Contraportades

Un bloc, sobretot, sobre llibres

Naucoris

Literatura & Companyia

%d bloggers like this: