Per xerrar de llibres i altres coses

Aquesta és la quarta entrada dedicada a una novel.la d’en Lawrence Block (comptant la primera edició de Novel.la negra i similars, del ja llunyà 21 de juny de 2009). Si les tres anteriors varen estar dedicades a novel.les protagonitzades per l’expolicia alcohòlic, ara detectiu privat, Matthew Scudder, la d’avui ho està a la primera novel.la que va escriure protagonitzada p’en Bernie Rhodenbarr, un lladre de guant blanc amant de les emocions. Mai no duu armes, només el seu joc d’eines que li permeten obrir qualsevol pany, en molts de casos, com ell diu, més ràpid que si tengués la clau. Realitza robatoris per encàrrec, però només uns quants a l’any, la resta del temps entra a cases simplement per mantenir-se en forma, i per la descàrrega d’adrenalina que això li provoca. I té una regla d’absolut compliment: sempre toca el timbre abans d’entrar a les cases, per assegurar-se que no hi hagi ningú; així i tot, un dia va tocar el timbre però va resultar que no funcionava i, quan va entrar, es va trobar amb un home armat que el mirava amb cara de pocs amics; va resultar ser el president d’una associació contra el crim i, evidentment, aquest cas li va provocar una estada a la presó que no li va agradar gens. És amic d’un policia corrupte però bona persona que l’ajuda sempre que es troba en un embolic, això sí, a canvi d’un “incentiu” econòmic.

La veritat és que són d’aquestes novel.les que “t’alegren el dia” perquè estan escrites en un to simpàtic i agradable, i el personatge t’enganxa des del primer moment. A més, estan molt ben escrites i les històries són atractives.

A Los ladrones no pueden elegir (Burglars Can’t Be Choosers, 1977; Plaza & Janés, 1996; 240 pàgs.), en Bernie Rhodenbarr rep l’encàrrec d’entrar a una casa per robar una misteriosa capsa forrada de cuiro blau que es troba dins d’un escriptori antic. Una estona de feina i se’n durà 5000 dòlars (dels anys setanta!). Tot perfecte. Arriba a la casa, toca el timbre, ningú no contesta, entra i mira tots els calaixos i compartiments de l’escriptori… i res, no hi ha cap capsa que es correspongui amb la descripció que li han donat. El que sí troba, mentres comença a cercar per altres llocs, és la visita sorpresa d’un parell de policies, la sort és que un d’ells és en Ray, “amic” d’en Bernie. Quan l’altre policia, el nou company d’en Ray, es disposa a emmanillar a en Bernie, en Ray es posa a riure i li diu:

—¡Por amor de Dios! —exclamó—. ¿A quién se le ocurre esposar a Bernie? El hombre que tienes delante no es un matón desequilibrado, Loren, sino un ladrón de casas profesional.

(petit passatge perquè en vegeu l’estil desenfadat)

Després de discutir una estona, que si m’heu trobat per casualitat perquè jo no he fet gens de renou, que si el fet és que estaves robant, en Ray li demana a en Bernie si duu res a damunt i ell li contesta que 1000 dòlars, la seva reserva per a imprevistos. Els hi dóna i tan amics; el problema és que, mentres, en Loren ha anat al lavabo i troba un cadàver a l’habitació, el de l’amo del pis que, segons havien assegurat a en Bernie, no hi havia de ser. Després de protagonitzar una escapada digne d’en Houdini, en Bernie es refugia en el pis d’un conegut, i des d’allà intentarà esbrinar si ha tengut realment mala sort o si ha estat víctima d’una mala jugada, ajudat per una veïnada que l’ha descobert dormint al sofà mentres ella havia anat a regar les plantes de l’amic.

En fi, com vos dic, he passat una estona agradable i, sí, novament he de dir que m’ha agradat la novel.la. I, perquè no se m’acusi de poc clar, diré que si no sou addictes a la novel.la negra, vos la podeu botar però, si sou seguidors acèrrims d’aquest gènere, l’heu de llegir, és curteta i coneixereu un personatge emblemàtic.

P.S.: En una entrada anterior dedicada a aquest escriptor de Búfalo vos comentava que s’estava preparant l’adaptació d’una de les seves novel.les d’en Matthew Scudder, concretament la desena de la sèrie, Un paseo entre las tumbas (A Walk Among the Tomstones, 1992).La pel.lícula es titula Caminando entre tumbas (2014; dir. Scott Frank, guionista, entre d’altres, de Minority Report, Un romance muy peligroso, La intérprete, Lobezno inmortal,,,) i el paper de n’Scudder el farà el gran Liam Neeson. Ah, i lo millor és que l’estrenaran ben aviat, el dia 26 d’aquest mes de setembre. Per descomptat, és altament recomanable, per l’autor de la història, pel personatge tan interessant, i per l’actoràs que l’interpreta.

Anuncis

Comments on: "Los ladrones no pueden elegir. Lawrence Block" (2)

  1. No sé si la llegirem aquesta, el que sí ès probable és que anem al cinema a veure la peli que ens comentes. 😀

    • Investigant una mica més, he vist que Filmaffinity posa l’estrena per al dia 31 d’octubre, mentres que Estrenos de cine (la meva font per a l’entrada) la posa per al 26 de setembre. Ja veurem quan serà.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Llibres i amics

Per xerrar de llibres i altres coses

Per xerrar de llibres i altres coses

L'illa dels llibres

Per xerrar de llibres i altres coses

Les Contraportades

Un bloc, sobretot, sobre llibres

Naucoris

Literatura & Companyia

%d bloggers like this: