Per xerrar de llibres i altres coses

Fa poc més d’un any, a la ressenya que feia de Los pecados de nuestros padres, primera de la llarga sèrie de novel.les que en Lawrence Block va escriure protagonitzades pe’n Matthew Scudder, ja vos avançava que estava en marxa l’adaptació cinematogràfica de la desena novel.la de la sèrie, Un paseo entre las tumbas. Supòs que aprofitant aquest fet, RBA ha reeditat la novel.la a la seva magnífica Serie Negra. Això sí, li ha canviat el nom i l’ha titulat quasi com la pel.lícula: Caminando entre tumbas (la pel.lícula es diu Caminando entre las tumbas). El títol original de la novel.la (i de la pel.lícula) és A Walk Among the Tombstones, o sigui que ja veis quin dels dos títols de la novel.la (l’antic o el de la nova versió) és més fidel a l’original. Per cert, supòs que també, per una qüestió de màrketing, la pel.lícula arriba demà, la nit de Halloween. Ara bé, perquè ningú no se senti enganat, la novel.la (i, òbviament, la pel.lícula) no va de fantasmes, ni zombis, ni vampirs; és una típica novel.la negra.

Ja d’entrada diré que no és la que més m’ha agradat de les 4 novel.les que he llegit protagonitzades per l’expolicia i exalcohòlic Matthew Scudder, ara convertit en detectiu privat, de moment sense llicència. Fixau-vos bé que dic “no és la que més m’ha agradat”, i és que, com podeu esperar, m’ha agradat molt, però segons el meu parer no arriba al nivell de Ocho millones de maneras de morir, la primera que vaig llegir. Potser aquesta me va agradar més perquè, a part de la trama policíaca, contenia una subtrama molt ben desenvolupada, l’alcoholisme i enfonsament personal del protagonista. A Caminando entre tumbas, en Matt ja no té els greus problemes amb l’alcohol, ha après a controlar-se i, tot i que segueix assistint quasi diàriament a reunions d’Alcohòlics Anònims, ja es pot considerar fora de perill (com a mínim, de moment): fa uns anys que ja no beu res i, fins i tot, té una parella més o menys estable, encara que, això sí, es tracta d’una prostituta, n’Elaine, a la que coneix des de la seva època de policia. Fins ara, la professió de la seva parella no l’havia preocupat gens, però darrerament en Matt es troba en un punt en què aquest fet comença a fer-se-li costa amunt. Tot i que no és la que més m’ha agradat, com que en Lawrence Block és un gran autor d’aquest gènere, la novel.la és molt bona i, per descomptat, recomanable per als amants de la novel.la negra.

Caminando entre tumbas (A Walk Among the Tombstones, 1992; RBA Serie Negra, 2014; 400 pàgs.) està ambientada a Nova Iork, abans que els telèfons mòbils i demés artilugis electrònics fossin el pa nostre de cada dia. En Peter Khoury, una persona que sol assistir a reunions d’Alcohòlics Anònims on ha conegut en Matt, el crida per posar-lo en contacte amb el seu germà, en Kenan, un traficant de droga a qui han segrestat la seva dona i que li han tornat en no massa bones condicions (eufemisme per no ser massa macabre). Degut a la seva activitat fora de la llei, en Kenan no pot contactar amb la policia i, per això, contracta en Matt a instàncies del seu germà Peter. El problema és que ni en Kenan ni en Peter saben res que pugui donar cap pista a en Matt; l’únic que tenen és el fet que els segrestadors els han cridat per telèfon unes quantes vegades, per negociar el rescat i arreglar l’intercanvi.

El primer que fa en Matt és investigar si hi ha hagut cap altre cas semblant, i aviat descobreix que no es tracta d’un crim aïllat, que, segons pareix, hi ha uns despietats criminals que es dediquen a violar i matar de forma terrible a dones a les que segresten amb una furgoneta. En Matt, un autèntic desconeixedor de la tecnologia, demana ajuda a en TJ, un adolescent del carrer que fa uns anys que va conèixer i que l’ajuda esporàdicament en alguns casos a canvi d’uns dòlars. Així, ajudat p’en TJ i els germans Khoury, i també pels contactes que encara té a la policia, n’Scudder arribarà fins al fons de l’assumpte, i el que descobrirà l’indignarà tant que haurà de fer veritables esforços per no deixar-se endur per la ràbia més visceral.

I parlant de vísceres, esper que la pel.lícula passi per alt algunes de les escenes de la novel.la, perquè si no ho fa, millor no haver menjat res feixuc abans d’entrar a la sala. Per cert, parlant de la pel.lícula, el propi Lawrence Block ha dit que està encantat amb que en Liam Nesson interpreti en Matthew Scudder. A mi, la veritat és que no m’acaba de convèncer, potser perquè la interpretació d’en Jeff Bridges (un dels actors que més admir) a Ocho millones de… me va parèixer sensacional. De totes formes, en Liam Nesson també és tota una garantia. En fi, demà ho veurem.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Llibres i amics

Per xerrar de llibres i altres coses

Per xerrar de llibres i altres coses

L'illa dels llibres

Per xerrar de llibres i altres coses

Les Contraportades

Un bloc, sobretot, sobre llibres

Naucoris

Literatura & Companyia

%d bloggers like this: