Per xerrar de llibres i altres coses

B. M. Gill és un dels pseudònims que va fer servir na Barbara Margaret Trimble (1921 – 1995), Barbara Margaret Gill de fadrina, una autora britànica de novel.les policíaques nascuda a Holyhead, Anglesey, Gàl.les; poc amiga de la notorietat, és una escriptora poc coneguda (no n’he trobat molta informació), tot i que la seva novel.la El jurado número 12 li va reportar l’any 1984 el premi Gold Dagger, i que va ser finalista tres vegades al premi Edgar de la Mystery Writers of America. També va firmar novel.les amb els noms de Margaret Blake i Barbara Gilmour.

El club de crimen (Seminar for Murder, 1985; Versal, Crimen & Cia, 1988; 255 pàgs.) és la segona novel.la de la sèrie de tres protagonitzades per l’inspector en cap Maybridge, un policia de la vella escola, que resol els casos gràcies a la seva habilitat deductiva, al més pur estil britànic clàssic.

El club de la Guillotina d’Or és un grup d’escriptors de novel.les policíaques que es reuneixen una vegada a l’any per celebrar un seminari, durant el qual es fa entrega del premi Guillotina d’Or a la millor obra d’entre les que presenten els seus membres. Aquest seminari se celebra durant un cap de setmana en una residència universitària situada en una mansió victoriana, i inclou una conferència impartida per un inspector de policia; enguany, com que l’habitual conferenciant està malalt, el president i fundador del Club, en Godfrey Grant, ha demanat en Maybridge, a qui va conèixer recentment en una partida de golf en el club local, que substitueixi el policia malalt com a conferenciant.

Encara que reticent en un principi a acceptar l’oferiment, el fet que la seva dona, professora d’anglès de la Universitat de Bristol, es trobi actualment en els Estats Units donant una sèrie de conferències, fa que en Maybridge finalment accepti la invitació.

Però quan és allà, veu que la relació entre els diferents membres del club no és del tot amistosa, hi ha molta tensió per obtenir el premi, tothom vol ser millor que els altres; a més, en Grant ha acusat de plagi un dels membres, i en el seu darrer llibre ha tractat de forma cruel el cas d’un altre membre que té la cara desfigurada arran d’un incendi; i, per acabar-ho d’adobar, una antiga amant d’en Grant assisteix al seminari amb el fill il.legítim dels dos. Res, que l’olla té tots els ingredients perquè ocorri una tragèdia.

Enmig d’aquesta atmosfera enrarida, en Maybridge dóna la seva conferència, començant per parlar de les diferents armes de foc, per acabar dedicant la darrera part de la seva conferència a comentar els llibres presentats al premi, criticant (de manera constructiva) els errors que han comès els autors des d’un punt de vista metodològic. Alguns autors accepten de forma esportiva les crítiques d’en Maybridge, però a d’altres no els agrada gens el que l’inspector comenta. Durant la nit troben mort en el seu llit el president del club, i una nota col.locada al capçal del llit diu: Adjudicau aquest assassinat si podeu, inspector en cap Maybridge.

En Maybridge fa escriure la mateixa nota a tots els assistents i, a través d’un expert en caligrafia, intenta identificar l’autor de la nota, però el que descobreix el deixa més embullat del que estava. A més, tots els possibles sospitosos pareixen tenir una coartada sòlida. I aquí m’atur, perquè ja no puc explicar res més sense desvetllar res important.

La veritat és que he trobat la novel.la molt entretenguda, els personatges estan molt ben desenvolupats, les seves personalitats clarament dibuixades, i la trama és molt interessant. En fi, es tracta d’una novel.la curteta que fa passar una bona estona.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Llibres i amics

Per xerrar de llibres i altres coses

Per xerrar de llibres i altres coses

L'illa dels llibres

Per xerrar de llibres i altres coses

Les Contraportades

Un bloc, sobretot, sobre llibres

Naucoris

Literatura & Companyia

%d bloggers like this: