Per xerrar de llibres i altres coses

En Jussi Adler-Olsen (Copenhague, 1950) és un escriptor danès autor de la fantàstica novel.la La casa del alfabeto (ressenya de dia 27 de gener de 2011) i que l’any 2007 va encetar una sèrie de novel.les dedicades al Departament Q, la nova secció dedicada a resoldre casos oberts que la policía danesa es veu obligada a crear per interessos polítics. Al seu davant hi col.loquen un únic policia, en Carl Mørck qui, des d’una operació que va acabar molt malament (un company mort i un altre en estat quasi vegetatiu), s’ha convertit en una persona malhumorada, inaguantable, maleducada amb els seus companys. Així, els caps de la policia veuen que, enviant-lo a aquest nou departament, es treuen un problema del damunt. El primer que fa és demanar un ajudant, en Hafez-el-Assad, que resulta ser molt bo en la seva feina, i junts, es dediquen a resoldre casos oberts amb un èxit notable.

La primera novel.la de la sèrie, La mujer que arañaba las paredes (ressenya de dia 23 de setembre de 2013), es va adaptar l’any 2013 al cinema, sota la direcció d’en Mikkel Nørgaard (ha dirigit, per exemple, quatre episodis de la sèrie Borgen). El paper d’en Carl Mørck va recaure en l’actor danès Nikolaj Lie Kaas (vist a Ángeles y demonios, i a La verdad oculta), mentres que en Hafez-el-Assad va ser interpretat pel libanès Fares Fares (vist a El invitado, i recentment a El niño 44). L’any passat, el mateix equip va realitzar l’adaptació de la segona novel.la, Los chicos que cayeron en la trampa. I per a l’any que ve ja s’anuncia la tercera pel.lícula.

Parlem dels títols. La primera novel.la es titula (en danès) Kvinden i buret (La dona a la gàbia), mentres que la versió als Estats Units es va titular The Keeper of Lost Causes, i a Gran Bretanya, Mercy. La película es va titular Kvinden i buret a Dinamarca (perfecte), i als països anglosaxons ha tengut dos títols: The Keeper of Lost Causes, i The Woman in the Cage.

La segona novel.la, es va titular (en danès) Fasandræberne (al traductor de google em surt Assassins de faisans!!!???), The Absent One als Estats Units, i Disgrace a Gran Bretanya. El títol original de la pel.lícula, com no podia ser d’una altra manera, va ser Fasandræberne, i el títol anglès va ser The Absent One. A Espanya, coses que passen, la primera pel.lícula s’ha titulat Misericordia: Los casos del Departamento Q, i la segona, Profanación (Los casos del Departamento Q). Sí, la primera amb dos punts i la segona amb parèntesis.

Fins aquí molt bé. Quin és el problema? Idò que resulta que la brillant ment que decideix què podem veure els ciutadans de les Balears i què no podem veure, ves a saber per quins set sous, va pensar que no ens convenia veure la primera de les pel.lícules, allà on es crea el Departament Q, allà on ens expliquen la història que persegueix a en Carl Mørck, allà on ens presenten el seu ajudant Hafez-el-Assad. Bé, una situació gens nova per aquestes terres, no és la primera vegada que ens passa una cosa així, quin remei? A esperar que la facin per qualque canal de televisió. Per cert que l’estrena a Espanya (repetesc que no a Balears) va ser el dia 4 de juny (demà farà tot just un mes).

Però resulta que avui s’estrena la segona pel.lícula a Espanya i quan mir el diari, què vos pensau que hi he trobat? Idò que a Palma també l’han estrenat!!!!???? Qualcú m’ho pot explicar? Ho dic seriosament, qualcú amb dos dits de seny me pot explicar a quin cap cap estrenar la segona pel.lícula d’una sèrie si fa exactament un mes varen decidir no estrenar la primera????

És que estic molt indignat!!! Jo tenc la sensació que se’n riuen de noltros!

Només me queda l’esperança que qui sigui responsable de l’espectacular despropòsit reflexioni una mica (o que el destitueixin i qui el substitueixi sigui més sensat) i decideixi que a Balears som mereixedors de poder gaudir de la primera pel.lícula. Don una idea, per si no se’ls ocorr a ells totsolets: que l’estrenin la setmana que ve, i a descansar, que l’estiu és llarg!!! En fi, ara entendreu el títol de l’entrada: no hi ha hagut Misericòrdia (1a pel.lícula) abans de Profanació (2a pel.lícula), encara que hi ha una segona lectura que deix per a voltros.

I llavors es queixen si qualcú decideix utilitzar internet…

Ah, me n’oblidava, la pel.lícula és un nou exemple de la impecable factura del cinema nòrdic, amb unes interpretacions esplèndides (la d’en Nikolaj Lie Kaas és per a emmarcar).

Anuncis

Comments on: "Davant d’una PROFANACIÓ, no hi ha MISERICÒRDIA" (7)

 1. Jaume, entenc sa teva frustació. I agreixo que hagis fet servir aquesta vegada un mitjà més adequat per donar-li sortida. Però estas completament segur de que no varen estrenar Misericordia a Palma? A mi me sona molt. I he trobat una crítica d’aquesta pel·lícula al diari de Mallorca del dia 4 de juny. Vols dir que han publicat una crítica al diari de Mallorca d’una pel·licula que no s’ha estrenat a Mallorca? No he pogut confirmar-ho però me resulta tan estrany que no s’estrenas aquí… Bé, en qualsevol cas, si tens raó amb el que dius, és impresentable!

  • Homo, de poder ser, pot ser, però no en sales comercials, que jo sàpiga. T’assegur que quan tocava estrenar-la ho vaig mirar, i molt. Ja saps com m’agrada veure pel.lícules que adapten novel.les que he llegit, i més si m’han agradat, i més si són nove.les del gènere negre, i més si són novel.les negres nòrdiques, o no.

   En fi, si l’estrenaren i no me’n vaig donar compte, me meresc tot el que se’m pugui dir, però estic completament convinçut que no se me va passar per alt.

 2. Jaume, enhorabona pel títol, no t’has pogut sostreure a la temptació. Estic amb en Thabis, crec que la primera pel.lícula es va estrenar a Palma però a un cinema secundari,allunyat del centre o no a les multisales més populars i que va passar ràpidament sense pena ni glòria, tant que se’ns va passar, quan és evident que si tenia l’estàndard d’aquest segon lliurament, mereixia molt més.

  • Mem, crec…, me sona… això a mi no me val. Jo també puc dir: jo crec que me sona que estic completament convinçut que no l’han estrenat a Palma!

   Què és un cine secundari, allunyat del centre? Vol dir que no surt a les cartelleres? Que el cinema no surt a la llista de cinemes?

   En fi, de vegades jo mir a ca nostra una pel.lícula que no fan a cap cinema, i no per això afirm que s’ha estrenat a Palma.

   Si és tal com deis, que ho dubt molt (ara estic essent molt educat), donau-me’n proves, del tipus que sigui: qualcú que l’hagi vist, qualque retall de diari on s’afirmi que s’ha estrenat a Palma, qualque foto de la taquilla del cinema amb l’horari…

   • Em semblava que m’ho havies comentat, que t’havies queixat a principis de juny que havien estrenat aquests pel·lícula a un cinema allunyat i/o amb un mal horari, però dec anar errat si no ho recordes tu

 3. Jaume, jo t’he donat proves (circunstancials, sí, pero al menys són indicis) T’he dit que dia 4 de juny el diiario de mallorca va publicar una ressenya… Perque no recuperes algun diari mallorquí d’aquell cap de setmana de juny? Jo he estat apunt de comprar-ho per internet pero costava 0,79€ i he trobat que era una despesa excesiva per simplement demostrar que tenc raó 🙂

 4. Perquè quedi constància, una persona ďaquest blog va demanar a la distribuidora de Misericordia si ľhavien estrenat a les Balears i li contestaren que no.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Llibres i amics

Per xerrar de llibres i altres coses

Per xerrar de llibres i altres coses

L'illa dels llibres

Per xerrar de llibres i altres coses

Les Contraportades

Un bloc, sobretot, sobre llibres

Naucoris

Literatura & Companyia

%d bloggers like this: