Per xerrar de llibres i altres coses

El dia 22 d’abril d’aquest any, devers les quatre de s’horabaixa, hora local, al port de Ciutadella, a Menorca, es varen enregistrar una sèrie d’oscil·lacions ràpides del nivell de la mar de prop d’un metre i mig. No va haver danys a ses instal·lacions portuàries ni a ses barques amarrades al port però si algú estava fent una cervesa a alguna de ses terrasses dels bars de sa zona segur que va tenir que aixecar els peus per no banyar-se ses sabates.

Una rissaga el mes d’abril és un fenomen inusual. Una rissaga d’un metre i mig a mitats de mes d’abril és molt inusual. Perquè es produeixi una rissaga d’amplada important és necessari que es doni una situació meteorològica molt peculiar, una situació que es dóna normalment només a l’estiu.

Aquesta rissaga peculiar del dia 22 d’abril és potser un altre indicador, que les condicions meteorològiques que podem anomenar ”d’estiu” semblen arribar cada vegada més prest a la regió de les Illes Balears. Alguns investigadors relacionen aquest fet amb el canvi climàtic provocat per l’home amb una amollada excessiva de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera a partir de la revolució industrial.

El dia 15 d’abril d’aquest any, cap allà les vuit de s’horabaixa, hora local, vaig obrir un document word on només vaig escriure dues línies: el títol i l’autor del llibre que acabava de començar. A partir d’aquest dia he anat afegint al document els diferents llibres que anava llegint. Després de dos mesos i mig hi ha 12 llibres a sa llista. Una quantitat massa gran per un final de primavera, una quantitat més pròpia de l’estiu de ple.

Han canviat els meus hàbits de lectura? Llegiré més a partir d’ara? O es tracta d’un altre exemple de que les condicions pròpies de l’estiu s’estan avançant en el temps cada vegada més a aquests indrets de la Mediterrània? Potser llegeixo ara abans del que és normal com a conseqüència del canvi climàtic?

Llevat de totes aquestes consideracions, que segur que molts de voltros les trobareu una mica fora de lloc, el que és veritat és que me trobo ara en una situació peculiar arribades aquestes dates tan senyalades: tenc una llista de lectura davant meu i per tant, sense tenir que recórrer a sa meva cada vegada més debilitada memòria, puc fer un resum del que més m’ha agradat del que he llegit darrerament (aquests 2 mesos i mig darrers, al menys).

Intentaré per tant fer una entrada més clàssica, més seriosa. Allunyada d’aquestes entrades atípiques de les que me solen acusar. Una entrada més tipus “Jaume”. Separaré els llibres que més m’han agradat en diverses categories i faré sa meva tria. A veure com me surt:

1.- Millor llibre sobre artròpodes i altres insectes: “El gusano de seda” den Robert Galbraith

2.- Millor novel·la negra sobre animals relacionats amb el món del circ i/o altres espectacles de masses llevat des futbol: “El domador de leones” de na Camila Lackberg

3.- Millor llibre sobre la fauna animal (sense comptar insectes ni animals relacionats amb el mon del circ i/o altres espectacles de masses llevat del futbol): “La golondrina negra” de na Sissel-Jo Gazan

4.- Millor novel·la sobre habilitats creatives en el món animal: “El canto del cuco” den Robert Galbraith (aquest ha quedat també finalista a sa categoria anterior)

5.-Millor llibre sobre animals mitològics o relacionats amb la iconografia popular: “El guardian invisible” de na Dolores Redondo. Aquest també ha estat el llibre pitjor documentat dels que he llegit enguany, l’any passat i s’altre.

6.-Millor llibre sobre mascotes i/o aspectes relacionats amb el món de ses mascotes: “Ciudad de huesos” den Michael Connelly

7.-Millor novel·la tipus best seller sobre guerres o entre-guerres en el que els personatges principals siguin animals (de fet a totes ses guerres els personatges principals són animals): “El discurso secreto” den Tom Rob Smith

8.-Millor novel·la nòrdica sobre jocs d’atzar i altres perversions (en el món animal o no): “Un juego peligroso” de na Mari Jungsted

9.- Millor llibre relacionat amb sa numerologia (nombres més petits de deu): “El quinto testigo” den Michael Connelly

10.- Millor llibre relacionat amb sa numerologia (nombres més grans de deu): “El niño 44” den Tom Rob Smith

11.- Millor novel·la negra sobre aspectes religiosos i/o que tengui a veure amb sectes satàniques i no satàniques: “Muerte en el Seminario” de na P.D. James

12.- Millor novel·la negra trista no-nòrdica. Premi especial “Canción triste de Hill street”: “Cuatro días de enero” den Jordi Sierra i Fabra (aquest ha quedat també finalista a sa categoria 9)

I per acabar, el que per mi ha estat el millor llibre de s’any. Com ja he avançat a una entrada anterior, per mi, sense cap dubte, i amb molta diferència, de tot el que he llegit aquest estiu avançat al seu temps, el millor llibre de l’any ha estat:

“El niño 44” den Tom Rob Smith…

… pels motius que he donat a s’entrada anterior (sa que no valia 😦 ).

Anuncis

Comments on: "La meva tria (Thabis) per a 2014-15" (3)

 1. Mai no deixaràs de sorprendre’m, Thabis.

  Quan duia llegits dos paràgrafs i anava pel tercer, he tornat enrera a mirar el títol de l’entrada, potser m’havia confós i ens feies un resum del teur darrer article científic. Però no, era la teva tria del millor llibre de l’any. Amb aquesta nova perspectiva, he seguit la lectura, i després he vist per on anaves. Molt bona introducció!

  Hi ha una cosa que m’ha sorprès: has llegit 12 llibres en dos mesos i mig? Bé, tampoc no és tant, el que més m’ha impressionat és que fa més o menys una setmana cercaves el segon llibre d’en Tom Rob Smith, i no fa tant anaves darrera el primer d’en Miquel Mascarell (Jordi Sierra i Fabra)… i ara ja els tens llegits, arxivats en el teu document Word, i inclosos a la llista de millors llibres!!! Thabis, seriosament, quan te jubilis ja tens feina assegurada a qualsevol editorial.

  Tampoc no m’ha deixat indiferent que hagis trobat una categoria per a cada un dels 12 llibres que has llegit, no és gens fàcil; encara que, tot sigui dit, qualque classificació està un poquet agafada pels pèls. Per destacar-ne una, que me toca de prop, me qued amb Ciudad de huesos, mai no l’havia pensat des del punt de vista de la categoria on l’has col.locat. En fi, quan en faci una relectura, hi pensaré.

  En tercer i darrer lloc, en el que més he pensat, amb la teva entrada i amb la d’en Toni (encara me falta llegir les darreres), és en que quina llàstima que no faceu ressenyes de tot el que llegiu (això també va pel binomi xiscamarc): que has llegit una novel.la de na P.D. James i no n’has fet la ressenya? Vaja pèrdua de temps! Per a això no cal llegir-la. No t’ha fet ganes dir què en penses? Potser hauríem d’instaurar les ressenyes “sonores”, així no vos faria tanta mandra!

  • Jeje, i això que encara no saps que tenc en Theorin bastant avançat … Abans de llegir es segon den Sierra m’ha fet ganes “tastar” el que per tu ha estat es millor llibre de s’any. Els quatre dies de gener den Sierra m’han deixat molt trist i no m’he atrevit amb el seu segon … Però en Theorin no m’alegra gaire tampoc 🙂 .

   És aquesta calor, no notes com s’estiu ha arribat més prest enguany?

   • Diré el meu primer taco del blog (crec): Joder, Ti..Thabis! Éts realment la màquina llegeix-llibres més gran que mai he conegut!!!

    Esper que almenys t’agradi.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Llibres i amics

Per xerrar de llibres i altres coses

Per xerrar de llibres i altres coses

L'illa dels llibres

Per xerrar de llibres i altres coses

Les Contraportades

Un bloc, sobretot, sobre llibres

Naucoris

Literatura & Companyia

%d bloggers like this: