Per xerrar de llibres i altres coses

Hi ha, a la literatura negra (i al’altra), alguns autors que són el que podríem dir solvents, assegurances de vida, és a dir, que agafis el llibre seu que agafis, mai no et decebran; en Michael Connelly és, potser, l’exemple més clar d’això. Però un altre bon exemple n’és l’alemanya Nele Neuhaus; les seves històries sempre són molt interessants, ben construïdes, plenes d’intriga, honrades, en el sentit que no ens engana sinó que ens presenta un bon grapat de possibles culpables i ens convida a que intentem descobrir qui és (o són) el(s) culpable(s).

Els personatges principals (els que surten a totes les seves novel.les) són empàtics, aviat els sents propers i els consideres com de la família, i els secundaris (els que surten només a cada novel.la en concret) estan molt ben desenvolupats, fins al punt que els arribes a conèixer (o, com a mínim, t’ho penses), i t’atreveixes a fer hipòtesis sobre les opcions que tenen de ser els culpables. La història de com va arribar a ser una autora d’èxit mundial és ben interessant, si voleu saber les aventures i desventures que va haver de viure per arribar a ser un dels noms de la novel.la negra més importants del moment, cercau l’entrada que el dia 25 de juliol de 2012 vaig dedicar a la seva novel.la Blancanieves debe morir, convertida en un autèntic boom literari dins del gènere. Per a una informació més completa (o, simplement, per a informació), visitau la seva pàgina web (està traduït al castellà): http://www.neleneuhaus.de/es/la-autora.php

Quien siembra vientos recoge tempestades (Wer Wind Sät, 2011; ed. MAEVA, 2015, 509 pàgs.) no és cap excepció al que he comentat més a dalt. Es tracta d’una història absorbent, de les que en Thabis es berena en un horabaixa, tot i la seva extensió (ara només falta que ens digui que no l’ha enganxat gens). La història gira al voltant del sempre polèmic canvi climàtic i les energies alternatives, i de si l’home hi té res a veure amb el calentament global; l’autora sembla prendre una postura (que no desvetllaré), i la defensa al llarg de tota la novel.la.

En ella, trobam un inspector en cap Oliver von Bodenstein fet un embolic, fa poc que s’ha separat de la seva dona i ha quedat molt tocat; per això, descuida les seves tasques al front de la K 11, la Brigada Central de Delictes contra les Persones, de la Policia Judicial Regional de Hofheim, fins al punt que la seva subordinada i habitual companya d’investigacions Pia Kirchhoff arriba a enfadar-se molt amb ell. La comissària en cap també comença a estar farta de les “absències” de n’Oliver; i és que ell, degut a la situació que passa, s’ha quedat penjat d’una sospitosa del cas, a qui no dubte en protegir, passant per alt les més elementals normes policials.

L’empresa d’energia eòlica Windpro vol instal.lar un parc de molins de vent (què si no) en plena regió del Taunus, i un grup ciutadà està disposat a impedir-ho. El cap d’aquest grup, en Yannis Theodorakis (sí, el mateix llinatge que en Mikis, el compositor de les bandes sonores de Zorba el griego i Z) és un antic treballador de Windpro, a qui despediren fa temps i que se’n va anar amb ganes de venjança. Actualment és la parella de la propietària d’un refugi d’animals de la zona.

D’altra banda, per tal de poder aconseguir el seu objectiu, l’empresa Windpro necessita adquirir uns terrenys que pertanyen a un tal Ludwig Hertreiter, un vell caparrut amic del pare de n’Oliver i que, pel seu amor a la natura, es nega a vendre’ls, tot i que l’empresa li ha fet una oferta absurdament gran. Per acabar-ho d’embullar, els fills d’en Ludwig estan disposats a tot per tal d’aconseguir que el seu pare vengui els terrenys, ja que necessiten sens falta diners per mantenir el seu tren de vida.

La història pròpiament dita comença quan el vigilant nocturn de Windpro és trobat mort dins de les instal.lacions de l’empresa i n’Oliver i na Pia ho han d’investigar, més bé diria que na Pia i en Cem, el nou membre del K 11, donat l’absentisme laboral de n’Oliver. A més, damunt la taula del director de Windpro s’hi ha trobat un hàmster mort, cosa que totd’una fa pensar en en Yannis i el seu grup. Quan més tard apareix mort un important personatge de la història, la K 11 es trobarà amb un cas cada vegada més complicat.

Per acabar, dos detalls tècnics. El primer, que tot i que la novel.la és bona i sobradament recomanable, m’he trobat amb alguns diàlegs que pareixen trets d’una pel.lícula antiga (repassau la pel.lícula de 1945 Los piratas del mar Caribe, d’en Frank Borzage, i veureu què vull dir); per posar-ne un exemple, quan la policia se’n du detinguda una persona degut a la intervenció d’una altra, la persona detinguda diu:

Cuando le ponga las manos encima —murmuró con furia—, lo haré picadillo.

i na Pia li contesta

Tendrá que esperar bastante para eso —repuso Pia con sequedad—. Yo diría que unos quince años.

No sé, no veig un assassí diguent “lo haré picadillo, no creis?

Finalment, comentem la traducció del títol. Wer wind sät són les tres primeres paraules de la frase feta Wer wind sät, wird sturm ernten, que en castellà vol dir, literalment, Quien siembra vientos, recoge tempestades. Així, el títol castellà de Quien siembra vientos, seguit en lletra més petita per recoge tempestades, no està gens malament. L’única concessió editorial ha estat acabar la frase feta.

Ah,m’ho deixava, les cinc primeres novel.les ja han estat adaptades en format TV movie, mem si qualque dissabte horabaixa les fan per qualque canal espanyol (ja sabem que l’autèntica TV3 ens segueix estant prohibida a Mallorca, fins quan????). La sisena veurà la llum televisiva l’any que ve.

Anuncis

Comments on: "Quien siembra vientos recoge tempestades. Nele Neuhaus" (1)

  1. A mi m’ha agradat molt. Una vegada començada la lectura costa deixar anar el llibre perquè vols saber què passarà a continuació.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Llibres i amics

Per xerrar de llibres i altres coses

Per xerrar de llibres i altres coses

L'illa dels llibres

Per xerrar de llibres i altres coses

Les Contraportades

Un bloc, sobretot, sobre llibres

Naucoris

Literatura & Companyia

%d bloggers like this: