Per xerrar de llibres i altres coses

La gallina dijo Eureka

Això no és el títol de cap llibre, sinó d’una cançó.

Per què, idò, incloure’l aquí? Per una trista notícia. Fa uns dies, el 21 d’agost, va morir en Daniel Rabinovich. Per als qui no vos sona el nom, vos diré que és un dels components de Les Luthiers, probablement el més còmic dels cinc.

He trobat oportú fer una menció especial al nostre blog, no només perquè són grans grans músics, (que tant poden compondre un bolero, com un vals, com una peça medieval, amb instruments imposibles!!! ), sinó sobretot perquè, ben mirat, són també artistes de les paraules: artistes de la sintaxi, la gramàtica, del lèxic, dels recursos literaris, …., a mès coneixedors de les reacions i emocions humanes, dels tòpics… Talment com els escritors!!!!

Pensem si no en cançons com El rey enamorado, on juguen amb els pronoms personals d’una manera súper divertida,
– O la que es titula La bella y graciosa moza, on les frases que ja han utilitzat per contar una història se mesclen, després de fer com si els papers els haguéssen caigut i s’embullassen. Boníssima.
També és espectacular el discurs que presenta la cançó Lazy Daisy, que en Rabinovich llegeix sense respectar els signes de puntuació, separant i ajuntant paraules com vol… (Quan el llegeix, desitges que s’aturi per poder deixar de riure i respirar un poc!!!!)
– O cançons on, seguint les argumentacions dels companys, van canviant d’opinió com Perdónala o La polillita, Quines rialles!!!
O el subtil relat ple de dobles sentits de Cartas de color o La indiecita,
També utilitzen un gran recurs: jugar amb la situació de la comunicació, com és el cas de la fantástica Serenata Mariachi, on els emissors, coïncideixen en dedicar una cancó al mateix receptor (la seva enamorada) sense saber- ho inicialment!
Destaca també per una ironia molt fina la Tanda televisiva on trobam consells pels joves, pels pares, crítiques a la falta d’ètica de la classe política, al desinterès per promocionar la cultura…

Sense oblidar La gallina dijo Eureka, on el cantant, interromput contínuament per un “infant”, arriba a cridar desesperat el principi d’Aquímedes per poder donar resposta a una les seves preguntes… Senzillament genial!!!

Fins i tot els  noms dels seus espectacles són genials! : Por humor al arte, Les Luthiers hacen muchas gracias de nada, Lutherapia, Bromato de armonio, Todo por que rías, …

Gràcies Luthiers i, en especial Rabinovich! Per tantes estones de riure, per una qualitat infinita, per defensar la cultura, per fabricar instruments inventats, per un humor culte però senzill, vigent però no oportunista, respectuós però també incisiu i en definitiva per emocionar-nos amb les paraules!!! …
Ja veis que som una fan de Les Luthiers…a ca nostra fins i tot hem incorporat frases que utilitzam en situacions quotidianes!!!

Anuncis

Comments on: "La gallina dijo Eureka" (2)

  1. Na Mercè i jo vàrem assistir a un espectacle seu a Palma, no record el nom però sé que en el programa posava Hommage a Tip y Coll. Vos puc ben assegurar que qualque moment me pensava que m’agafaria un atac de cor, és que no podia aturar de riure, potser vaig riure sense aturar més de 10 minuts seguits, després intentava respirar un poc, i a tornar a riure. No hi ha paraules per descriure-ho, eren (i són, i seran) els més grans.

    De les peces que nomenes, a mi m’entusiasma especialment El rey enamorado, és divertidíssima.

    I també record com a impressionant una peça (no sé si és cap de les que dius, perquè no sé el títol) on el narrador Marcos Mundstock, amb la seva veu profunda, mos parlava de l’insigne compositor Johann Sebastian Mastropiero, acusat de plagiar a un tal Günther Frager.

    En fi, Pepa, un gran encert dedicar una entrada a Les Luthiers, i en particular com a record a en Daniel Rabinovich.

  2. Estic d´acord amb en Jaume en que has estat molt encertada en fer una entrada en homenatge a Daniel Rabinovich. Ens va saber molt de greu la notícia de la seva mort. Quins grans moments hem passat tots amb el bon humor i l’ enginy de Les Luthiers !!! Crec que entre tu i en Jaume heu recordat en Daniel amb molta tendresa…jo m’hi afegesc. Que descansi en pau.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Llibres i amics

Per xerrar de llibres i altres coses

Per xerrar de llibres i altres coses

L'illa dels llibres

Per xerrar de llibres i altres coses

Les Contraportades

Un bloc, sobretot, sobre llibres

Naucoris

Literatura & Companyia

%d bloggers like this: