Per xerrar de llibres i altres coses

Quan vaig decidir-me (finalment) a llegir una novel.la de n’Ellery Queen, un nom famós dins de la novel.la negra, mai no m’hauria pensat que la cosa donaria per tant. Ja ho veureu.

Els Queen, pare (David Wayne) i fill (Jim Hutton)

Jo coneixia aquest nom d’una simpàtica sèrie dels 70 (ara he descobert que només va durar una temporada, de 23 episodis), Ellery Queen (Ellery Queen Mysteries, 1975-76), protagonitzada pel també simpàtic actor Jim Hutton (1934-1979), mort prematurament als 45 anys.

Aquest actor, potser no massa àmpliament conegut, és protagonista de dues circumstàncies que haurien de fer que, a partir d’ara, vos soni més; la primera és que va coprotagonitzar la divertida Apartamento para tres (Walk Don’t Run, 1966; dir. Charles Walters, amb na Samantha Eggar), la pel.lícula que ha passat a la història del cinema per ser la darrera en la que va actuar un dels més grans actors de comèdia (i del que sigui) de la història del cinema, en Cary Grant (1904-1986), que va decidir retirar-se després d’aquesta pel.lícula. L’altra circumstància que fa notori en Jim Hutton és el fet de ser pare del guanyador de l’Òscar al millor actor secundari Timothy Hutton (1960), per la pel.lícula Gente corriente (Ordinary People, 1980, dir. Robert Redford), i que, curiosament, va interpretar n’Archie Goodwin a la sèrie A Nero Wolfe Mystery (2001-2002) (consultau l’entrada de 2 de febrer d’enguany per saber qui és en Nero Wolfe).

Manfred Lee (esquerra) i Frederick Dannay (dreta)

Ellery Queen, un dels noms clàssics en el gènere policíac, va néixer de la inspiració de dos cosins novaiorquesos que, gràcies a un concurs, es varen convertir en autors de novel.la negra. En Frederic Dannay (Daniel Nathan, 1905-1982) i en Manfred Bennington Lee (Manford Lepofsky, 1905-1971) varen crear el seu pseudònim literari l’any 1928, quan presentaren la seva primera novel.la, El misterio del sombrero de copa (The Roman Hat Mystery), a un premi literari patrocinat per la revista McClure’s Magazine. Per presentar-se al concurs, varen decidir firmar la novel.la amb un pseudònim, i varen triar el nom del protagonista de la novel.la. Al final, guanyaren el premi però, abans de ser publicada la novel.la, la revista va tancar i varen haver d’esperar a l’any següent per veure-la publicada, a través d’una altra editorial.

A aquesta primera novel.la la seguiren 36 novel.les més, així com diferents reculls de relats curts, tots signats com Ellery Queen. A més, els dos cosins també publicaren altres llibres amb un nom diferent, Barnaby Ross, protagonitzades per un actor Shakesperià, Drury Lane. A part de tot això, també publicaren antologies, reculls i col.leccions. Degut a l’èxit de les seves novel.les, els autors varen decidir crear l’any 1941 una revista de misteri a la que anomenaren “Ellery Queen’s Mystery Magazine” que amb el temps es convertiria en un referent del gènere. Encara en actiu (és la més longeva), la pròpia EQMM es presenta com “Publisher of the world’s leading crime and mystery fiction since 1941“. Amb la finalitat d’aconseguir que el gènere de misteri assolís un nivell de respectabilitat, aquesta revista va arribar a publicar històries d’autors de primer nivell, com Rudyard Kipling, William Faulkner, Ernest Hemingway, Norman Mailer, i Alice Walker, entre d’altres. L’any 1961, la Mystery Writers of America va concedir als dos cosins (sota el nom comú Ellery Queen) el premi Grand Master, pels seus èxits en el camp del misteri.

Ja veis que Ellery Queen significa tres coses: el pseudònim dels autors, el nom del protagonista de les seves novel.les, i el nom de la revista que crearen. Però no tot acaba aquí. El nom Ellery Queen es va convertir en el temps en una espècie de franquícia, i els dos cosins permeteren que diferents autors publicassin les seves històries sota aquest pseudònim. Així varen aparèixer històries protagonitzades per l’inspector Tim Corrigan i d’altres protagonitzades p’en Mike McCall, assistent personal del governador, cap escrita pels dos cosins. També hi ha tres novel.les protagonitzades per n’Ellery Queen que varen ser escrites per altres autors.

I, a més, entre tots aquests embolics, hi trobam la novel.la que resseny aquí, amb una gestació molt curiosa. El cadáver fugitivo (The Vanishing Corpse, 1941; El País Serie Negra, 2004; 152 pàgs.), també coneguda com Ellery Queen, Master Detective, està basada en la pel.lícula del mateix nom dirigida l’any 1940 p’en Kurt Neumann, amb en Ralph Bellamy fent d’Ellery Queen. Aquesta pel.lícula adaptava (lliurement) la novel.la (escrita pels dos cosins) The Door Between (1937). L’autor real d’El cadáver fugitivo és en Laurence Dwight Smith (1895-1952), un poc conegut escriptor que també va publicar algunes novel.les de misteri amb el seu nom autèntic.

Les novel.les del binomi Ellery Queen estaven protagonitzades pel fill d’en Richard Queen, un inspector de policia de Nova York; n’Ellery Queen, escriptor de relats de misteri, és un detectiu aficionat que acostuma a implicar-se en els casos que investiga el seu pare i, amb el seu especial instint, acaba per resoldre’ls, després de desesperar el seu pare i, sobre tot, el seu ajudant, el sergent Velie, per la seva mania de ficar-se enmig de la investigació oficial.

Tot i que no la varen escriure els autèntics Ellery Queen, la novel.la El cadáver fugitivo segueix fidelment l’estil de la resta de novel.les de la sèrie, formant part del que es coneix com “whodunnit”, una varietat de trama on l’autor ens va donant una sèrie de pistes i trampes amb tot un seguit de possibles solucions a l’enigma plantejat, de manera que un lector espavilat hauria de ser capaç de resoldre el misteri.

Acabarem l’entrada parlant de la trama de la novel.la. En John Braun és un home dedicat a l’adoració del seu cos que dirigeix una institució de salut, La Casa de Salut, i a qui acaben de diagnosticar una malaltia en fase terminal. La seva dona ha anat a veure l’inspector Queen perquè localitzi la seva filla, que ja fa dies que ha desaparegut. La jove està compromesa amb un metge que treballa a la institució d’en Braun, i a qui el vell té en molt mala consideració. N’Ellery s’interessa pel cas i així coneix na Nikki Porter, una aspirant a autora de novel.les de misteri que és amiga de la desapareguda. Quan en John Braun és trobat mort a la seva habitació, na Nikki passa a ser una de les més fermes sospitoses, i n’Ellery, que creu en la seva innocència, haurà de fer tot el possible per intentar trobar el vertader culpable (si és que no és ella…).

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Llibres i amics

Per xerrar de llibres i altres coses

Per xerrar de llibres i altres coses

L'illa dels llibres

Per xerrar de llibres i altres coses

Les Contraportades

Un bloc, sobretot, sobre llibres

Naucoris

Literatura & Companyia

%d bloggers like this: