Per xerrar de llibres i altres coses

Na Charlotte Carter (Chicago, 1943) és una escriptora de novel.la negra, filla d’un pare amant del jazz i d’una mare cantant. Amb una infantesa rodejada de música, pareixia predestinada a dedicar-s’hi; en canvi, ha acabat convertint-se en una autora de novel.la negra, això sí, amb molt de jazz en les seves novel.les. Els anys 70 es va traslladar a Nova York, on va treballar de correctora i editora freelance, i més tard va donar classes d’escriptura creativa de misteri.

La novel.la que resseny aquí, Rapsodia en Nueva York (Drumsticks, 2000; ed. Siruela/Policiaca, 2007; 227 pàgs.), és la tercera de la sèrie protagonitzada per la saxofonista de jazz i investigadora ocasional Nanette Hayes; les dues primeres són El dulce veneno del jazz (Rhode Island Red, 1997) i Negra melodía de blues (Coq au Vin, 1999). Les tres estan ambientades en ciutats plenament jazzístiques: la primera i la tercera, a Nova York, i la segona, a París.

La vida sembla que ha donat l’esquena a na Nannette Hayes; sense feina regular, es dedica a tocar en els carrers i estacions de metro de Nova York. Un dia, per tal d’animar-la, una amiga seva li regala una pepa de les que es fan servir per fer vudú, i li diu que així la seva vida millorarà. Efectivament, les coses li comencen a anar millor, la gent que l’escolta tocar li deixa bitllets de 10 dòlars, i aconsegueix una feina regular en un restaurant on hi toca un grup de jazz.

En fi, donat el canvi en la seva vida, que atribueix als poders de la pepa, na Nanette decideix conèixer la dona que les fabrica, una velleta que ven les pepes en una paradeta en un carrer de Nova York. Na Nanette parla amb la dona i, a poc a poc, es fan amigues. Així, la convida a anar al restaurant a veure-la actuar; però, just abans de començar l’actuació, algú entra en el restaurant i es produeixen dispars, amb el resultat de la mort de la nova amiga de na Nanette.

Aficionada a resoldre misteris, na Nanette decideix investigar la mort, accidental o no, de la dona, investigació que la posarà en la pista d’un altre crim, l’assassinat no resolt d’una jove promesa del rap. Ajudada pels seus amics, acabarà resolent el cas, no sense posar-se tots ells en veritable perill.

La novel.la, contada en primera persona per la protagonista, té l’interès addicional del jazz, present en tota la novel.la ja des de la mateixa dedicatòria, que comença diguent Als tres Bennys: Carter, Golson i Green. D’altra banda, els títols dels capítols són títols de peces de jazz, na Nannette sempre escolta discos de jazz, ella mateixa ens diu els títols de les peces que interpreta amb el seu saxo, en fi, és una novel.la adequada per a qui agrada el jazz i la novel.la negra. Tot això fa que, tot i que la història no sigui excepcional, la novel.la sigui atractiva i es llegeixi de manera fluida.

Del títol de la versió espanyola, bé, hem de ser comprensius, tant de jazz ha fet que, probablement, els editors hagin volgut homenatjar la peça de jazz que va compondre en George Gershwin l’any 1924, Rhapsody in Blue (lo de Nova York deu ser degut, simplement, a que la història passa allà).

Anuncis

Comments on: "Rapsodia en Nueva York. Charlotte Carter" (2)

  1. Mira, aquesta autora em fa més ganes que el de la ressenya anterior. Em sembla més interessant. I tu, com a afeccionat al jazz, evidentment la trobes més atractiva encara. Malgrat que com a novel.la tampoc no t’hagi entusiasmat.
    Pels de fora de Mallorca, dir-vos que una pepa és una nina, encara que pel context es podia suposar

    • Bona precisió. Vaig pensar una estona si posar nina, és més normatiu (tot i que l’Optimot accepta pepa com a nina de drap), però ja saps que les meves arrels mallorquines són molt fortes i, de tant en tant, incloc qualque llicència.

      No és que no m’agradàs, tot el contrari, el que he volgut dir és que la història no conté grans complicacions argumentals, tot i que conté un aspecte a resaltar, que m’havia deixat i aprofit aquest comentari per dir-ho: la crítica contra el racisme, que traspúa tota la seva obra.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Núvol

Per xerrar de llibres i altres coses

Llibres i amics

Per xerrar de llibres i altres coses

Per xerrar de llibres i altres coses

L'illa dels llibres

Per xerrar de llibres i altres coses

LLIBRES & ROSELLES

Lectures i ressenyes

Les Contraportades

Un bloc, sobretot, sobre llibres

Naucoris

Literatura & Companyia

%d bloggers like this: