Per xerrar de llibres i altres coses

Diuen que la realitat supera la ficció. En aquest cas que us contaré, he estat llegint realitat i més realitat vestida de ficció en la nova novel.la de Don Winslow, i vet aquí que aquests dies als diaris ha sortit que han detingut de nou el capo de la droga mexicana que va inspirar el personatge de Adán Barrera, uns dels protagonistes de El Cártel. No només això sinó que l’han detingut perquè havia contactat amb gent del cinema per a fer una pèl.lícula sobre la seva vida, i això també havia aparegut  a la novel.la encara que atribuït a un altre dels personatges.

704 pàgines

704 pàgines

Tot plegat em serveix d’introducció per a comentar-vos i recomanar-vos aquesta novel.la, una crònica de la guerra entre els senyors de la droga mexicans i contra el propi estat per aconseguir més i més poder i més i més milions de dòlars durant la dècada 2004-2014. De fet és un retorn de l’autor a una temàtica que ja havia tractat a El poder del perro, que un dels amics ens havia recomanat i no li havíem fet cas.

Traieu-vos del cap que estigui parlant d’una història de mafiosos i del, podríem dir, glamour que destil.lava El padrino per exemple, per citar l’arquetipus dels gangsters. Com he dit abans, es tracta d’una crònica del país, molt ben narrada, amb episodis veritablement dinàmics i novel.lescos però sobretot són set-centes pàgines d’una realitat documentadíssima i horrorosa, basti dir que el llibre comença amb una dedicatòria, amb tots els seus noms, als 130 periodistes assassinats per aquests veritables exèrcits particulars que existèixen a Mèxic.

L’agent especial nordamericà Arturo Keller està obsessionat en perseguir i agafar de nou el narco del clan de Sinaloa Adán Barrera que s’ha escapat d’una presó d’alta seguretat d’on era l’amo i senyor després de posar en nòmina al director i tots els funcionaris. Aquest està immers en una guerra pel poder,que inclou tot Mèxic. Però això només és una part, el llibre parla de les guerres, de la personalitat de les principals famílies narcos i els seus líders, de la corrupció de l’estat, de la política hipòcrita entre els Estats Units i Mèxic, dels sicaris i com arriben a ser-ho i finalment de tota la gent que rep les conseqüències de tota aquesta situació.

Una de les línies de la història transcorre a Ciudad Juárez, la frontera amb els Estats Units, germana de el Paso. La descripció de la situació,  veieu la bibliografia que ha emprat l’autor , de la ciutat és esfereïdora.

Resumint, perquè tampoc no us vull contar tota la història. Es tracta d’una novel.la monumental, molt ben escrita, de ritme absorbent, absolutament realista i documentada de tal manera que hi han treballat dues persones, el Winslow periodista d’investigació i el Winslow novel.lista que l’ha dramatitzada i ha creat una extensa galeria de personatges. Llegiu El Cártel, és un dels grans llibres que han sortit aquest passat 2015.

 

Anuncis

Comments on: "El Cártel. Don Winslow." (2)

  1. Tens raó que un fervent admirador de l’obra winslowiana fa temps que ens recomana El poder del perro (i totes les altres novel.les de l’autor). Potser qualque dia li hauríem de fer cas; supòs que tu no tardaràs massa, després de disfrutar El cártel.

  2. La ressenya que ha fet en Benet consider que és del tot encertada. Si tot va be avui l’acabaré (no sé quantes pàgines me falten, però son menys que un 10%, servituds de llegir amb electrònic).
    No puc dir res més que: ànim, en Winslow val la pena.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Llibres i amics

Per xerrar de llibres i altres coses

Per xerrar de llibres i altres coses

L'illa dels llibres

Per xerrar de llibres i altres coses

Les Contraportades

Un bloc, sobretot, sobre llibres

Naucoris

Literatura & Companyia

%d bloggers like this: