Per xerrar de llibres i altres coses

John D. MacDonald (Sharon, Pennsylvania, 1916 – Milwaukee, Wisconsin, 1986), “el otro MacDonald”, com potser diria l’enyorat Andrés Montes, és un dels grans autors de la literatura negra americana, premiat amb el Grand Master per la Mystery Writers of America l’any 1972, i amb el National Book Award l’any 1980. Autor de 78 llibres i prop de 450 històries curtes, John D. MacDonald és especialment conegut per la sèrie de 21 novel.les protagonitzades per Travis McGee, un curiós investigador privat que només treballa si és necessari: quan acaba una feina, no n’accepta cap més fins que se li acaben els diners, i la seva tarifa també és especial: com explica ell mateix, si X té alguna cosa valuosa i apareix Y i li pren, i no hi ha la més petita possibilitat que X ho pugui recuperar, aleshores apareix McGee i, si té èxit, es queda amb la meitat del que recupera. Travis McGee viu en una barcassa de 16 metres, anomenada Busted Flush en honor a la jugada que li va permetre guanyar-la en una partida de pòquer, i que té atracada en l’amarratge F-18 en el port Bahia Mar, a Fort Lauderdale, Florida.

Les novel.les de Travis McGee tenen la curiositat que tots els títols inclouen algun color, un fet que va suggerir l’editor perquè la gent pogués comprovar amb una mirada ràpida quins llibres no havien llegit. Fins ara se n’han fet dues adaptacions al cinema: la primera, de 1970 i sota la direcció de Robert Clouse (Operación Dragón, 1973), titulada Darker than Amber, adaptava la novel.la del mateix títol, la setena de la sèrie, amb l’australià Rod Taylor en el paper de Travis McGee, mentres que la segona adaptació, titulada simplement Travis McGee (1983), adaptava The Empty Copper Sea, la dissetena novel.la, amb Sam Elliott en el paper de l’intrèpid recuperador, i amb la direcció d’Andrew V. McLaglen (El gran MacLintock, 1963). Fa uns quants anys, es va fer públic que Oliver Stone volia adaptar la primera novel.la de la sèrie, amb Leonardo DiCaprio en el paper protagonista. El projecte s’ha anat posposant i ara sembla ser que el director serà James Mangold (En la cuerda floja, 2005) i Christian Bale interpretarà Travis McGee, ja veurem com acaba tot.

Però la novel.la de John D. MacDonald (en aquest cas, no de la sèrie de Travis McGee) que té una adaptació més famosa (de fet, dues) és The Executioners (1958); efectivament, l’any 1962, J. Lee Thompson (Los cañones de Navarone, 1961) va dirigir Gregory Peck i Robert Mitchum a la pel.lícula El cabo del terror, mentres que l’any 1991 era Martin Scorsese qui recuperava la història, amb Nick Nolte i Robert De Niro en els papers principals; aquesta segona pel.lícula, que en anglès es deia Cape Fear (com la primera), aquí es va titular El cabo del miedo i, curiosament, hi varen aparèixer Gregory Peck i Robert Mitchum interpretant altres personatges.

Adiós en azul (The Deep Blue Goodbye -també editada com The Deep Blue Good-By-, 1964; Libros del Asteroide, 2015; 268 pàgs.) és la primera novel.la de la sèrie, on coneixem aquest personatge, Travis McGee, a qui s’ha descrit com una espècie de Robin Hood modern.

Chookie McCall, propietària d’una companyia de ballarines de Florida, demana al seu amic Travis McGee que ajudi una de les seves ballarines. Cathy, que aquest és el seu nom, va viure un temps amb un tal Junior Allen, qui la va maltractar durament i que un bon dia se’n va anar, per tornar aparèixer poc després mostrant un nivell de vida bastant més elevat del que tenia; ella creu que Junior Allen podria haver-li robat el que el seu pare va acumular de manera poc clara durant la segona guerra mundial. Quan Travis McGee investiga, descobreix que Cathy no és l’única dona a qui Junior Allen ha maltractat, i la llista augmentarà si no és capaç d’aturar-lo.

La novel.la m’ha encantat, està molt ben escrita, la trama és interessant, amb una bona càrrega de crítica social, i amb un final realment espectacular. En fi, la recoman als amants del gènere (i als que no ho són però volen llegir una bona novel.la). Per cert, Paula, gràcies per la teva recomanació.

Anuncis

Comments on: "Adiós en azul. John D. MacDonald" (1)

  1. O no coneixia aquest autor o ho he oblidat. ho dic perquè em sona que hi havia dos McDonals, però tal vegada m’ho invent. Com podies suposar, alguns hem llegit el nostre conegut Ross, però d’aquest, m’imagin que ets el primer dels habituals del blog. me l’apunt.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Llibres i amics

Per xerrar de llibres i altres coses

Per xerrar de llibres i altres coses

L'illa dels llibres

Per xerrar de llibres i altres coses

Les Contraportades

Un bloc, sobretot, sobre llibres

Naucoris

Literatura & Companyia

%d bloggers like this: