Per xerrar de llibres i altres coses

A vegades un es demana què fa que un autor sigui original, que tengui una veu pròpia o que hagi seguit un camí tan personal com ha fet Karl Ove Knausgård, el noruec que va decidir embrancar-se en una aventura literària anomenada genèricament La meva lluita, i que consta de sis novel.les, tres de les quals han estat ja publicades en català i castellà. El seu renom ha anat augmentant amb els anys, amb una recepció extraordinària per tot arreu, de tal manera que aquí estem, comentant el segon volum de la sèrie: Un home enamorat.

I tot això amb uns llibres que parlen de la seva pròpia vida, de les relacions amb els que l’envolten i que reflexionen sobre tots els aspectes que se li presenten quotidianament. El presupòsit inicial sempre és l’honestidat absoluta, l’autor parla de les persones del seu entorn amb els seus noms reals i fuig de disfressar els sentiments i les sensacions, al contrari, les descriu i les analitza intensament li agradi o no el que sent o pensa.
El referent que se cita habitualment quan es parla de La meva lluita és òbviament Proust, però altres autors han parlat també de com el Knausgård personatge sembla també un heroi Dostoievskià bregant amb els seus dimonis interiors i les preguntes existencials.

Un home enamorat es situa a l’etapa de la trentena quan Knausgård entra en crisi, deixa la seva dona a Noruega i se’n va a Estocolm a reflexionar i intentar veure com enfocar la seva carrera d’escriptor. Allà coneixerà la que serà la seva segona dona i amb qui tindrà tres fills.

knausgaard_un-home-enamorat_web

688 pàgines

Al primer llibre, com podeu veure a la ressenya de La mort del pare, el tema principal era la primera joventut, els amics, les primeres aproximacions a les al.lotes i les festes juvenils. Però també la família i especialment l’alcoholisme i l’autodestrucció de son pare, i la decrepitud de l’àvia amb les descripcions i reflexions associades al cas. En aquest nou capítol es tracta de la indecisió sobre com afrontar la vida i més endavant del que significa la paternitat i de com lligar la vida de l’escriptor amb les obligacions quotidianes de cuinar, cuidar els nins, anar-los a cercar a l’escola, tenir-ne cura quan estan malalts, quan es barallen i atendre les crisis de la parella,. Aquesta és l’amalgama que fa avançar la història. La sal de la novel.la és la confessió dels sentiments,  l’egoisme, la reflexió moral, sí, al final resultarà que Knausgård practica la novel.la moral, i multitud de reflexions sobre literatura, art i filosofia. El llapis es fa necessari per fixar frases, pensaments que criden l’atenció del lector. Per ser honest, també hauria de dir que durant les 688 pàgines hi caben des de comentaris sobre la socialdemocràcia fins a la lliga espanyola de futbol o descripcions minucioses que a vegades sembla que no caldria que ho fossin tant. Es veritat però també és veritat el que explicava abans.

Com em diu a vegades un bon amic del blog, algunes ressenyes més que incitar-vos a la lectura d’aquests textos sembla que el que facin és allunyar-vos-en. Potser és veritat. Llegir Knausgård és una experiència diferent, la seva intenció no és exactament entretenir-nos, però malgrat aquestes característiques o potser gràcies a totes aquestes característiques, us pugui fer ganes fer un pas endavant i endinsar-vos en territoris no tan coneguts. Per la meva part, jo ho continuaré fent i tal vegada aquest estiu em posi amb el tercer lliurament de la sèrie. Ja us aniré informant.

Anuncis

Comments on: "Un home enamorat. Karl Ove Knausgård" (2)

  1. Molt bé, Benet, m’agrada llegir ressenyes, sobretot si no les he escrit jo (encara que, de tant en tant, també rellegesc les meves).

    En fi, com vaig comentar a la teva anterior multi-ressenya on parlaves d’aquest autor, crec que de moment passaré. Només una pregunta: entenc que es tracta de la seva vida novel.lada, no d’una biografia diguem-ne estàndard, és correcte?

  2. Si, encara que com he intentat explicar més amunt, és una mica més que tot això, parlaríem d’una experiència literària molt particular.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Llibres i amics

Per xerrar de llibres i altres coses

Per xerrar de llibres i altres coses

L'illa dels llibres

Per xerrar de llibres i altres coses

Les Contraportades

Un bloc, sobretot, sobre llibres

Naucoris

Literatura & Companyia

%d bloggers like this: