Per xerrar de llibres i altres coses

El ladrón en el armario (The Burglar in the Closet, 1978; ed. Plaza & Janes, 1996; 231 pàgs.) és la segona aventura del lladre de lloguer més simpàtic i bona persona del món, en Bernie Rodhenbarr, obra del brillant escriptor Lawrence Block (Buffalo, USA, 1938), guanyador de múltiples premis, entre ells 4 Edgars i el premi Grand Master, el més alt honor concedit per la Mystery Writers of America. Entre els magnífics guanyadors d’aquest premi podríem destacar Agatha Christie, la primera guanyadora, Rex Stout, Ellery Queen, Erle Stanley Gardner, John Dickson Carr, Georges Simenon, John D. MacDonald, Ross Macdonald, Margaret Millar, John le Carré, Ed McBain, Elmore Leonard, Mickey Spillane, P.D. James, Mary Higgins Clark, Robert B. Parker, Joseph Wambaugh, Sue Grafton, Sara Paretsky, Ken Follett, Robert Crais i James Ellroy, només per citar autors ressenyats en aquest blog. Entre els no ressenyats (de moment), destaquen Eric Ambler, Donald E. Westlake, Ruth Rendell, Stuart M. Kaminsky, Stephen King, James Lee Burke i el darrer guanyador, Walter Mosley. També destaca entre els guanyadors l’incomparable Alfred Hitchcock. Què us pareix la llista?

Tot i haver escrit onze novel.les (i tres històries curtes) protagonitzades per Bernie Rodhenbarr, Lawrence Block és potser més conegut per una altra sèrie (17 novel.les i 11 relats curts), la protagonitzada per l’expolicia alcohòlic Matthew Scudder, un habitual d’aquest blog (vegeu ressenyes de: Ocho millones de maneras de morir; Tiempo para matar, tiempo para crear; Los pecados de nuestros padres; Caminando entre tumbas; Cuchillada en la oscuridad; i, ja que hi som, la primera d’en Bernie Rodhenbarr, Los ladrones no pueden elegir).

Però no acaba aquí la seva producció, Lawrence Block ha escrit múltiples novel.les sota diferents pseudònims: Jill Emerson (8), Paul Kavanaugh (3), Sheldon Lord (14), Andrew Shaw (8), Don Holliday (2), Lesley Evans (1), Lee Duncan (1), Anne Campbell Clark (1) i Ben Christopher (1). A més, ha escrit altres sèries de novel.les sota el seu nom vertader, tres novel.les juntament amb Donald E. Westlake (amb pseudònims), històries curtes, llibres per aprendre a escriure novel.les, un llibre de memòries i, fins i tot, un guió cinematogràfic, el de la pel.lícula My Blueberry Nights (2007, dir. Kar-Wai Wong, amb Norah Jones, Jude Law i Natalie Portman), coescrit amb Kar-Wai Wong.

En El ladrón en el armario, el dentista d’en Bernie, que s’acaba de divorciar, el lloga perquè robi les joies que ell havia comprat a la seva exdona. En Bernie, sempre cuidadós, creu controlar cada detall de la seva feina, com per exemple fer una bona planificació, o tocar el timbre sempre abans d’entrar en una casa; però, en aquesta ocasió, pensant que es tractava d’un cas molt senzill, entra a la casa de la exdona del dentista uns dies abans del previst i, mentres és a dins, omplint un maletí amb les joies, sent que la porta de l’entrada s’obri i s’amaga a l’únic lloc que veu segur: l’armari de l’habitació, curiosament, tancat amb clau. Quan és a dins, se’n dóna compte que s’ha deixat el maletí a fora, però ja és massa tard per sortir a recollir-lo, de manera que confia en què la propietària de la casa, que ha entrat amb una companyia masculina, no el descobreixi. Però el primer que fa la dona quan entra a la seva habitació és tancar amb clau l’armari, de manera que en Bernie es queda tancat allà dins, mentres la parella es dedica a les seves activitats amatòries.

Poc després, l’amant se’n va i la dona es fica a la dutxa, moment que en Bernie es disposa a utilitzar la seva gran habilitat per obrir la porta de l’armari però, quan anava a sortir per agafar el maletí i partir, toquen el timbre de la porta. Sent com la dona obri la porta i, de dins de l’armari, és testimoni no ocular de l’assassinat de l’exdona del dentista.

Minuts després, quan el silenci s’ha apoderat de la casa, es decideix a sortir de la seva presó temporal i, a part del cos sense vida de la dona, descobreix que el maletí ha desaparegut.

A partir d’aquí, la seva vida prendrà un gir molt negatiu, ja que el dentista és acusat de l’assassinat i, per intentar sortir-se’n, assenyala en Bernie com a culpable. Així, el nostre lladre favorit haurà d’intentar fugir de les urpes de la policia mentres intenta demostrar la seva innocència i trobar el veritable culpable.

En fi, es tracta d’una simpàtica novel.la, ben escrita, per passar una estona agradable.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Llibres i amics

Per xerrar de llibres i altres coses

Per xerrar de llibres i altres coses

L'illa dels llibres

Per xerrar de llibres i altres coses

Les Contraportades

Un bloc, sobretot, sobre llibres

Naucoris

Literatura & Companyia

%d bloggers like this: