Per xerrar de llibres i altres coses

A la primera ressenya que vaig fer en aquest blog (de dia 3 d’agost de 2008, però publicada en el blog el 16 d’octubre del mateix any), vos parlava excel.lències d’una escriptora belga (encara que nascuda a Kobe, Japó), a la que vaig conèixer gràcies a les recomanacions que el gran Emili Teixidor feia en el programa matinal de Catalunya Ràdio. La ressenya va tenir èxit i alguns de voltros vareu llegir novel.les d’Amélie Nothomb, de manera que el blog va ser testimoni de noves ressenyes de novel.les seves; especialment espectacular va ser la macro-deca-ressenya d’en Benet: ni més ni menys que 10 novel.les ressenyades, i, a més, agrupades en tres categories. La darrera ressenya d’aquesta autora data del dia 19 de març de 2010! La veritat, ja tocava que tornàs aparèixer per aquí.

Pétronille (Pétronille, 2014; ed. Anagrama, 2016; 152 pàgs.) és la 23a novel.la d’Amélie Nothomb (en 23 anys de carrera), i té totes les característiques de la seva obra: curteta, fàcil de llegir, autobiogràfica, divertida, reflexiva, en fi, Amélie Nothomb en estat pur.

En aquesta novel.la trobam una Amélie Nothomb dedicada a la beguda i filosòfica: beure volent evitar l’ebrietat és tan deshonrós com escoltar música sacra volent-se protegir contra la sensació del sublim, reflexiona en una ocasió. Per això, seguint l’exemple dels xamans amazònics, pensa que, abans d’una sessió “experimental”, no hi ha com sotmetre el cos al dejú més absolut.

I la seva beguda preferida és el xampany perquè, com diu ella, eleva l’ànima cap al que devia ser la condició de gentilhome en l’època en què aquesta bella paraula tenia sentit.

Pensant que el plaer seria màxim si compartís les sessions etíliques amb algú, comença a pensar qui podria ser la persona ideal d’entre els seus coneguts. Però un dia, mentres es troba en una llibreria signant exemplars dels seus llibres, se li acosta una jove de 22 anys amb aspecte andrògin perquè li dediqui la seva segona novel.la, El sabotatge amorós (1993) i, a poc a poc, s’estableix una curiosa amistat entre elles dues.

Posteriorment, Pétronille Fanto, que aquest és el nom de la nova amiga de Nothomb, es convertirà també en escriptora d’èxit i, perquè us faceu una idea de quin tipus de persona és, un bon dia decideix anar-se’n a travessar el Sàhara a peu. Davant el dubte que li planteja Nothomb sobre si pensa tornar algun dia, li deixa el manuscrit de la seva darrera novel.la perquè, si la troba prou bona, s’encarregui que l’hi publiquin; ella tornarà perquè n’està molt orgullosa i vol assumir-ne la maternitat.

La novel.la és plena de situacions divertides, destacant especialment quan Nothomb se’n va a Londres perquè una revista femenina prestigiosa li encarrega que faci una entrevista a la famosa dissenyadora de moda Vivienne Westwood. També és bona la part en què Amélie Nothomb i Pétronille se’n van als Alps a esquiar, i Pétronille vol que es llancin pista avall amb una botella de cava en una mà i un bastó d’esquiar en l’altra.

Segons he trobat per internet, el personatge de Pétronille Fanto està basat en l’escriptora francesa Stephanie Hochet (Paris, 1975); el que no sé és què hi ha de cert en la història; sí que sé que Stephanie li va donar permís.

En fi, es tracta d’una entretenguda novel.leta que, realment, és més que una bona excusa per tornar llegir Amélie Nothomb. No vos decebrà gens.

Anuncis

Comments on: "Pétronille. Amélie Nothomb" (1)

  1. Gràcies a tu vam llegir na Nothomb, i és veritat que és una autora curiosa. Ara fa temps que no hi he tornat. Quan ens la vas descobrir vaig llegir-la molt. (veig que en tenc deu volums a la biblioteca, el darrer de 2010). No sé perquè no he continuat amb ella. Gràcies per recordar-nos-la.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Llibres i amics

Per xerrar de llibres i altres coses

Per xerrar de llibres i altres coses

L'illa dels llibres

Per xerrar de llibres i altres coses

Les Contraportades

Un bloc, sobretot, sobre llibres

Naucoris

Literatura & Companyia

%d bloggers like this: