Per xerrar de llibres i altres coses

Hi ha coses en el món editorial que no hi ha qui les entengui, dit amb tot el respecte. Durant uns anys es varen anar publicant novel.les pertanyents a dues sèries escrites per un autor que aleshores no coneixíem de res; amb el temps, anàrem descobrint que aquest escriptor és un dels més prolífics de tots els autors actuals, siguin de novel.la negra o no; de fet, ha escrit ja 149 novel.les (100 per a adults) i 12 llibres de no ficció (5 per a adults). Estic parlant, és clar, de James Patterson (Newburgh, Nova York, 1947).

A més de prolífic, és un supervendes; per exemple, l’any 2007 (la dada que he trobat) va vendre 16 milions de llibres! En total, ja ha venut més de 300 milions de còpies, i ostenta el rècord Guinness de la primera persona en vendre un milió d’e-books. Realment, els números assusten! I, a més, és un filàntrop: l’any passat, Patterson va rebre el premi literari de la National Book Foundation per la seva campanya a favor dels llibres i la lectura, havent donat milions de dòlars en beques i subvencions per incentivar la lectura. No vos sorprendrà que, des de fa una sèrie d’anys, surti a la llista Forbes dels autors que més guanyen… ocupant el primer lloc! Voleu sebre com va quedar aquesta llista l’any passat (de fet, en el període de juny de 2014 a juny de 2015)? Idò seguiu llegint.

James Patterson, com dic el número u, va guanyar 89-milions-de dòlars! En el segon lloc, apareix John Green (Bajo la misma estrella, Ciudades de papel), amb uns guanys de “només” 26 milions de dòlars. En el tercer lloc, amb 25 milions, hi trobam Veronica Roth (sèrie Divergente). Això sí, aquests dos darrers autors no varen publicar ni un sol llibre l’any passat, tots els guanys són de llibres publicats en anys anteriors. Segur que vos estau demanant quina va ser la producció literària de James Patterson; idò l’any passat va publicar… 18 llibres! Clar que tenir uns 10 o 12 coautors deu ajudar molt. Però, així i tot, els seus guanys varen ser de 13000 dòlars per pàgina publicada. Res, una minúcia si ho comparam amb Jeff Kinney (El diario de Gregg): en el període donat va guanyar l’animalada de 106000 dòlars per pàgina publicada!

Tornant a la llista d’autors supervendes (o super-rics), i restringint-mos als autors que coneixem més, comentaré que Janet Evanovich (sèrie Stephanie Plum) apareix en el lloc 6è, amb uns guanys de 21 milions de dòlars. La segueixen J.K. Rowling i Stephen King, cadascun amb 19 milions de dòlars guanyats. La llista dels deu més “enriquits” en el període que va de juny de 2014 a juny de 2015 la tanca John Grisham, amb uns guanys de 14 milions de dòlars. Per citar altres autors que coneixeu molt bé, Suzanne Collins (sèrie Los juegos del hambre) i Dan Brown comparteixen l’11è lloc, amb uns guanys de 13 milions, i George R.R. Martin va guanyar 12 milions de dòlars i apareix en el 15è lloc.

Però tornem a James Patterson. L’habitual participant (sobretot en les primeres temporades) a les partides de pòker amb Richard Castle té dues sèries de novel.la negra molt reconegudes (i d’altres que també, però no tant), la de l’antic agent de l’FBI i psicòleg policial Alex Cross, i la del Women’s Murder Club. De la primera sèrie s’han fet 3 entretengudes pel.lícules, dues protagonitzades per Morgan Freeman (El coleccionista de amantes, 1997, basada en la segona novel.la; i La hora de la araña, 2001, basada en la primera novel.la) i la tercera per Tyler Perry (En la mente del asesino, 2012, amb Matthew Fox i Jean Reno, basada en la 12a novel.la).

De la segona col.lecció de novel.les, hi ha una bona sèrie de televisió sorprenentment cancel.lada després de només una temporada, El club contra el crimen (2007-08), amb Angie Harmon (Rizzoli & Isles) en el paper principal, a més d’una discreta pel.lícula, El coleccionista de novias (2003, amb Tracy Pollan), que adaptava la primera novel.la de la sèrie.

Com a curiositat per als seguidors de la part negra del nostro blog, l’any que ve s’estrenarà una pel.lícula, The Postcard Killings (dir. Janusz Kaminski, amb Dakota Fanning), basada en una novel.la escrita a duo per James Patterson i Liza Marklund (sèrie Annika Bengtzon).

He començat queixant-me de les editorials i ha arribat el moment d’explicar-ne el motiu. Resulta que, de la sèrie d’Alex Cross, a Espanya s’han publicat les novel.les 1, 2, 4, 9, 10, 11 i 12. I bé, un bon dia (2008), es varen deixar de publicar novel.les d’aquesta sèrie… fins enguany, que s’ha publicat la número 23!!! Sí, la que va aparèixer l’any passat als Estats Units. Resulta que ara Alex Cross està casat amb una dona de la que no havíem sentit parlar, i la parella viu amb Nana Mama, la padrina d’Alex Cross, i amb dos nins, la filla del seu primer matrimoni, Jannie, i un fill de 10 anys fruit d’una parella posterior de Cross.

De la sèrie Women’s Murder Club, a Espanya només s’han publicat les quatre primeres novel.les (la darrera, l’any 2006!), de les 15 que hi ha publicades als Estats Units.

En fi, ja veis el perquè de la meva indignació.

Però bé, parlem de la trama de Vías cruzadas (Cross Justice, 2015; ed. Los imperdibles, Duomo ediciones, 2016; 491 pàgs.), una magnífica novel.la.

Alex Cross va partir de la seva ciutat natal, Starksville (Carolina del Nord), fa ja 30 anys, i no hi havia tornat mai. Ara, un dels seus cosins és acusat d’assassinat, i la seva família el crida perquè ajudi a provar la innocència del seu parent. De totes formes, donada la fama del seu cosí, Alex Cross no ho veu gens clar, i deixa clar a la seva família que investigarà els fets però, si el seu cosí és culpable, farà tot el possible perquè sigui castigat. Així, Alex Cross, acompanyat de la seva dona Bree, la seva padrina i els seus dos fills, se’n va cap a Starksville. Allà es trobarà amb el rebuig de pràcticament tots els habitants de la població, totalment convinçuts de la culpabilitat del seu cosí.

Mentres investiga aquest cas, aprofita per intentar aclarir què va passar realment amb els seus pares, ja que la història és una mica fosca: la història oficial diu que ella va ser assassinada pel seu pare, que va morir mentres fugia de la policia. Però la seva padrina mai no n’ha volgut parlar i ara, donat que és a Starksville, veu la possibilitat d’esbrinar els detalls del cas. Però no tot acaba aquí, la investigació del que va passar amb els seus pares el duu fins a Palm Beach, Florida, i allà, a canvi de suport policial, haurà de col.laborar amb la policia local en el cas d’una sèrie de morts que duen l’emprenta d’un d’assassí en sèrie.

En fi, com ja he dit, la novel.la és molt bona, dins la línia de les altres que he llegit d’aquest autor; els capítols són molt curts; hi ha diferents trames paral.leles; Alex Cross, com sempre, es posa en perill, aquí ajudat per la seva dona, també policia. Per posar qualque emperò (que, si no critic qualque cosa, després se m’acusa de poc seriós), podria comentar que la trama de l’assassí en sèrie decepciona una mica: prometia molta més emoció de la que finalment té; de fet, es converteix en una trama molt secundària i ràpidament resolta.

P.S.: Casualitats de la vida, quan acabava de polir l’entrada, ahir es va fer pública la llista dels famosos que més guanyaren durant l’any passat (any natural). Per completar la informació de l’entrada, donaré la llista dels cinc primers. Els dos primers llocs els ocupen músics, la cantant Taylor Swift i el grup One Direction, amb uns ingressos respectius de 170 i 110 milions de dòlars. En el tercer lloc, sí, James Patterson, amb 95 milions de dòlars de guany. Finalment, a la quarta posició hi trobam un empat entre el presentador de la televisió americana, psicòleg i escriptor Phillip Calvin McGraw, conegut com Dr. Phil, i Cristiano Ronaldo, amb un guany de 88 milions de dòlars cadascun.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Llibres i amics

Per xerrar de llibres i altres coses

Per xerrar de llibres i altres coses

L'illa dels llibres

Per xerrar de llibres i altres coses

Les Contraportades

Un bloc, sobretot, sobre llibres

Naucoris

Literatura & Companyia

%d bloggers like this: