Per xerrar de llibres i altres coses

Resultado de imagen de JEAN-LUC BANNALECSi abans de partir cap a la Bretanya vaig llegir dues novel.les de Georges Simenon ambientades en aquella regió (Las señoritas de Concarneau i Maigret y el perro canelo), per al propi viatge en sí vaig reservar la lectura de la segona novel.la de Jean-Luc Bannalec, Muerte en las islas (Bretonische Brandung, 2013; ed. Grijalbo, 2014; 304 pàgs.). I puc dir, d’entrada, que segueix la tònica de la primera, encara que el comissari Dupin està una mica més mesurat amb els menyspreus als seus ajudants.

A diferència de la primera novel.la, aquesta segona transcorr quasi exclusivament en les meravelloses illes Glénan, un enclavament paradisíac format per nou illes i nombrosos illots que es troba a uns 20 km al sud de la comuna de Fouesnant. Aquestes illes són conegudes com el Tahití de la Bretanya, amb una aigua tan transparent que permet veure perfectament el fons marí fins i tot a una profunditat de 7 metres. Una de les illes, Penfret, disposa d’un far que està en funcionament des de 1837, i també de la famosa escola de vela “Centre Nautique des Glénan”. Saint-Nicolas, l’illa principal, és el centre turístic de l’arxipèlag, amb els dos únics restaurants de les illes. Gràcies a la presència de Maerl, una alga coralina, les platges d’arena blanca brillen d’una manera única en tota Europa sota els raigs del sol.

Resultado de imagen de iles glenan

L’illa de Saint-Nicolas (a dalt) unida a la de Bananec (a baix), durant una marea baixa

I el més espectacular ocórre dues vegades al dia, quan la marea baixa fa que alguns illots (o simples roques) es converteixin per unes hores en veritables illes, i illes habitualment inconnexes (són illes!) quedin connectades per autèntics camins d’arena. Si vos demanau si les visitàrem, no, no ho férem: problemes d’agenda i econòmics ho impediren; però, si anau per allà, intentau fer un forat a la vostra agenda (i a la vostra butxaca, l’excursió costa uns 40 euros per persona) i visitau-les.

Resultado de imagen de iles glenan

Aquí estan separades

Resultado de imagen de muerte en las islas JEAN-LUC BANNALECPassem a la trama de la novel.la. En una platja de les illes Glénan, apareixen tres cossos sense vida, aparentment víctimes d’un naufragi durant una forta tormenta; no hi ha cap pista sobre les seves identitats, cosa que complica la investigació. D’altra banda, el prefecte persegueix Georges Dupin més que mai, ja que un amic seu ha desaparescut i vol que prioritzi aquesta investigació sobre qualsevol altra.

A Dupin, tot i les seves reticències marines, no li queda més remei que pujar a una patrullera i anar a l’arxipèl.lag, on a través de les seves converses amb la gent del lloc, i gràcies a la inestimable ajuda dels seus subalterns, així com de la seva eficient secretària des de la comissaria de Concarneau, acabarà per aclarir els fets, a la vegada que resoldrà el cas de la desaparició de l’amic del prefecte.

Quan un llegeix les novel.les de Bannalec, li assalta un dubte: escriu novel.la negra per tenir una excusa per descriure aquelles terres tan atractives? A la primera novel.la ens parlava de l’idílic poblet de Pont-Aven; en aquesta segona, el torn és per a les paradisíaques illes Glénan; la tercera passa a les salines de Guérande, una població situada fora de la Bretanya; i la quarta, a Port du Bélon. Cercau imatges de tots aquests llocs i veureu quines meravelles. Tot i que potser sí que ens vol parlar d’aquests llocs que ell ha conegut i que l’han captivat, la veritat és que, com que escriu molt bé i els paratges són, veritablement, molt atractius, idò no hi ha cap problema si aquesta és la seva intenció. Per cert, potser perquè darrerament he abusat de novel.les de Simenon, he trobat un cert flaire simenonià en aquesta segona novel.la (no ho vaig notar en la primera, potser si la torn a llegir…), en la manera de contar les coses i en alguns aspectes de Dupin. Ja només faltaria descobrir que ha triat el nom de Georges per a Dupin com homenatge a Simenon; qui sap?, coses més enrevesades hem trobat. El llinatge Dupin sí que ens sona més, no?

Resultado de imagen de muerte en las islas JEAN-LUC BANNALEC

Georges Dupin i els seus ajudants Riwal (= Le Ber?) i Kadeg (= Labat?)

Per acabar, com vaig comentar a la ressenya de la primera novel.la de Bannalec, les seves novel.les estan essent adaptades a la pantalla petita en forma de TV movies de baix pressupost. L’any 2014 s’estrenaren les dues primeres, l’any passat, la tercera, i l’any que ve estan previstes les dues següents (la cinquena novel.la encara no s’ha editat a Espanya). Casualment (o curiosament, com preferiu), ahir TV1 va emetre la primera de les pel.lícules (com vaticinava a l’altra entrada). IMDb li posa un 4.9 (excessivament dur, diria, encara que només han votat 29 persones), jo ho completaria dient que, si heu llegit les novel.les, l’heu de veure; si no, potser la trobeu dolenta. El protagonista, encarnat per un potser sobreactuador (però simpàtic) actor suís, Pasquale Aleardi, funciona bastant bé, i la trama és molt fidel a la novel.la, si no tenim en compte els canvis de nom dels seus ajudants (excepte la secretària Nolwenn, tot i que, han convertit els seus quasi seixanta anys en devers 30) i del prefecte, i la ubicació de l’hotel Central. Ja dic, la trama és molt fidel a la novel.la.

Anuncis

Comments on: "Muerte en las islas. Jean-Luc Bannalec" (2)

  1. Jaume, has estat més ràpid que jo en fer la ressenya… afortunadament!!!
    Jo també he llegit “Muerte en las islas” i ha estat tan estupenda com la primera… En Dupin és un personatge francament simpàtic i a aquesta segona entrega, amb l’escenari de les Iles Glénan, ben enmig de la mar, encara més.
    És cert que hi ha un munt de petites descripcions que fan molta gola d’anar a passejar per allà. Hi haureu de tornar… I ens apuntarem!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Llibres i amics

Per xerrar de llibres i altres coses

Per xerrar de llibres i altres coses

L'illa dels llibres

Per xerrar de llibres i altres coses

Les Contraportades

Un bloc, sobretot, sobre llibres

Naucoris

Literatura & Companyia

%d bloggers like this: