Per xerrar de llibres i altres coses

Fa un temps una bona amiga meva em va recomanar la lectura de Wide Sargasso Sea (1966). Jo no coneixia ni l’autora ni la novel.la però tenc en consideració el seu criteri i me la vaig apuntar. Uns mesos després li vaig fer cas i la veritat és que li he d’agrair la recomanació.

Avui Jean Rhys és una autora relativament poc llegida, i com que aquesta novel.la és prou valuosa i interessant, m’ha semblant que us en podria parlar.  Per començar, la història literària de l’autora és inusual. Va publicar amb un cert èxit diverses novel.les fins 1939, i després hi ha un llarg silenci fins a la publicació vint-i-set anys després de L’ampla mar dels Sargassos, a la qual se li va concedir la qualitat que tenia i a més va revitalitzar la seva obra anterior. Els crítics van reconèixer que les novel.les anteriors havien estat massa avançades per a la seva època i que no s’havien sabut apreciar correctament. Jean Rhys va estar contenta però també va declarar que l’èxit potser li havia arribat una mica massa tard. Encara va viure bastants anys més fins 1977 sense cap altra publicació. Va morir als 88 anys, a Exeter, al sud d’Anglaterra, on s’havia establert, sense publicar les memòries que estava preparant.

L’ample mar dels Sargassos ha estat qualificada com a literatura postcolonial. L’escriptora, nascuda a l’illa de Dominica, a les Antilles, retrata aquest món en un moment especial, just despres de 1833, l’any de l’abolició de l’esclavitud a Jamaica, on es desenvolupa la primera part de la novel.la que, d’altra banda és la més interessant. S’hi conta la infantesa i joventut d’Antoniette. Ella i la seva mare provenen d’una antiga família esclavista i  s’han quedat totes soles per la mort del pare, poden sentir l’hostilitat de la població negra de l’illa i ho passen molt malament. És molt revelador en aquest sentit com d’un dia per l’altre canvia la relació d’amistat que Antoniette tenia amb una nina negra de la barriada que de cop la rebutjarà. Mare i filla es quedaran amb un parell de servents fidels cada dia en condicions més difícils fins que la mare es torna a casar amb un home ric i aconseguirà canviar la situació. Desgraciadament cada dia donarà més mostres d’inestabilitat mental fins a quedat aïllada i a rebutjar la seva pròpia filla.

A la segona part Antoinette s’ha de casar amb un senyor anglès a qui no coneix de res. Intentarà fer-ho el millor que pugui, però la cosa no acabarà d’anar bé. Per al viatge de noces el duu a Granbois, a l’illa de la Dominica, a una antiga mansió familiar ara bastant deixada on ella hi té molts records familiars. Decideixen estblir-s’hi una temporada, el marit  fa restaurar la casa però li resulta molt difícil comprendre la mentalitat caribenya.

amplamarsargassos350[1].jpg

160 pàgines

La tecera part molt més curta, succeeix a Anglaterra on Antoinette es sentirà absolutament desplaçada, i en unes circumstàncies que no comentarem per si de cas us sentiu temptats a llegir-la.

De totes maneres aquesta precaucíó només és vàlida per als qui no hàgiu llegit Jane Eyre, de Charlotte Brontë, de la qual L’ampla mar dels Sargassos és, oh sorpresa! una preqüela. L’Antoinette que hem estat comentant fins ara és Bertha, un personatge secundari a qui Rhys va voler reivindicar recreant la seva vida al Carib abans d’anar a viure a Anglaterra. De fet, a la nostra novel.la, el marit li comença a dir Bertha  segons ell perquè el nom li agrada més, en realitat per anul.lar una personalitat que no pot comprendre. No us en donaré més detalls, perquè així podreu llegir no una sinó dues novel.les estupendes. No està de més dir que Jane Eyre és una de les lectures preceptives en una bona educació literària.

L’ampla mar dels Sargassos és una obra sorprenent des de diverses perspectives. La descripció del Carib, des de l’aroma de les plantes i la calor tropical fins a les diferènces i incomprensions entre negres i blancs, excel.lentment exemplificada amb la vella serventa i confident de la protagonista. És també una novel.la de reinvindicació femenina, si em permeteu l’expressió. Antoinette no troba el seu lloc al món, entre altres coses pel paper que s’espera d’ella com a dona a la seva societat amb els conflictes que això li produeix. No vull insistir en el tema, llegiu-la i ja em contareu. El punt de vista del narrador hi té molt a veure amb el que deia ara mateix, en això també és una novel·la innovadora. Les parts primera i tercera estan contades per la pròpia Antoinette mentre que a la segona el narrador és aquest marit anònim de qui no coneixem mai el nom. Aquest recurs ens ajuda molt a entendre la subjectivitat dels personatges i les seves actuacions.
Deixem-ho aquí, recordau que de tant en tant és saludable abandonar la immediatesa i llegir alguna obra que ja hagi passat pel sedàs del temps, quasi podríem qualificar L’ampla mar dels Sargassos de petit clàssic, i si de rebot, encara que és una novel.la perfectament independent, us duu a llegir la Brontë, teniu per endavant unes quantes hores de plaer literari de primera.

Anuncis

Comments on: "Jean Rhys. L’ampla mar dels Sargassos" (1)

  1. Vaja, estic segur que compartesc casa (i bastant més) amb una persona que llegirà segur aquest llibre, perquè, òbviament, ha llegit el de la Bronte gran.

    Molt bé, Benet, per donar-mos a conèixer un nom que deu ser desconegut per a la gran majoria (per a mi, no cal ni dir-ho!).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Núvol

Per xerrar de llibres i altres coses

Llibres i amics

Per xerrar de llibres i altres coses

Per xerrar de llibres i altres coses

L'illa dels llibres

Per xerrar de llibres i altres coses

LLIBRES & ROSELLES

Lectures i ressenyes

Les Contraportades

Un bloc, sobretot, sobre llibres

Naucoris

Literatura & Companyia

%d bloggers like this: