Per xerrar de llibres i altres coses

Mathias Énard. Brúixola

A l’hora de triar una nova lectura són molts els motius que ens hi poden dur, des d’una recomanació que consideram fiable fins a una portada que ens crida l’atenció, un d’ells és el dels premis literaris. És també una tria nostra prestar-ne atenció a uns o a altres. El premi Goncourt francès n’és un, igual que l’Strega italià,  el Pulitzer nordamericà o el Booker per dir-ne només alguns. A casa nostra n’hi ha uns quants també, a mi personalment, més que al Sant Jordi li faig una mica de cas al premi Llibreter.
Brúixola és el Goncourt 2015 que ara ha arribat a nosaltres en català i castellà. El seu autor, Mathias Énard és resident actualment a Barcelona i ja duu

bruixola-mathias-enard

434 pàgines

unes quantes novel.les publicades. Enard és el que en diríem un orientalista, professor d’àrab i persa i d’això tracta essencialment la seva novel.la , molt adequadament titulada Brúixola, una brúixola una mica peculiar que surt a l’obra i que, trucada i simbòlica alhora, assenyala sempre a l’est.
Franz Ritter, un musicòleg orientalista vienès no pot dormir, espera els resultats d’unes anàlisis que li han de confirmar o no una malaltia greu. Durant aquesta nit d’insomni, i en les quatre-centes i escaig pàgines de la novel.la repassa la seva vida i especialment la seva relació intermitent amb Sarah de qui ha estat enamorat durant vint anys en les seves variades vivències a París, Viena, Estambul, Alepo, Palmira i Teheran.
Per la novel.la hi desfilen diversos personatges de la colònia d’estrangers a algunes d’aquests ciutats, quasi tots lligats al món acadèmic i a les ambaixades. També s’hi conten les aventures  d’alguns  personatges reals del segle XIX o principis del XX, pioners en la descripció del món oriental i objecte de seguiment dels nostres protagonistes. De rebot hi alguns esdeveniments històrics contemporanis dels quals en són testimonis els nostres protagonistes com per exemple la vida a l’Iran abans, durant i després de la revolucio. Inevitablement,  un personatge que ha viscut a Damasc, a Alepo, que s’han passejat per Palmira ha de reflexionar sobre la situació actual a Síria, com s’ha pogut arribar al DAESH, l’Estat Islàmic i altres aspectes de la crisi actual entre Occident i Orient i sobretot dels desastre cultural i social que s’està vivint en aquelles societats.

Però la novel.la és també una completa enciclopèdia de les relacions entre Occident i Orient i no només de la influència mútua que hi hagut a través dels segles sinó de com aquesta influència és la que ha modelat la imatge que tenim els uns dels altres. L’autor s’hi esmerça molt a demostrar-ho i nega la visió que ens han venut de dues cultures absolutament separades. La documentació per fer això és aclaparadora, les referències culturals són constants. Des de la peripècia del descobriment britànic de Les mil i una nits al segle XIX i com condicionà la imatge d’Orient per als occidentals i per als propis orientals, o com el famós quadre de Coubert L’origen del món  va ser un encàrrec d’un sultà otomà o les visites que feren escriptors i músics a Estambul o  històries de Flaubert, Balzac, Goethe, Dickens, Wagner,  Mendelsson i tants altres, i el mateix d’autors i obres de l’altra banda que a mi particularment em resulten totalment desconeguts. El llibre és ple de guerres, aventures, filòsofs, polítics i militars i invariablement, sempre, la història de Sarah que condueix i domina  els pensaments de Franz.

El narrador descabdella una mena de monòleg interior al llarg de tota la nit, sota els efectes de l’opi que es pren per disminuir el seu dolor, un tema duu a un altre, una idea en desvetlla una altra i és així com van passant totes les vides i les vivències que us comentava més amunt. La història està contada d’una manera molt intel.ligent i passa amb habilitat de la intimitat a l’erudició que comentava més amunt.

No us enganyaré, amb el seu caràcter enciclopèdic, aquesta no és ben bé una novel.la d’entreteniment. Aprendreu moltes coses que no sabíeu i us fara pensar sobre idees preconcebudes. Haureu de combinar la narració íntima, per cert amb un final excel.lent, amb tota la informació i les reflexions que us venen al damunt. Si sou curiosos no està de més tenir a ma un llapis per subratllar perquè segur que hi trobareu coses de les quals en voldreu saber més. Al final , quan tanqueu el llibre, tindreu la sensació que l’esforç bé ha valgut la pena, si més no això és el que us puc dir de la meva experiència. Ànims i atreviu-vos amb aquesta aventura oriental.

Anuncis

Comments on: "Mathias Énard. Brúixola" (1)

  1. Carai, Benet, quan dius que a ca teva tens molts de premis, un podria pensar que els has rebut tu 🙂

    És broma, els que te coneixem ja sabem de què parles. I ja sé que segueixes amb devoció els premis Goncourt (Lemaitre n’és un bon exemple).

    Jo, fent un repàs ràpid (no mental, sinó viquipedià), veig que només n’he llegit un guanyador, Jean Echenoz, molt recomanable, per cert.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Llibres i amics

Per xerrar de llibres i altres coses

Per xerrar de llibres i altres coses

L'illa dels llibres

Per xerrar de llibres i altres coses

Les Contraportades

Un bloc, sobretot, sobre llibres

Naucoris

Literatura & Companyia

%d bloggers like this: