Per xerrar de llibres i altres coses

Imagen relacionadaPràcticament un any després de Mar de nubes, la primera novel.la de Mari Jungstedt ambientada a les Canàries, amb personatges nous, ens ha arribat La cuarta víctima (Det Fjärde Offret; 2011; MAEVA, 2016; 316 pàgs.), la novena novel.la de la sèrie de Gotland protagonitzada pel policia Anders Knutas, la seva estreta col.laboradora Karin Jacobsson, i el periodista Johan Berg. I què bé que m’ho he passat llegint aquesta novel.la!, ja enyorava aquests personatges. Això sí, el pobre Knutas no s’ho passa tan bé, la seva vida familiar es complica per moments, però ell ha de fer el cor fort i seguir amb la seva tasca d’investigador de la policia de Visby. Karin Jacobsson ha normalitzat la relació amb la seva filla, cosa que la té encantada, i Johan Berg, bé, la seva vida familiar li va vent en popa, però un desgraciat esdeveniment provocarà un daltabaix en el seu entorn.

Resultado de imagen de la cuarta victimaLa trama policial, com sempre molt ben conduïda per Jungstedt, és molt interessant; tres encaputxats roben un furgó blindat i, en la seva fugida, tenen la mala sort d’atropellar una nina de sis anys davant la impotència del seu pare. Knutas i Karin condueixen la investigació, inicialment molt complicada per la falta de pistes. Però, a poc a poc, la recerca va donant fruits. Primer de tot, els condueix cap a una casa de camp abandonada on, sorprenentment, troben el cadàver de qui tot sembla indicar que era un dels assaltants del furgó, però no hi ha ni rastre dels altres dos. Potser l’han mort els seus companys, en una discussió o, simplement, per repartir-se el botí entre menys persones. Aquest punt de partida els ajudarà a avançar, investigant l’entorn del mort. Així, descobreixen que podria haver-hi connexions entre els assaltants i els clubs de motoristes de Gotland. Per la seva part, el periodista Johan Berg i la seva companya fotògrafa, Pia Lilja, també investiguen els fets i, a poc a poc, van trobant pistes que ajudaran a la investigació policial.

Una cosa que fa especialment interessant aquesta novel.la és que conté dues investigacions, òbviament molt relacionades, que es van desenvolupant de forma paral.lela, fins que, també òbviament, al final convergeixen. La primera és la que duu a terme la policia per trobar els culpables del robatori del furgó blindat, mentres que la segona, que s’inicia posteriorment, consisteix en la investigació de l’assassinat del presumpte lladre. A més, de tant en tant, Jungstedt ens va explicant la trista història, situada l’any 1994, d’una rebel adolescent que va ser acollida per una família benestant de Gotland, amb tots els problemes d’adaptació que aquests casos impliquen. Aquesta trama, inicialment secundària però que, a poc a poc, va agafant força, està molt ben contada i és molt interessant.

A banda de la investigació policial, la novel.la també ens explica els problemes de caire personal que viuen els personatges principals de la novel.la, sobretot Knutas, que s’haurà d’enfrontar amb una situació inesperada en l’àmbit familiar. Potser Jungstedt no s’hi entretén tant com altres autores nòrdiques però, així i tot, no deixa de banda l’evolució dels personatges, cosa que dóna un plus d’interès a les històries.

Aquesta novel.la també conté un detall ben curiós a la vista dels darrers girs en la vida de l’autora, i és que fa contínues referències a les Canàries; potser en el cap de Jungstedt ja hi anava aflorant la possibilitat de redirigir la seva vida cap a aquest arxipèlag.

En fi, esperem que aviat es publiquin la resta de novel.les de Gotland encara pendents, i que Mari Jungstedt no deixi de banda els nostres amics gotlandesos i n’escrigui moltes més.

Anuncis

Comments on: "La cuarta víctima. Mari Jungstedt" (2)

  1. Fa gola. No sé si pel llibre en sí o per com ho pintes!!! 😀

  2. Bé, és que, després de 9 novel.les, els personatges ja som com de la família; i sempre mos agrada conèixer com els van les coses. I, a més, també coneixem l’escriptora. I, a més, escriu molt bé. En fi, que m’agrada molt.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Llibres i amics

Per xerrar de llibres i altres coses

Per xerrar de llibres i altres coses

L'illa dels llibres

Per xerrar de llibres i altres coses

Les Contraportades

Un bloc, sobretot, sobre llibres

Naucoris

Literatura & Companyia

%d bloggers like this: