Per xerrar de llibres i altres coses

Resultado de imagen de In the Midst of Death lawrence blockEn medio de la muerte (In the Midst of Death, 1976; ed. RBA, 2017; 184 pàgs.) és la tercera entrega de la sèrie que Lawrence Block (Buffalo, 1938) dedica a Matthew Scudder, expolicia i alcohòlic que ara exerceix de detectiu privat sense llicència, encara que ell no ho veu així:

Els detectius s’han de sotmetre a exàmens complicats per obtenir una llicència. Tenen tarifes, duen arxius i fan la declaració de la renda. Jo no faig cap d’aquestes coses. De vegades, faig coses que em demanen amics. Com un favor personal. I de vegades em donen diners. Com un favor.

El canvi radical en la vida de Scudder va començar un dia de fa uns quants anys, quan pertanyia al cos policial; estava prenent unes copes en un bar, fora de servei, quan uns assaltants entraren en el local i quan sortien, mataren el cambrer. Scudder els va seguir, disparant fins a quedar-se sense bales, però una de les seves bales va ferir de rebot a una nina de 7 anys, Estrellita Rivera, que va morir a l’acte. Arran d’aquest fet, Scudder va deixar el cos de la policia, es va separar de la seva dona i es va instal.lar en l’hotel on encara ara resideix. Des d’aleshores, sempre que cobra algun diner, s’atura en la primera església per la que passa i deixa en el pot per a pobres la desena part del que ha guanyat.

Resultado de imagen de en medio de la muerte lawrence blockEn aquesta novel.la, Jerry Broadfield, un policia de Nova York, contracta Matthew Scudder perquè l’ajudi a provar que és innocent dels càrrecs que l’imputen, l’acusen d’extorsionar una prostituta; ella assegura que Broadfield l’obliga a pagar-li 100 dòlars setmanals més “espècies” a canvi de deixar-la exercir el seu ofici. Curiosament, actualment Broadfield es troba col.laborant amb l’Oficina del Fiscal Especial en una investigació sobre la corrupció en el departament de policia de Nova York, cosa que fa que, realment, no sigui el membre més popular d’aquest departament.

La cosa es complicarà molt més quan la prostituta és trobada morta en l’apartament de Broadfield i ell és acusat de l’assassinat, encara que assegura que va rebre una cridada telefònica que el va fer sortir de l’apartament, moment en què, afirma, col.locaren el cos mort a ca seva.

En fi, es tracta, com totes les altres d’aquesta sèrie, d’una molt bona novel.la negra, amb un personatge, Matthew Scudder, molt atractiu i interessant. Per això, és sempre recomanable, tot i que no arribi, per a mi, al nivell de la millor novel.la de la sèrie (almenys de les que he llegit jo), la insuperable Ocho millones de maneras de morir.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Llibres i amics

Per xerrar de llibres i altres coses

Per xerrar de llibres i altres coses

L'illa dels llibres

Per xerrar de llibres i altres coses

Les Contraportades

Un bloc, sobretot, sobre llibres

Naucoris

Literatura & Companyia

%d bloggers like this: