Per xerrar de llibres i altres coses

Resultado de imagen de la muerte te espera maria langEl 22 d’abril de 2010 (falta poc perquè faci ja 7 anys!) Thabis titulava una entrada com “Un poc d’ordre dins el caos nòrdic“, i ens sorprenia a tots amb una espècie d’arbre genealògic de la novel.la negra nòrdica. En ell apareixien com a pares la parella sentimental i artística formada per Maj Sjöwall y Per Wahlöö, creadors de 10 fantàstiques novel.les protagonitzades pel policia que somriu, l’inoblidable Martin Beck. Si bé és cert que les seves novel.les varen canviar per sempre el gènere negre d’aquella regió (i de bona part de la resta d’Europa), i que serviren d’inspiració a molts dels autors actuals del gènere criminal, és de justícia parlar de qui el va popularitzar a Suècia. Dagmar Maria Lange (Västerås, 1914-Nora, 1991), que firmava les seves novel.les amb el pseudònim de Maria Lang, hauria d’aparèixer a l’arbre genealògic com la mare dels pares, quelcom semblant a l’àvia de la novel.la negra nòrdica. Això sí, com sempre vull precisar, he de deixar clar que amb el terme novel.la negra englobam en aquest blog tot el que hi està relacionat: novel.la de misteri, de detectius,… Perquè aquesta autora, doctora en Literatura, és coneguda com l’Agatha Christie sueca, i el malnom li ve, també, perquè escrivia novel.les de misteri; de fet, en va publicar 42, la primera l’any 1949. I va ser un dels 13 membres fundadors de l’Acadèmia sueca d’autors de novel.la criminal. Algunes de les seves primeres novel.les han estat adaptades recentment (2013) a la televisió sueca.

Resultado de imagen de la muerte te espera maria langLa muerte te espera (Se, döden på dig väntar, 1955; Ediciones B, 2013; 242 pàgs.) és la setena novel.la de la sèrie protagonitzada per Puck Bure i Christer Wijk (tot i que aquest té un paper molt petit però decisiu en aquesta novel.la). Puck Bure és una doctora en Literatura, filla d’un prestigiós professor i casada amb un doctor en filosofia, que és molt aficionada a ficar-se on no la demanen, però la seva bona capacitat de deducció li permet ajudar al seu amic policia Christer Wijk a resoldre els casos que se’ls presenten.

La trama d’aquesta novel.la transcorr en el món de l’òpera i l’atmosfera Agatha-Christiana és molt present durant tota la novel.la, amb una descripció detallada dels personatges, amb un crim molt a l’estil de l’autora anglesa, i amb una resolució que també pot recordar a les que el petit detectiu belga ens té acostumats. Precisament per això, si no sou tan aficionats com jo a la novel.la negra nòrdica, potser no us satisfarà del tot; ara bé, per als addictes a les novel.les del nord d’Europa, la possibilitat de llegir una de les iniciadores del gènere a Suècia fa imprescindible aquesta novel.la.

Un antic amic de Puck ha estat recentment nomenat director del teatre de Drottningholm, i ha decidit fer-hi una representació de Così fan tutte, la famosa òpera de Mozart. Per a l’ocasió, ha contractat un afamat director d’orquestra, però la principal cantant de la funció és la seva exdona, i la ruptura sentimental no va ser massa amistosa. A més, quan es reuneix tot l’equip artístic, aviat queda clar que assistirem a una important guerra d’egos. Res, que quan la cantant és trobada morta, tothom passa a ser sospitós. Però tothom té una coartada més o menys ferma, de manera que la tasca policial no serà senzilla. Al final, Puck i el policia que susbtitueix temporalment Wijk acabaran per resoldre el cas, no sense que la nostra protagonista es posi en greu perill.

El veredicte, en aquest cas, és molt senzill: que sou addictes a la novel.la negra (de misteri, policíaca,…) nòrdica, idò l’heu de llegir, estam parlant d’una autora pionera en el gènere. Que vos agrada la novel.la negra, sigui d’on sigui, bé, potser vos fa gràcia llegir com dic una pionera. Que llegiu de tant en tant qualque novel.la negra, o negra-rosa, o rosa-negra, idò no cal que la llegiu, qualsevol novel.la d’Agatha Christie és millor (i que no se m’enfadin els fan de Maria Lang). Què faré jo? Idò, òbviament, seguir llegint novel.les d’aquesta autora, la veritat és que m’ha entretengut (i agradat).

Nota final: Ja no intentaré aclarir perquè la publicació de les novel.les de l’autora (l’editorial va anunciar l’any 2013 que les publicaria totes) ha començat per la número 7.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Llibres i amics

Per xerrar de llibres i altres coses

Per xerrar de llibres i altres coses

L'illa dels llibres

Per xerrar de llibres i altres coses

Les Contraportades

Un bloc, sobretot, sobre llibres

Naucoris

Literatura & Companyia

%d bloggers like this: