Per xerrar de llibres i altres coses

Kent Haruf (1943-2014) és un autor d’obra escassa, cinc novel.les més aquesta, Nosaltres en la nit (Our souls at night) que va ser publicada pòstumament l’any 2015 . Cap a l’octubre de 2016 va aparèixer publicada en castellà i ja se’n va començar a parlar, al febrer arribava la versió catalana i va ser una recomanació insistent per Sant Jordi, o sigui que me la vaig regalar malgrat no conèixer aquest autor.

Resultat d'imatges de kent haruf

Kent Haruf

Angle editorial en fa el resum amb aquestes paraules:

La proposta que l’Addie Moore fa al seu veí Louis Waters —si li agradaria anar a casa seva per dormir amb ella— sacsejarà profundament les seves vides i les seves expectatives. Tots dos fa anys que són vidus i saben què és la soledat. De la distància i l’estranyesa dels primers moments, avancen cap a la intimitat i la complicitat, cap a un coneixement profund de l’altre. En la quietud de la nit parlen amb franquesa sobre la seva joventut, els matrimonis i els fills, els enganys, les esperances, la solitud i les pors…

I és ben bé això, en 160 pàgines, una història ben senzilla, de vides quotidianes, narrada amb delicadesa i economia de mitjans. L’Addie i el Louis són veïns a Holt, un poble fictici basat en Yuma, Colorado, on vivia l’autor. Es coneixien però tampoc no és que hagin tingut massa relació. És per això que la proposta sorprèn Louis al principi i també és per això que tindran tant per explicar-se durant totes aquestes nits que passaran junts.

Hi tenen rellevància la història familiar, la relació amb les parelles i els fills, el passat i també el present quan Gene, el fill de l’Addie, li deixa el net unes quantes setmanes a l’estiu i també quina opinió li mereix això de la mare. De fet, tothom hi diu la seva, més o menys discretament: els veïnats, l’amiga i la caixera del supermercat;  però arriba una edat en què un se’n refot del que diguin els altres.Resultat d'imatges de nosaltres en la nit angle

La narrativa de Haruf permet reflexions sobre la imperfecció de la vida, els prejudicis, la solitud, la necessitat d’afecte i la incomunicació familiar, més acusada, si em permeteu,  als Estats Units on és comú o així ens ho mostren, que els fills visquin a l’altra punta del país. Tot això es mostra a les parts més interessants, a la narració del que han resultat ser les seves vides i també en la relació amb el fill i el net. Tot plegat fa que la novel.la no caigui en la banalitat d’una història d’amor ensucrada de la tercera edat.

Per acabar, record que vaig pensar que segur que algun dia se’n faria una pel.lícula, d’aquesta història. Per curiositat vaig mirar si hi havia alguna notícia i… efectivament, i a més vindrà aviat. L’estrenaran aquest 2017 amb Robert Redford i Jane Fonda de protagonistes. Em fa una mica de por, només esper que el director mantingui el to i no buidi massa la història dels seus aspectes més valuosos.

Anuncis

Comments on: "Kent Haruf. Nosaltres en la nit" (1)

  1. La veritat és que és ben cert que la trama té un aire molt cinematogràfic, no dels aires als que jo estic acostumat a veure, sinó dels que solia veure anys enrere, i que voltros sí veis molt sovint. En fi, donada la parella protagonista, potser hauré de fer un retorn al passat i anar-la a veure; lo de llegir el llibre ja és un altre tema 🙂

    Per cert, molt bé la ressenya: bé per com està feta, i bé perquè el blog deixi de ser el reducte d’un obsessionat de la novel.la negra (i el cinema, i el jazz, i l’astronomia, i…)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Llibres i amics

Per xerrar de llibres i altres coses

Per xerrar de llibres i altres coses

L'illa dels llibres

Per xerrar de llibres i altres coses

Les Contraportades

Un bloc, sobretot, sobre llibres

Naucoris

Literatura & Companyia

%d bloggers like this: