Per xerrar de llibres i altres coses

A finals de l’any 2016 va sortir en català i castellà aquest llibre que comentam avui, semblava una novetat literària molt interessant: la biografia d’una dona dels anys 20 i 30 del segle passat escrit per la seva filla. Novel.la i  biografia i amb la promesa afegida que es tractava de la vida d’una dona lliure que anava contracorrent a la seva època. El màrqueting també assenyalava que havia estat un èxit de vendes a Alemanya.

En realitat el llibre és de 1992 però sí que és una novetat en català i castellà, amb premi de llibreters inclòs i campanya mediàtica que el presenta com un dels llibres de l’any. Coses de la publicitat. Potser hi tengui alguna cosa a veure que l’autora hagués mort aquest mateix 2016.

I així va ser com vaig afegir aquest llibre a les lectures d’enguany. Dit tot això, sí que és un llibre interessant. L’autora va tardar molts anys a posar-s’hi. Veient com presenta alguns aspectes de la seva mare i la imatge sovint poc complaent d’ella mateixa, és de suposar que li va costar dècades digerir i madurar la història.

330_1480595133tu-no-ets-una-mare-com-les-altres-COBERTA-401x609

605 pàgines

Perquè és la història de l’Else,  una jueva de classe benestant al Berlin dels anys vint que fa el que li sembla, no vol atendre a convencions socials i ateny una vida certament escandalosa per la seva època. Se’n va de casa, fuig del seu limitat món jueu per casar-se amb un artista, un intel.lectual amb qui obre horitzons i de qui té un fill. Més endavant tindrà dues altres filles amb dues noves parelles, la darrera de les quals és el pare de la nostra escriptora. Aquesta part ve a ser el primer terç de l’obra i mostra una dona especial, sí però també egoista i que només mira per al seu propi plaer, immersa de ple en la liberalitat del que s’han dit els bojos anys 20.

Però després venen els anys 30 i l’Else i els seus fills viuen en el món de l’alta burgesia pel seu matrimoni amb l’Erich Schrobsdorff i també en el món intel.lectual i artista per les seves afinitats electives.  L’autora fa un bon retrat de tota aquesta gent que tria tancar els ulls davant del que comença a succeir per tot Alemanya, que no creu que el poble més culte del planeta pugui quedar entabanat per quatre bàrbars amb els seus uniformes i les seves amenaces.  I de res val l’advertiment i el degoteig d’amics que van deixant el país. De fet, no serà fins l’any 1938 quan els decrets antijueus ja deixen a les clares quan ja és massa tard per partir, que la cosa anava de veritat, que això no serà una tempesta més.

La darrera part explica la fugida a Bulgària gràcies a un matrimoni de conveniència durant tota la guerra i el retorn a Alemanya l’any 1947, quan l’amenaça aquesta vegada ve de l’est.  Pel mig hi ha una llarga descripció de les penalitats de l’exili, la vida al nou país, el creixement de la família, l’absència del fill gran i el contrast amb la vida burgesa que havia dut abans.

Com podeu veure aquestes vides travessen una part important dels esdeveniments del segle XX. L’autora empra la primera i la tercera persona, en aquest darrer cas l’Angelika, és tractada com un personatge més, amb una objectivitat que no pot tenir el to memorialístic. Un altre recurs del qual, segons el meu parer, se’n fa un ús excessiu, són les cartes que s’envien els personatges. Són molt útils per copsar els sentiments i els estats d’ànim a banda de narrar els fets, però com he dit abans en alguns moments se’n fa un gra massa.

En resum, és una novel.la amb totes les característiques per agradar a un nombre molt gran de lectors, fàcil de llegir tot i que també amb moments tediosos sobretot a la darrera part. D’alguna manera és un arranjament de comptes de la filla amb la seva mare i també un testimoni interessant de les elits econòmiques i intel.lectuals a Alemanya i de la seva inconsciència a l’hora de jutjar el que els venia damunt. És clar que és molt fàcil dir-ho ara. També nosaltres ens podem demanar si llegim bé els moments que ens ha tocat viure.

 

Anuncis

Comments on: "Tu no ets una mare com les altres. Angelika Schrobsdorff." (1)

  1. Vaja, Benet, veig que t’has abonat a novel.les/biografies. No enyores l’acció? No has llegit res negre?

    No me facis cas, m’encanta que tornis ser tan present en el blog, i amb unes temàtiques tan diferents de les meves. Això dóna amplitud i profunditat al blog.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Núvol

Per xerrar de llibres i altres coses

Llibres i amics

Per xerrar de llibres i altres coses

Per xerrar de llibres i altres coses

L'illa dels llibres

Per xerrar de llibres i altres coses

LLIBRES & ROSELLES

Lectures i ressenyes

Les Contraportades

Un bloc, sobretot, sobre llibres

Naucoris

Literatura & Companyia

%d bloggers like this: