Per xerrar de llibres i altres coses

Resultat d'imatges de el ultimo acto jungstedtEl último acto (Den Sista Akten, 2012; MAEVA, 2017; 302 pàgs.) és la desena (ja 10!) novel.la protagonitzada pel (fins ara) incansable Anders Knutas, la seva (sempre) infatigable companya Karin Jacobsson i l’intrèpid (i tafaner) periodista Johan Berg. I tranquils, que encara queden més novel.les, perquè Mari Jungstedt té publicades (en suec) tres novel.les més (dels anys 2013, 2014 i 2016), que esperem que arribin aviat per aquí.

En aquesta novel.la, els problemes personals són més presents que mai: si heu seguit la sèrie, sabreu que la situació emocional de Knutas no passa pel millor moment (i no puc dir res més); d’altra banda, Karin està una mica embullada (i no puc dir res més); i, finalment, Johan Berg comença a trobar una mica angoixant el fet de viure a Gotland, com sabeu casat amb Emma, una dona que ja apareixia a la primera novel.la de la sèrie, Ningú no ho ha vist (ressenyada el 29 de gener de 2010), en un paper secundari però no negligible (i sí que he dit més).

Resultat d'imatges de el ultimo acto jungstedtPerò parlem de la trama. L’editora d’un dels principals diaris de Suècia és trobada morta en l’habitació de l’hotel de Visby on s’allotjava. Erika Malm, que aquest era el seu nom, era coneguda per la seva lluita contra el racisme i la xenofòbia, cosa que, en un principi, fa pensar a la policia que aquest podria ser el motiu de la seva mort.

D’altra banda, durant la investigació d’aquest assassinat, Knutas rep una notícia que el remourà per dins: Vera Petrov, una assassina que se li va escapar ja fa unes quantes novel.les (concretament, a la cinquena de la sèrie, Un inquietante amanecer), ha estat vista a Gran Canària, de manera que deixa el cas de la periodista morta en mans de Karin Jacobsson i se’n va a Canàries a seguir la pista de Vera. El que allà passarà, acabarà d’enfonsar en Knutas (com si la situació sentimental que viu no en fos suficient), de manera que quan torni a Gotland, la investigació seguirà en mans de Karin i ell quedarà relegat al paper d’actor secundari.

En aquesta novel.la, la participació de Johan Berg és bastant secundària, tant pel que fa a la investigació del cas com a la seva vida personal; així, el seu matrimoni amb Emma pareix trontollar per moments, tant per la seva dedicació full-time a la seva feina com per la seva determinació a tornar a Estocolm. A més, el fet que col.labori amb una dona amb qui va tenir un affaire no ajudarà gens.

En fi, com no podia ser d’una altra manera, la novel.la m’ha agradat, però més pel fet de retrobar els nostres amics gotlandians (se dirà així? o serà gotlandesos?) que perquè la consideri molt bona. La trama principal va alternada amb una trama paral.lela que comença onze mesos abans i que, com vos podeu imaginar, al final s’ensambla perfectament amb la principal. A més, la novel.la ens permet jugar a intentar endevinar qui és que va cometent els assassinats (sí, n’hi ha més d’un), i no puc dir ni tan sols si jo ho vaig encertar, perquè seria donar pistes sobre la resolució. Això sí, la trama canària és bastant pobra, jo la veig com una simple excusa per parlar del seu actual lloc de residència.

Per acabar, Benet, pareix que no mos explicàrem bé: noltros proposàrem a l’autora que dugués Knutas a Mallorca, no a Canàries; potser vàrem dir Palma i ella va entendre Las Palmas, un error, per cert, bastant habitual: record quan un dia la madona del restaurant de Barcelona on solia anar (situat en el carrer Tallers) me va dir que aquell dia el Barça jugava contra l’equip de la meva terra; efectivament, jugava contra el Las Palmas! En fi, he volgut acabar amb una broma, però quina il.lusió ens faria llegir una història d’en Knutas a Mallorca!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Núvol

Per xerrar de llibres i altres coses

Llibres i amics

Per xerrar de llibres i altres coses

Per xerrar de llibres i altres coses

L'illa dels llibres

Per xerrar de llibres i altres coses

LLIBRES & ROSELLES

Lectures i ressenyes

Les Contraportades

Un bloc, sobretot, sobre llibres

Naucoris

Literatura & Companyia

%d bloggers like this: