Per xerrar de llibres i altres coses

Anne Capestan era una exitosa comissaria de la policia judicial que, durant una investigació, va matar un segrestador amb tres dispars al cor. Arran d’aquest fet, va ser apartada de l’acció durant sis mesos fins que, ara, el seu cap l’ha posat al capdavant d’una nova unitat de la policia judicial. El problema, algun hi havia d’haver, és que la brigada està formada per tots aquells policies a qui el cos voldria fer fora però no pot; es tracta d’alcohòlics, jugadors, tarambanes, mandrosos,… fins i tot, en forma part un policia a qui anomenen Malfario, un malastruc a qui ningú no vol a prop, i també un antic membre d’Assumptes Interns que va perseguir Capestan en el passat. El grup conté també una policia que s’ha fet famosa (i rica) escrivint novel.les policíaques i guions de sèries de televisió, a qui tothom té mania per la seva posició. A la brigada se li encarreguen tots els casos considerats impossibles de resoldre, amb la (brillant) finalitat que, mentres la policia judicial espera obtenir pràcticament un 100% de casos resolts, la brigada de Capestan, previsiblement, no en resoldrà cap, de manera que, potser així, se’ls podrà expulsar del cos per nul rendiment.

Una mica resignats, analitzen el contingut de les nombroses capses d’expedients que els adjudiquen, per decidir amb quin cas comencen. Decideixen investigar primer els casos d’assassinat, amb l’esperança que una bona resolució els pugui redimir davant dels seus caps. Així, localitzen dos casos que semblen interessants; el primer, el de l’assassinat d’un home, fa ja denou anys, a qui trobaren, dins el Sena, mort d’un dispar. El segon cas que agafen és el d’una velleta a qui estrangularen fa set anys durant un robatori a ca seva. A mesura que avancen les investigacions, descobreixen sorpresos que els dos casos podrien estar relacionats, i que la seva resolució podria ser realment impactant.

Imatge relacionadaLa brigada de Anne Capestan (Poulets grillés, 2015; Debolsillo, 2017; 300 pàgs.) és la primera novel.la de Sophie Hénaff (Les Sables-d’Olonne, França,1972), una periodista que ha treballat com a humorista en un cafè-teatre (L’Accessoire, a Lyon), abans d’obrir amb una amiga un bar, Le Coincoinche, dedicat als jocs de taula. També manté una columna d’humor al Cosmopolitan francès, anomenada La Cosmoliste. Amb aquesta primera novel.la, Hénaff va aconseguir el premi Polar en Séries 2015, el premi Arsène Lupin de literatura policíaca i el premi a la millor novel.la negra francòfona del Salon du Polar. L’any 2016 va publicar Aviso de muerte (Rester groupés), la segona novel.la de la sèrie d’Anne Capestan.

Resultat d'imatges de la brigada de anne capestanLa novel.la està bé, és entretenguda, amb bastants tocs humorístics que mostren l’origen de l’escriptora, els personatges estan ben aconseguits, alguns són realment patètics, però hi ha posat molt d’interés en la seva construcció; com la mateixa autora diu, “L’argument és només un passatge de la vida dels personatges. Si no estan ben construïts, el que els passi te serà igual”. I la trama, el diàleg, la resolució del cas, estan ben conformats, amb plena serietat, tot i l’atmosfera una mica desenfadada que destil.la la novel.la. Perquè vegeu la diferència de portades, incloc l’original, on es deixa veure el caràcter una mica humorístic.

En fi, seguirem la seva carrera.

Per cert, el titol original, Poulets grillés, juga amb el doble sentit de Poulet, pollastre però també, en argot policial, bòfia (madero, en castellà); així, poulets grillés (pollastres rostits) podria traduir-se com bòfies cremats, ben adequat a la novel.la.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Núvol

Per xerrar de llibres i altres coses

Llibres i amics

Per xerrar de llibres i altres coses

Per xerrar de llibres i altres coses

L'illa dels llibres

Per xerrar de llibres i altres coses

LLIBRES & ROSELLES

Lectures i ressenyes

Les Contraportades

Un bloc, sobretot, sobre llibres

Naucoris

Literatura & Companyia

%d bloggers like this: