Per xerrar de llibres i altres coses

No sé què me passa darrerament, necessit llegir clàssics; potser serà que algunes de les darreres lectures no han estat d’allò més gratificants, i res millor que els grans de sempre per assegurar-se qualitat.

Ara li ha tocat a un dels components de la reconeguda terna dels més grans, el californià Ross Macdonald (1915-1983), de nom real Kenneth Millar i que, com ja he comentat alguna vegada en el blog, va ser el marit d’una també gran escriptora, Margaret Millar (1915-1994; cercau alguna de les tres ressenyes que n’he penjat en el blog).

Resultado de imagen de hammett, chandler, macdonaldRoss Macdonald és conegut per la seva sèrie protagonitzada per Lew Archer, un detectiu privat que viu en la fictícia població de Santa Teresa, a Califòrnia. Macdonald li va dedicar 18 novel.les, des de The Moving Target (1949; El blanco móvil) fins a The Blue Hammer (1976; El martillo azul), a més de nombrosos relats curts, recollits tots l’any 2007 en The Archer Files (El expediente Archer, 2010). Les novel.les de Lew Archer són un clàssic exponent del que s’anomena l’estil hardboiled, és a dir, aquelles novel.les on hi ha molta acció i violència i molt sexe, tot descrit amb un llenguatge planer i directe.

Resultado de imagen de harper, investigador privadoCom a curiositat, les dues primeres novel.les de la sèrie, The Moving Target i The Drowning Pool varen ser adaptades al cinema els anys 1966 i 1975; la primera es va titular Harper (Harper, investigador privado; com sabem, a Espanya sempre s’han d’aclarir els títols) i la segona, The Drowning Pool (Con el agua al cuello; què vos he dit?). El protagonista va ser l’admirat Paul Newman i, si vos heu fixat bé, haureu observat que la primera pel.lícula es titula Harper, no Archer. Per què serà? Idò resulta que, com que els productors no tenien els drets de totes les novel.les, sinó que només de la primera, varen decidir que havien de canviar el nom del protagonista. Paul Newman volia un títol amb una H, ja que dues pel.lícules que havia fet abans i que havien estat dos grans èxits (ell mateix havia estat nominat als Òscars per les dues) tenien una H en el títol: The Hustler (El buscavidas, 1961) i Hud (Hud, el más salvaje entre mil, 1963; un altre exemple del que he dit abans); així, com que el personatge parla i parla sobre diferents temes (en anglès, “to harp on”), els productors varen decidir dir-li Harper.

Resultado de imagen de el caso galtonEn fi, passem a la novel.la que he llegit. El caso Galton (The Galton Case, 1959; El País, Serie Negra núm. 41, 2004; 252 pàgs.) és la vuitena novel.la de la sèrie. La senyora Galton, una vella i rica vídua, veu que la seva fi s’acosta molt ràpidament, i contracta Lew Archer perquè trobi el seu fill perdut. Fa vint anys, Anthony Galton va desaparèixer sense deixar cap rastre i la seva mare, que sempre ha pensat que el seu fill va partir per culpa seva, vol retrobar-lo per tal de recuperar, encara que sigui pel poc temps que li queda, la relació perduda i, de passada, tenir algun familiar a qui llegar la seva immensa fortuna.

Archer es posa d’immediat en moviment però les coses es complicaran ben aviat, quan apareixi un cadàver a la porta de l’advocat de la família, i encara més quan trobaran un cos decapitat mort fa molts anys. Més tard, l’aparició de qui es presenta com el nét de la senyora Galton donarà un gir inesperat a la trama. Per si no n’hi hagués prou, Archer es veurà mesclat amb criminals sense escrúpols que no dubtaran en fer-li veure de forma ben radical que no li convé seguir investigant.

La trama és d’aquestes que donen voltes i més voltes, amb uns personatges que podrien ser o no qui pretenen, amb un Archer pausat, reflexiu, però que, si la situació ho requereix, està disposat a tot. En fi, què més vos puc dir? Si vos agraden les novel.les clàssiques, la disfrutareu. Si sou més de llegir novel.les actuals, la trobareu una mica enrevessada, tot i que no li falta qualitat, ni interès!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Núvol

Per xerrar de llibres i altres coses

Llibres i amics

Per xerrar de llibres i altres coses

Per xerrar de llibres i altres coses

L'illa dels llibres

Per xerrar de llibres i altres coses

LLIBRES & ROSELLES

Lectures i ressenyes

Les Contraportades

Un bloc, sobretot, sobre llibres

Naucoris

Literatura & Companyia

%d bloggers like this: