Per xerrar de llibres i altres coses

Hi ha autors i autors, això és ben evident; i s’ha de ser un autor (en aquest cas, dos) ben consagrat per atrevir-se a fer el que Douglas Preston i Lincoln Child han fet. M’explic. Ja fa ni mes ni menys que 18 anys, aquest binomi d’autors de bestsellers d’intriga publicaren Más allá del hielo (The Ice Limit, 2000), una novel.la on introduïen l’empresa EES (Effective Engineering Solutions Inc.), especialitzada en resoldre problemes especials d’enginyeria i analitzar fallades a gran escala (almenys així ho expliquen els autors a la novel.la esmentada). En aquesta novel.la, molt entretenguda, un multimilionari contractava l’EES perqué recuperàs un meteorit gegant enterrat en una illa de la costa sud de Xile. De com va anar l’expedició, no en comentaré res (s’ha d’incentivar la lectura), tot i que ben aviat podreu deduir-ho.

Després d’aquest llibre, la parella Preston-Child publicaren 16 novel.les (a més d’altres per separat), 13 de les quals formen part de l’exitosa (i bona) sèrie protagonitzada per l’agent especial de l’FBI Aloysius Pendergast  (de la que ara no m’interessa comentar res), i 3 inicien la sèrie protagonitzada per Gideon Crew, un antic lladre i timador a qui l’EES contracta degut al seu extraordinari talent.

I mira per on, a la quarta novel.la de la sèrie de Gideon Crew, Infierno de hielo (Beyond The Ice Limit, 2016; Plaza & Janés, 2018; 396 pàgs.), els autors recuperen la trama del meteorit gegant, on el director de l’EES vol tornar al lloc dels fets ocorreguts a la novel.la del 2000.

Com dic, s’ha de tenir una gran confiança en sí mateix i un gran control sobre la pròpia obra literària per fer una cosa així… o almenys això és el que jo pensava mentres llegia la novel.la; però, al final del llibre, els autors mos obsequien amb una Nota per als lectors on expliquen l’engendrament d’aquesta novel.la. Resulta que, poc després de la publicació de Más allá del hielo, Preston i Child començaren a rebre correus de lectors que els demanaven que n’escrivissin una seqüela. Tot i que els autors pensaven que la història estava ben acabada i que aquesta allau de correus aniria minvant amb el temps, no va ser així, sinó ben al contrari, els lectors seguiren insistint i, a més, cada vegada que presentaven una nova novel.la, algú s’acostava a Preston i Child i els demanava quan pensaven escriure la continuació de Más allá del hielo. Finalment, Douglas Preston i Lincoln Child se’n donaren compte que, efectivament, la història tenia més recorregut i, per això, escriviren aquesta nova novel.la.

El resultat no decep gens, tot i que no és literatura que a tothom pugui satisfer; es tracta d’una novel.la d’aventures, ciència ficció i intriga amb tocs fantàstics (de fantasia) que algú podria considerar avorrida si no li interessen aquest tipus d’històries; ara bé, si ets fan de Preston-Child (com jo mateix), segur que la trobaràs entretenguda, tot i que he de reconèixer que no és la seva millor novel.la (per a mi, en termes generals, la sèrie Pendergast és superior a la de Gideon Crew), però tampoc no és la pitjor.

La trama, bé, ja ho he deixat entreveure: el director de l’EES torna al Límit del gel (la franja on les aigües fredes de l’Oceà Glacial Antàrtic es troben amb les agües més càlides de la zona subantàrtica i que és plena de banquises) per tal de localitzar el citat meteorit. El que allà hi troben i el que els passa són coses que no puc comentar per no desvetllar la trama; en tot cas, diré que per llegir aquesta novel.la no cal haver llegit cap novel.la anterior (encara que seria recomenable, com sempre), ja que els autors s’han preocupat de fer-la més o menys autocontinguda.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Núvol

Per xerrar de llibres i altres coses

Llibres i amics

Per xerrar de llibres i altres coses

Per xerrar de llibres i altres coses

L'illa dels llibres

Per xerrar de llibres i altres coses

LLIBRES & ROSELLES

Lectures i ressenyes

Les Contraportades

Un bloc, sobretot, sobre llibres

Naucoris

Literatura & Companyia

%d bloggers like this: