Per xerrar de llibres i altres coses

De vegades, la vida de lector te dóna cada sorpresa…

De l’autora francesa Fred Vargas havia llegit fins ara dues entregues de la trilogia dels evangelistes (Que se levanten los muertos i Sin hogar ni lugar, la primera i la tercera, què li farem!). Com vaig comentar en les corresponents ressenyes, les dues novel.les me varen entusiasmar. Però l’obra principal d’aquesta escriptora és la sèrie protagonitzada pel comissari Adamsberg, de manera que, després de llegir (però no disfrutar massa) un recull de tres relats (curts) d’aquest policia, vaig decidir que ja havia arribat el moment de llegir-ne les novel.les. I mira per on, un dia que era a Andorra vaig entrar en una popular cadena d’establiments… i què hi vaig trobar? Efectivament, la primera novel.la de la sèrie (veig que m’estau seguint amb atenció), L’home dels cercles blaus (L’homme aux cercles bleus, 1996; Amsterdam llibres, 2011; 173 pàgs.).

Res que, ben il.lusionat, me vaig posar a llegir aquesta novel.la. Però, aviat, la il.lusió va donar lloc a la sorpresa, després al desencís i, més tard, a la decepció més profunda, per acabar en un estat d’avorriment absolut. De fet, vaig deixar la novel.la quan anava més o menys per la meitat. Però, com que tenc la mania d’acabar tots els llibres que començ, uns mesos més tard, vaig decidir acabar-la de llegir, també pensant que, potser, l’havia començat una mica forçat, sense massa ganes. Però no, no es tractava d’això, la novel.la és realment avorrida! En fi, la vaig acabar però no puc recomanar-la. L’estil és moooolt lent, amb llaaaargues descripcions; a més, Adamsberg és molt pesat, quasi inaguantable; i, per si no bastàs tot això, els personatges secundaris són molt estrafolaris, diria que massa.

Per salvar qualque cosa, la trama és interessant, ara veureu. A les voreres de diferents carrers de París, els matins comencen a aparèixer uns cercles blaus dibuixats amb guix, al voltant dels quals, amb bona lletra, s’hi pot llegir la frase: “Víctor, mala sort, què fas a l’hort?”. A més, dins de cada cercle, el dibuixant hi deixa objectes ben curiosos: una bombeta, un iogurt, una pota de colom, una taronja,…

Aquest fet es converteix en tot un esdeveniment a París: els diaris en parlen contínuament, psiquiatres elaboren diferents teories,… Però a Adamsberg, contra el parer general, la cosa no li fa cap gràcia, pensa que un moment o un altre passarà una desgràcia. I, malauradament, té raó, un dia apareix un cadàver en un cercle. A partir d’aquest moment, la cosa passa de broma a malson, i Adamsberg necessitarà de la millor versió de la seva gran intuïció per resoldre el cas, però l’empresa és realment complicada, perquè els llocs on apareixen els cercles no pareixen seguir cap seqüència lògica.

En fi, ja veis que la cosa pintava molt bé, però és que l’estil és massa lent, per contar una cosa que amb una o dues línies n’hi hauria prou, Vargas omple més d’una pàgina, i això una vegada i una altra. Me sap greu, perquè me feia moltes ganes encetar aquesta sèrie (de fet, ja tenia preparades la segona i la tercera novel.les) però, sincerament, crec que esperaré una mica a llegir-les.

Per cert, Benet, record que tu n’havies llegit dues novel.les, mem que mos contes.

Anuncis

Comments on: "L’home dels cercles blaus. Fred Vargas" (2)

  1. El vaig llegir aquest estiu i coincideixo amb tu. Un pal de llibre, i l’Adamsberg és exasperant, i no em va caure gens bé.

  2. Gràcies, Jaume. És un alivi llegir la teva entrada, així com el comentari de Roselles.
    Desprès d’escoltar elogis de Fred Vargas i amb l’intenció de callar el meu sentiment d’ignorància respecte d’aquesta autora, també vaig decidir llegir tossudamentsenseinterrupcions la mateixa novel·la aquest estiu.
    Fins que no he llegit els vostres comentaris m’he sentit un poc raret.
    Ara ja no.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Núvol

Per xerrar de llibres i altres coses

Llibres i amics

Per xerrar de llibres i altres coses

Per xerrar de llibres i altres coses

L'illa dels llibres

Per xerrar de llibres i altres coses

LLIBRES & ROSELLES

Lectures i ressenyes

Les Contraportades

Un bloc, sobretot, sobre llibres

Naucoris

Literatura & Companyia

%d bloggers like this: