Leïla Slimani. El país dels altres.

Leïla Slimani. El país dels altres.

Valoració⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️
Autor Leila Slimani
PublicacióAngle editorial
GènereNarrativa contemporània novel·la francesa
Pàgines368

Sempre que me’n vaig de vacances d’estiu m’enduc més llibres dels que puc llegir. Tot i així, a part de la lectura del Clàssic de l’estiu tenc una altra tradició, i aquesta és anar a la biblioteca pública de Maó, on estiuejo, i veure què m’ofereix el panell de novetats. Sempre hi trobo alguna lectura que acaba per passar davant de les que ja estaven previstes. Enguany els ulls se me’n van anar al premi llibreter 2021, El país dels altres, de Leïla Slimani de qui ja havia llegit Una dolça cançó, premi Goncourt 2016.

La veritat és que és una novel·la molt interessant que ens aproxima a una cultura i una geografia propera, desconeguda i sobretot prejutjada. La història es desenvolupa al llarg de 10 anys crucials al Marroc just abans de la independència del país. És la primera d’una trilogia i s’hi narra tant l’experiència personal i familiar dels protagonistes, com l’ambient de la colonització i la creixent revolta en contra d’aquesta situació.

Trama

La novel.la comença el 1945 amb na Mathilde, una jove alsaciana que havia conegut un oficial marroquí, n’Amin, dos anys abans al seu país natal durant la Segona Guerra Mundial. Se’n va enamorar i ara es troba a l’aeroport de Meknès esperant al que ja és el seu marit i disposada a començar una nova vida en un país estrany i molt diferent del seu. Amine ha heretat una finca que està disposat a explotar juntament amb la seva esposa. Durant els 10 anys que transcorre la novel.la tindran dos fills, moltes desavinences, algunes crisis, mollt de treball per a tirar endavant una terra seca i poc productiva i una convivència complicada amb els propietaris agrícoles veïns, tots ells colons francesos que en el seu moment es van quedar amb les millors terres.

Na Mathilde es trobarà molt sovint ofegada en uns costums molt injustos per a les dones als quals no es resigna, és acceptada i a la vegada marginada per la seva condició d’estrangera i cristiana i tampoc no serà molt ben vista als nou barris i avingudes francesos els residents dels quals trobaran insòlit que s’hagi casat amb un “moro”, com en diuen ells. Els personatges femenins engloben les diferents realitats de les dones al país, ella mateixa, una francesa fora de la seva classe, Aicha, la filla marginada entre els dos mons, la mare Mouilala que acceptant quin és el seu paper a la societat controla els seus dominis, i Selma, la germana d’Amin que es rebel·larà contra el destí.

 Tot plegat doncs, retrat dels barris àrabs de la Medina, els barris francesos dels colonitzadors i la terra pedregosa i dura que es resisteix a ser productiva malgrat que n’Amin s’hi escarrassa innovant  i dedicant-s’hi més que cap dels seus treballadors.

D’altra banda aquests són els deu anys anteriors a la independència del país. A la novel·la hi tindrà molt de paper el malestar inicial i l’insurrecció general més tard, la repressió primer i la por dels colons després amb personatges de les dues bandes, a la mateixa família de l’Amine o a les seves amistats occidentals. Ells mateixos sofriran aquesta situació més intensament en la condició d’estrangera d’ella i de marroquí occidentalitzat d’ell. 

Leïla Slimani

Què és El país dels altres

Una novel.la molt ben narrada sobre els condicionants d’una parella i el pes de la cultura a les relacions personals d’uns personatges que lluiten per sobreviure. Una descripció i un marc social i històric per al final de la colonització al Marroc amb un esment expres al menyspreu que s’inspiraven les dues comunitats, els habitants del país i els colonitzadors. Un retrat de la situació de la dona al Magreb amplificada per la comparació entre la perspectiva europea dels francesos i la cultura ancestral i repressiva amb aquelles que no volen seguir la tradició, amb un retrat inclement del masclisme arrelat fins i tot en algú una mica diferent com el mateix Amin.

Una obra amb elements reals, basada en la vida dels avis materns de l’autora i que promet dos lliuraments més.

Recomanada per als qui els agraden les històries humanes de supervivència, de resistència en un món difícil, per a aquells qui vulguin entendre una mica millor com era el colonialisme. Per a qui vulgui conèixer una mica més el món àrab amb una mirada propera. I finalment per llegir una autora molt interessant i emergent.

Quatre notes sobre Leila Slimani

És una autora d’expressió francesa de pare marroquí i mare franco-algeriana, va estudiar l’educació secundària i als disset anys va marxar cap a París. va ser coneguda internacionalment per Una dolça cançó, que es va traduir àmpliament. El país dels altres ha guanyat el premi llibreter a la secció Altres literatures.

Pàgina web 

⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️

Una resposta a “Leïla Slimani. El país dels altres.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s