Brit Bennett. La meitat evanescent.

Brit Bennett. La meitat evanescent.

Valoració

Autor

Publicació

Any

Pàgines

Gènere

⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️

Brit Bennett

Edicions del Periscopi

2021

408

novel·la nordamericana narrativa contemporània

M’he llegit aquesta novel.la perquè la crítica la valorava molt bé i també perquè em va agradar el títol, a vegades les nostres accions  són així de inexplicables, i la veritat és que us puc comentar que realment es llegeix amb molt d’interés i que el títol és molt i molt adequat al contingut.

Realment, pel que explicava la sinopsi, és el que m’esperava, una novel.la de tema racial als Estats Units entre els anys 50 I els anys 90 del segle passat , amb un tema ja tractat abans i molt localitzat a un poblet de Louisiana. Tots sabem però que això es dona sovint a la narrativa, donar un nou enfocament a temes ja vistos i partir del més petit per parlar del més universal.

I està molt ben escrita, si més no està escrita prou àgilment perquè el lector no perdi interés, amb un parell de salts temporals per poder explicar cadascuna de les parts de la història. I pels que us agraden les sèries, sàpigueu que HBO ja ha comprat els drets del llibre.

La trama

N’ Stella i na Desiree  són dues germanes bessones d’origen afroamericà però amb la pell tan clara que podrien passar perfectament per blanques, tal com comenta el llibre, no són més morenes que un grec del sud d’Europa (per què un grec precisament?) Viuen a un poble molt petit, Mallard, amb una particularitat, els seus habitants afroamericans no veuen amb bons ulls la pell obscura i han intentat sempre casar-se amb gent de pell clara. 

Un dia les bessones fugen del poble i malviuen amb treballs precaris a Nova Orleans, fins que Stella desapareix i només li deixa una nota a la germana. Amb el temps, Desiree, amb una filla negra com el carbó, en una mena de revolta contra l’obsessió del poble, torna a Mallard on la seva filla Jude no serà mai acceptada del tot. Stella per la seva banda, viu a Califòrnia s’ha casat i té una filla també rossa i blanca, na Kennedy. . A mesura que passen els anys les vides de les filles seran també molt diferents. Na Jude haurà de conviure amb la discriminació entre els propis afroamericans a causa del seu color i s’haurà d’esforçar per a aconseguir els seus objectius, na Kennedy, deixarà els estudis i intentarà fer carrera com a actriu però els seus destins a la llarga acabaran creuant-se.

Què és La meitat evanescent.

Una novel·la sobre el tema racial i la identitat als Estats Units. L’autora, afroamericana, recull una llarga tradicio novel.lística de crítica al racisme del seu país. Segons ella mateixa una de les seves gran influències és Toni Morrison (Nobel de literatura 1993). 

Què significa per Stella fer-se passar per blanca? No només actuar com a tal sinó passar d’un grup oprimit a un grup que té tots els privilegis, vol dir passar de no tenir possibilitats de feina a tenir-ne, renunciar o trair al passat i la família i quan ja ho té tot, Stella està casada amb un perfecte WASP, dur una vida basada en la mentida, amb la por a ser descoberta. La vida d’Stella li permetrà a l’autora mostrar com viu la classe blanca més o manco civilitzada i moderada, però que reacciona negativament en l’episodi de la família negra acomodada que  pretén venir a viure al barri i dur la filla a la mateixa escola. 

Des dels 50 als 90 és molt de temps i veurem també l’evolució de la societat en aquest tema, des de la pobresa extrema i la segregació a Louisiana de l’inici a les noves generacions i els canvis que representaran Jude i Kennedy, passant per algunes de les referències ineludibles com l’assassinat de Martin Luther King i les revoltes que aquest fet va originar.

D’altra banda, La meitat evanescent és també una novel.la molt interessant sobre la duplicitat que es mostra en diversos aspectes. Les bessones són un reflex I complement alhora una de l’altra. El color blanc davant el negre i el negre amb els seus matisos, la transexualitat en el cas de Reese, la parella de Jude i el travestime d’alguns amics que els permet ser distints un parell de vegades al mes.

Recomanada per als interessats en les històries narrades amb agilitat, als amants de les sagues familiars, a qui vulgui entendre el racisme als Estats Units o com ser d’un color o un altre és bastant més que un tema de pigmentació de la pell.

Sobre Brit Bennet

És una autora nordamericana nascuda l’any 1990 que amb la seva primera novel.la The mothers va recollir grans elogis de la crítica. La meitat evanescent (The vanishing half) és la seva segona novel.la i va ser publicada el 2020

Pàgina web

⭐️ ⭐️⭐️⭐️

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s