Maggie O’Farrell.  Hamnet.

Maggie O’Farrell. Hamnet.

Valoració

Rating: 4.5 out of 5.

Autor Maggie O’Farrell

Publicació L’altra editorial

Pàgines 360

Any 2021

Gènere. narrativa contemporània,

narrativa en anglès

Voldria començar dient-vos que aquesta és una de les millors novel.les que he llegit aquest any. D’això ja fa un parell de mesos i havia pensat dedicar-me a fer les ressenyes dels llibres llegits més recentment, però com més anava, més greu em sabia, o sigui que aquí la teniu.

Com passa tan sovint, no havia llegit mai res d’aquesta autora però em dona la impressió que a partir d’ara s’afegeix a la llista d’autors a seguir, perquè aquest Hamnet és una novel.la excel.lentment escrita i que fa una cosa sovint tan recomanable com és donar-nos un altre punt de vista de la realitat.

La trama

És la història d’Agnes que coneix un jove preceptor de llatí i s’hi casarà, amb ell tindrà una filla i dos bessons, un d’ells serà Hamnet que morirà molt jove, en una epidèmia de pesta. El preceptor és William Shakespeare, de qui no es diu mai el nom durant tota la novel.la. És el fill del guanter i serà el pare absent que viu a Londres estrenant les seves obres de teatre i que de tant en tant apareix per Stratford-Upon-Avon. 

Agnes també coneguda històricament com Anne és una persona molt singular, els seus orígens tenen una part fantàstica. La seva mare va sorgir del bosc i es va casar amb el seu pare, no se sap d’on ve i s’hi insinua que és part d’un poble mític. En tot cas la seva filla Agnès rebrà molts coneixements de la seva mare sobre com curar amb herbes, i tot el poble acudirà a ella quan tengui algun problema. Aquesta condició de dona curadora i no convencional afegit a la llegenda de la seva mare crearà moltes suspicàcies al seu entorn, com us podeu imaginar.

La desgràcia vindrà quan l’epidèmia de pesta colpeix la seva família, concretament la germana bessona de Hamnet, encara que al final serà ell qui morirà. Amb això no us dic res d’especial, la mort de Hamnet Shakespeare és un fet històric i conegut i quan comença la novel.la ja se sap que passarà.

Al bard li arriba la notícia de la malaltia i corre des de Londres sense descansar per arribar a temps abans de la mort del fill a qui dedicarà posteriorment una de les seves obres més conegudes: Hamlet. Per a qui ho vulgui saber, i com indica la nota aclaridora a l’inici de la novel.la, Hamlet i Hamnet són dues variacions del mateix nom.

Què és Hamnet

Una novel.la que fantasieja sobre personatges no massa visibles quan es parla de William Shakespeare, que posa l’accent en la família ignorada del poeta absent la major part del temps . 

Una història que ens descriu la societat de l’època. Amb tot de personatges secundaris com el pare, que tenia seient al Consell municipal, que ara ha vingut a menys i ha de suportar la condescendència dels seus antics companys, la mare a la casa familiar on viu al principi la jove parella o el curiós germà d’Agnès.

És també l’observació detallada de la vida quotidiana. s’hi percep una documentació precisa de la vida a l’època i una atenció esplèndida a les coses més petites de la vida: la casa, les plantes, les relaciones familiars.

És una visió del paper de la dona a l’època, especialment del personatge d’Agnès, sovint amenaçada per una forma de vida i un comportament que no està d’acord amb els estàndards del moment. En aquest cas, la presència d’elements meravellosos té la funció de donar vida a aquests personatges, fins i tot en el cas de la relació dels bessons en la mort del fill.

Un text admirablement escrit on es pot gaudir no només de la història sinó de la prosa, de les imatges, de les reflexions i on el plaer es troba en la mateixa escriptura.

Recomanada per als lectors que vulguin llegir una obra molt ben escrita, amb uns personatges esplèndids, ambientada al segle XVII anglès, i pels que vulguin veure la història des d’una altra banda.

Maggie O’Farrell

És una autora nordirlandesa autora de vuit novel.les moltes de leș quals traduïdes en català o castellà. Hamnet (2020) ha guanyat el women’s prize for fiction 2020 I ha estat traduït a més de 30 llengües.

Pàgina web

Rating: 4.5 out of 5.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s