Sally Rooney. On ets, món bonic.

Sally Rooney. On ets, món bonic.

Valoració

Rating: 4 out of 5.

Autor Sally Rooney

Títol original. Beautiful world, where are you

Publicació Edicions del periscopi

Pàgines 337

Any 2021

Gènere. narrativa en anglès Narrativa contemporània

Un dels darrers posts que trobàreu al blog és Normal people de Sara Rooney, un gran èxit de vendes que ha posat la seva autora a l’Olimp de l’èxit comercial i de la crítica amb el seu segon llibre. Aquest tercer acaba de sortir i no m’he pogut estar de llegir-lo. Com que vaig trobar que Normal people no m’havia estat molt complicat de llegir, m’he tornat a decidir a llegir-lo en anglès per allò de practicar i millorar. Però el teniu en català a Edicions del periscopi, més avall podreu veure la fotografia de la portada.

Començaré dient que a mi aquest nou lliurtament m’ha agradat. No sé si igual o més o menys que Normal people peuquè també és una novel.la que a mi em sembla diferent, cosa que d’entrada és un punt positiu per a l’autora. També pens que algunes persones que van gaudir amb el llibre anterior potser es queixaran d’aquest, precisament perquè esperarien una cosa semblant i es trobaran amb una sèrie de capítols, diguem-ne de consideracions generals.

I realment hi ha elements comuns amb la novel.la anterior que comentarem més avall: continua descrivint un determinat tipus de millennial, i jo que, deixau-me dir-ho, som un boomer i no m’hi puc identificar generacionalment, sí que he trobat molt interessant el retrat dels membres d’aquesta generació i de les circumstàncies que els toca viure.

La trama

Alice i Eileen són millors amigues des del temps de la universitat. Alice és una novel.lista d’èxit i fa un mesos s’ha retirat a un poble de la costa irlandesa. Eileen treballa d’editora a una revista literària, li agrada la seva feina però no guanya massa diners. En aquest poble d’adopció Alice coneix Felix, una persona allunyada del món de la cultura i de la literatura mentre que Eileen torna a contactar amb el seu amic d’infantesa Simon, el qual també és amic d’Alice.

Durant la novel.la anirem veien com es desenvolupa la vida d’aquests quatre personatges i com es relacionen entre ells fins a la trobada dels quatre a casa d’Alice, punt d’inflexió de la novel.la.

En català 384 pàgines.

El llibre

Heu vist que el resum de la trama és senzill i no hi ha massa res significatiu. Just unes vides normals de quatre personatges al voltant de la trentena. El que passa és que l’interès de la història rau en altres aspectes molt diversos. És clar que us podria haver resumit el llibre molt més extensament contant-vos tot el que succeeix però em sembla que així us hagués fet malbé el més interessant. Ara mateix tinc molts de dubtes per veure fins a on puc comentar sense que sigui massa.

L’estructura de la novel.la és senzilla, són trenta capítols i els imparells van desenvolupant els personatges, les seves circumstàncies i les seves relacions. I els parells, fins pràcticament als darrers capítols i després als dos darrers, són extensos emails que es van enviant Alice i Eileen abans de produir-se l’encontre que citava a la trama. En aquests emails les amigues tracten multitud de temes, alguns els afecten personalment i altres com a membres de la societat. alguns del temes són: la consciència social, el conservadurisme polític, la religió, la decadència de les civilitzacions, l’estètica i la bellesa, la sexualitat, el món editorial, la cultura, la maternitat o la fama literària i el que això comporta. I no penseu que els he esgotat en aquesta llista.

El que deia a la introducció es referia a aquest aspecte, alguns lectors tal vegada no apreciaran aquests capítols perquè certament, tot i no estar deslligats de les vides de les protagonistes, contenen moltes digressions sobre els temes citats més amunt. Jo particularment els he trobat valuosos perquè enriqueixen els personatges i els amplien considerablement. És veritat també que és on l’autora col.loca més totes les consideracions socials que vol fer. Amb una certa arrogància, tot sigui dit, perquè sí que a vegades un té la sensació que potser no totes les reflexions que contenen eren estrictament necessàries per a la novel.la.

Voldria fer esment a un dels temes en especial, el de la novel.lista d’èxit, la seva relació amb els lectors i de què tracten les novel.les contemporànies. La veritat és que m’ha encantat. Què podia fer Sally Rooney després del gran èxit de Normal people? Doncs parlar del que representa tenir aquest gran èxit i del que és la literatura. I per això tenim el personatge d’Alice. Ara tampoc no hem de caure en la pretensió que el personatge és l’autora, però sí que li serveix per a criticar o comentar exactament el que és aquesta mateixa novel.la. Ara bé Rooney és una escriptora d’èxit, és editora a una revista literària, parla de les novel.les que tracten les relacions personals dels personatges, de la relació de l’autora amb el seu públic i del públic amb l’autora.

Els personatges són també molt interessants: la novel.lista amb el trencament nerviós, víctima de l’èxit literari i la seva relació amb l’únic dels quatre personatges que no té cultura acadèmica i que per això també aporta un punt de vista diferent a les situacions. O la relació aparentment descompensada i d’aparent de pendència d’Eileen amb Simon. Alguns d’aquests temes ja apareixien a la novel.la anterior així com també la relació amb la família, no sempre senzilla. En aquest cas es tracta de la relació d’Eileen amb la seva germana Lola o ,menys desenvolupada a la novel.la, la de Felix amb el seu germà.

Què és On ets, món bonic.

Un retrat del comportament i la manera de pensar de la generació de l’autora, els anomentats millennials, al voltant dels trenta anys, i de les condicions laborals i afectives en què viuen a Dublin i per extensió al món occidental.

Una novel.la que aporta un mirada fresca i desinhibida en les relacions afectives sentimentals i sexuals, les d’amistat i les familiars i intenta situar el personatges en el món que viuen, tan difícil i desigual i que es planteja quin és el nostre paper en una part del món acomodada quan la majoria de la humanitat viu en circumstàncies molt pitjors..

Sally Rooney

És una autora irlandesa que ha publicat tres novel.les. Normal people va tenir un gran èxit i aquest On ets, món bonic (2021 és la seva darrera novel.la publicada ins ara.Viu a Dublin amb el seu marit i darrerament, en una decisió molt polèmica, s’ha declarat en contra de la publicació de la seva obra a l’hebreu dins la campanya de boicot a Israel.

A la pàgina web hi trobareu més detalls

pàgina web

Rating: 4 out of 5.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s