Theodor Kallifatides. Una altra vida, encara.

Theodor Kallifatides. Una altra vida, encara.

Valoració

Rating: 3.5 out of 5.

Autor Theodor Kallifatides

Publicació Galàxia Gutemberg

Pàgines 150

Any 2020

Gènere. memòries Narrativa contemporània

Confesso que no coneixia aquest autor. D’origen grec i resident a Suècia, ha escrit durant cinquanta anys tota la seva obra en suec i ara ha publicat aquest petit llibre en la seva llengua materna. He vist que té un parell de novel.les traduïdes al català i al castellà. No es pot dir que sigui un autor molt conegut al nostre entorn, en canvi aquest llibre sí que ha tingut molta difusió i i m’ha estat un plaer llegir-lo.

És una lectura senzilla, breu, amb reflexions diverses i molt interessants, ben escrit i la veritat és que m’ha fet reconsiderar algunes idees que donava per bones sobre el mon actual.

La trama

L’autor es troba als setanta-cinc anys sense inspiració després de tota una vida a Suècia escrivint i amb una fama literària notable tant al seu país d’adopció com a Grècia. Seguint el consell d’un amic seu, segons el qual a partir de certa edat ja no s’hauria d’escriure més, deixa anar l’estudi que tenia llogat com a cau d’escriptor i es disposa a jubilar-se. Però no serà tan senzill perquè es troba amb un buit que no sap com omplir. Fins que arriba una requesta des de l’institut de secundària del seu poble natal demanant-li permís per posar-li el seu nom i convidant-lo a dir unes paraules a la cerimònia que s’hi vol fer per a l’ocasió.

Aquesta visita a Grècia i les experiències que hi viurà seran l’origen del llibre que teniu a les mans perquè allà Kallifatides hi trobarà una nova veu per a escriure de nou.

El llibre

Aquí tenim un llibre breu, unes escasses 150 pàgines en una bonica edició, d’unes memòries o un relat autobiogràfic que parteix d’un fet senzill: la jubilació inesperada de l’escriptor per manca d’inspiració i un viatge als orígens que li farà renéixer, no el desig d’escriure, que no havia perdut, sinó el camí de retrobament amb ell mateix a través de la llengua.

El relat va combinant els aspectes més quotidians de la nova situació, com la relació amb la dona, el berenar al matí, la visita dels fills i els nets, que viuen lluny i la casa d’estiu a l’illa de Gotland, amb tot un seguit de reflexions sobre tot el que és consubstancial amb la seva condició com a escriptor, emigrant o home gran.

Les reflexions sobre l’escriptura i la llengua hi sovintegen, per exemple sobre l’impuls creatiu:

Per què l’escriptura tenia tant de pes a la meva vida? Què em donava? Què substituïa?… Assumia una responsabilitat i tenia un cert poder. I ho feia sense preguntar a ningú i sense que ningú no m’ho pogués impedir. Potser aquella era, al capdavall, la importància de l’escriptura. La responsabilitat del meu món.

o dona consells sobre l’escriptura:

L’escriptura és com una font. La pots decorar amb esàtues, ornar-la com una fontana preciosa… però res de tot això no fa que l’aigua brolli. És la pressió de les profunditats obscures de la terra la que crea la font...

L’escriptor ha d’escriure i llegir per aprendre a valorar altres escriptors, una cosa que ningú no sent com a inclinació natural. S’ha d’entrenar en la continència, no pas aturar-se davant de tots els aparadors que troba.

Altres reflexions fan referència amb la identificació amb la llengua, tema al qual diria que som sensibles, i la diferència entre escriure en una o altra llengua, en el seu cas, el suec i el grec.

Un altre dels temes que tracta és el de l’emigració, ell mateix un emigrant de fa més de cinquanta anys se sent encara interpel·lat per la seva condició de foraster i veu amb preocupació l’augment dels partits xenòfobs d’ultradreta i l’evolució d’una societat liberal com la sueca.:

Tenir por dels altres i que els altres tinguin por de tu. Hem deixat de ser individus per esdevenir grups. D’una banda nosaltres, de l’altra els estrangers. La mirada col.lectiva no veia res més que la responsabilitat col.lectiva.

De fet, en parla bastant d’aquest tema, de l’hostilitat i l’odi a l’Altre, i de la necessitat que tothom accepti que l’Altre existeix. Fa una apologia del respecte i veu amb preocupació l’atracció dels joves o bé cap a l’ultradreta o be cap l’ISIS o similar. En aquest sentit parla de l’actualitat, el consumisme o el significat de la globalització.

Però, com deia al principi, també hi ha espai per a les evocacions més personals en una prosa continguda, com ell mateix aconsellava més amunt, des de les sensacions d’un dia primaveral a les converses amb els amics i les absències prematures d’aquells que ens han deixat. I acabaré amb una cita lliure que fa sobre el Carpe Diem d’Horaci un moment en què està parlant de la seva edat:

No saps quants d’hiverns et té reservats Zeus encara. Potser aquest serà l’últim.

Què és Una altra vida, encara.

Un llibre autobiogràfic d’un moment determinat de la vida de l’autor, el que va conduir a l’escriptura d’aquest llibre. Una combinació molt equilibrada de la narració personal amb detalls molt ben descrits amb reflexions dignes de ser subratllades.

Un llibre fàcil de llegir on no hi ha res sobrer, la qual cosa fa pensar com n’és de certa aquella màxima sobre les virtuts de la brevetat. Un plaer estètic i una mirada sobre l’escriptura, la creativitat i la identitat personal.

Recomanat per a tothom qui pensi que no només hem de llegir els autors joves i emergents sinó que a vegades l’experiència i la reflexió també poden tenir alguna cosa a oferir.

Ara no sé si aquesta darrera frase ha semblat una mica conservadora, deu ser perquè la ressenya anterior era sobre Sally Rooney i hi he notat especialment el contrast. Potser la conclusió seria que en la varietat, l’eclecticisme i l’obertura a diverses veus s’hi troba la virtut

Theodor Kallifatides

És un autor grec que va emigrar de jove a Suècia i ha escrit tota la seva obra en suec, excepte aquest darrer llibre on ha tornat a la seva llengua natal. Ha escrit sobretot de narrativa i també de poesia, teatre i guions cinematogràfics. En català té un parell de llibres traduïts.

A la pàgina web hi trobareu més detalls

pàgina web

Rating: 3.5 out of 5.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s