Michael Connelly.  The dark hours.

Michael Connelly. The dark hours.

Valoració

Rating: 3.5 out of 5.

Autor Michael Connelly

Publicació Orion

Pàgines 400

Any 2021

Gènere. narrativa en anglès , Narrativa contemporània novel.la negra

Aquest és el Connelly més recent, acabat de sortir i, un any més, no he pogut resistir a la temptació i m’he hagut de llegit el darrer thriller Ballard & Bosch, com l’editorial ressalta a la portada. Renee Ballard és la detectiu cridada a substituir a un Bosch ja retirat, el que passa és que aquesta transició se m’està fent una mica dura perquè cada vegada hi ha menys Bosch i no veig molt bé quines idees té Connelly respecte a la continuïtat del seu personatge. D’altra banda hi ha altres aspectes que que em fan témer el pitjor.

Un cop fetes les lamentacions pel pobre Bosch, veureu com na Ballard n’és una digna successora ja que té les mateixes tendències que el seu mentor pel que fa a obsedir-se en la seva feina i saltar-se les normes si creu que allò és el que s’ha de fer.

La trama

La detectiu Renee Ballard s’enfronta a dos casos, un que sembla una mort fortuïta a la nit de cap d’any de 2020 i un altre d’agressions sexuals els primers dies de 2021. durant tota la novel.la es van combinant les novetats sobre aquests dos assumptes. En el primer dels casos aconsegueix trobar un lligam amb un dels casos antics de Bosch i d’aquí vindrà la col.laboració entre els dos, encara que quan les coses es comencen a embolicar, serà Harry Bosch qui li donarà suport sempre sense fer preguntes.

El llibre

Vaig estar mitja novel.la pensant en què hi havia molt de cas i poca vida personal de la detectiu Ballard. Als lliuraments anteriors havíem començat bé amb el personatge i la seva personalitat resultava atractiva. Com sabeu, els detalls i les particularitats són imprescindibles en una bona novel.la de gènere negre, no només el mecanisme per a descobrir l’assassí, i a la primera meitat de la lectura ho vaig trobar a faltar. Tot sigui dit, cap a la segona meitat, sense fer llarg, es va esmenar el que m’havia semblat una mancança.

Per la resta, ens trobam els ingredients habituals en Connelly, entre ells la descripció del funcionament del LAPD, el departament de policia de Los Àngeles. Mig en broma li comentava a l’especialista en novel.la negra del blog que Connelly ja semblava un funcionari del departament. He de confessar que la minuciositat en el retrat dels procediments burocràtics em cansa una mica, tot i que li reconec la versemblança i documentació que això aporta a la història.

La crítica social hi és sempre present, en aquest lliurament Connelly es centra d’una part en les bandes i en l’altra en l’assetjament sexual i el crim contra les dones. Però també és propi d’ell que hi apareguin els temes més actuals, com la referència constant a la COVID i les mascaretes i l’assalt al capitoli del 6 de gener que queda incorporat a la història amb la sorpresa i l’esglai dels personatges i amb la policia en estat de màxima alerta durant aquests fets.

Na Ballard es posa en problemes amb els seus caps pel mateix motiu que s’hi posava Bosch a la seva època, en aquest sentit el personatge segueix les passes del seu model i mentor. Com comentava a la introducció, l’ètica personal de la feina i del que és just passa sempre davant de les conveniències diplomàtiques amb els superiors. Ja sabeu, citant al mateix Bosch:

Everybody counts or nobody counts.

I aquesta és una actitud que es una constant en els seus altres personatges i novel.les.

Connelly coneix perfectament les regles del gènere i així ha acostumat els seus lectors, a part de tot el que hem comentat dels personatges, a capítols curts, diàlegs eficients i directes i un ritme narratiu que crea addicció i fa que el lector no en pugui abandonar la lectura.

Potser no és el títol que m’ha agradat més de tota la sèrie. Com deia abans, Harry Bosch fa només una mica de comparsa i això ja em fa sentir nostàlgia. El fet que Conelly ens recordi que Bosch té problemes de salut arrel d’una exposició a radiació que va sofrir ara fa deu anys no m’ajuda massa a sobreposar-me. Finalment, no sé fins a quin punt pot haver influït en les meves apreciacions haver llegit la novel.la en anglès amb l’esforç addicional que això em representa.

Què és The Darks hours.

Una novel.la dins la línia Connelly, amb els protagonistes lliurats a resoldre el cas amb la necessitat d’aconseguir justícia sovint per a aquells de qui ningú no es preocupa, amb empatia humana i social i amb una mirada crítica a la realitat del seu país. Recomanada per als fans de Connelly i de la novel.la negra nord-americana. Aquells qui no hagin llegit res d’aquest autor tal vegada haurien de començar amb el primer llibre de na Renee Ballard, o amb el primer d’en Bosch, segur que no podreu aturar. Michael Connelly és altament addictiu.

Com a complement és molt recomanable la sèrie Bosch, (Prime Video) basada en algunes de les novel.les del personatge.

Michael Connelly.

És un dels grans autors de la novel.la negra nord-americana, traduït a tot el món. La sèrie de Harry Bosch té 23 títols, la de Renee Ballard quatre, tres d’ells compartits amb Bosch, i a més hi ha les sèries de Mickey Haller, advocat i germanastre de Bosch i la de Jack Mc Evoy a més d’altres novel.les independents, multitud d’històries curtes i alguns llibres de no ficció.

A la pàgina web hi trobareu més detalls

pàgina web

Rating: 3.5 out of 5.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s