Hanif Kureishi. Res de res.

Hanif Kureishi. Res de res.

Valoració

Rating: 3 out of 5.

Autor Hanif Kureishi

Publicació Anagrama

Pàgines 172

Títol original: The nothing

Any 2018

Publicació original 2017

Gènere. narrativa en anglès , Narrativa contemporània

Fa molt de temps que no llegia res de Hanif Kureishi, el vaig descobrir amb El buda dels suburbis als anys 90 i després crec que només m’he llegit El cos, publicat l’any 2003. També record La meva preciosa bugaderia, una pel.lícula amb guió seu i dirigida per Stephen Frears i tot i que hi ha altres pel.lícules basades en la seva obra, en aquest moment no record haver-les vist.

Hanif Kureishi s’inclou en el que s’ha anomenat La generació Granta, que recull noms insignes com Martin Amis, Julian Barnes, Kazuo Ishiguro, Salman Rushdie, Graham Swift o Ian McEwan. I alguns autors una mica més joves com Jeanette Winterson.

Potser el que he llegit més de tots ells ha estat Ian McEwan, a qui he anat seguint regularment, tot i que sempre m’han interessat bastants d’ells. Més o manco de la mateixa edat hi ha altres autors britànics que no entrarien en el grup com Jonathan Coe, que és molt recomanable o el que serà protagonista de la pròxima ressenya, l’escocès Irvine Welsh.

Tots ells són alguns dels autors que llegíem els de la meva generació i als qui hem estat més o manco fidels encara que hem hagut d’anar afegint tots el que ha vingut després i no donam abast. Let’s go, doncs.

La trama

Un famós director de cinema impedit i decrèpit observa com la seva dona, més jove que ell, és l’amant, davant dels seus ulls, d’un amic de la parella bastant tèrbol. Comença a pensar en com fer-ho per aturar aquesta aventura alhora que hi troba un plaer morbós espiant els amants.

El llibre

Començaré dient que és una lectura que no resulta molt agradable. La situació d’entrada amb el protagonista que duu deu anys en cadira de rodes, amb poc control del seu cos i amb una dona més jove encadenada a cuidar-lo no és precisament la d’una comèdia.

Ajunteu-hi que el protagonista té una ment creativa i que està acostumat a que estiguin per ell, que demanda l’atenció exclusiva de la seva dona i que se li’n refot el que en pensin els altres i ja tenim un caràcter poc empàtic que no inspira el lector a l’empatia tampoc.

I aquí és on hi entra el to de veu, que no serà del gust de tothom, crec. Oscil.la entre l’humor negre i la farsa àcida o potser és que els dos conceptes van junts. El retrat de la decrepitud i l’egoisme del personatge juntament amb la imaginació eròtica que li fa trobar plaer en el sofriment de la gelosia trasbalsa una mica el lector, tal vegada només aquest lector.

La relació entre el matrimoni és una barreja d’odi i de dependència, no sé si dir-li amor però en tot cas prou complexa per esdevenir un dels temes importants de la novel.la, que està narrada en primera persona per en Waldo, el malalt. La Zee, la seva dona, també em va semblar un punt fort de la novel.la així com algun altre personage, com l’Anita, l’amiga que ajuda en Waldo a desprestigiar l’amant.

El desenvolupament de la trama amb aliances i traïcions ambigües entre els diversos personatges i el pla per a desemmascarar l’amant també em va desconcertar una mica, a estones no vaig saber si prendre-m’ho seriosament o com una comèdia negra.

Tal vegada ens ajudi el títol original: The nothing, em sembla més potent que la traducció catalana, perquè res de res és una expressió amb molts de sentits. I dic tot això perquè enmig de tot aquest embolic el personatge deixar anar algunes frases sobre la vida i el seu final no gens banals. Fins i tot diria que la novel.la es clou d’una manera bastant emotiva.

Què és Res de res.

Una novel.la que parla de la vellesa i la decrepitud, del matrimoni i del sexe en un to d’humor negre combinant amb altres moments emotius. Una obra curiosa que us pot apropar o allunyar de Kureishi, que d’altra banda sempre ha tractat temes de la realitat com el racisme, la immigració o el sexe sense defugir-ne els aspectes més difícils.

Hanif Kureishi

Fill de pare pakistanès i mare anglesa, és l’autor de nou novel.les, relat curts, obres de teatre, assaigs i guions cinematogràfics. la seva obra La meva preciosa bugaderia va crear cert escàndol explicant la vida d’un jove anglo-pakistanès homosexual als anys 80 i mostrant la doble discriminació, sexual i racial, que havia de sofrir.

A la pàgina web hi trobareu més detalls

pàgina web

Rating: 3 out of 5.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s